Redactieblog

1 reactie

Extra hennep in bouwplan

Vorig jaar hebben we geëxperimenteerd met 7,5 hectare hennep. De percelen waar we het hebben verbouwd, is de eerste snede gras, 3500 kilo droge stof, nog geoogst. Een dag daarna gefreesd en hennep ingezaaid. Bemesting, voor de eerste snede 35 kub drijfmest en 300 kilo KAS, na het gras 25 kub drijfmest. Binnen 7 dagen was de hennep boven de grond en het veld groen. Dat is een voordeel, die snelle groei, daardoor hoef je het grasland niet te spuiten.

Meerdere veehouders in den lande hebben er al langer ervaring mee en hun bevindingen hebben we  ter harte genomen. Ook is er prima teeltbegeleiding gegeven door Agrifirm en dat was bij de oogst ook wel nodig. Het gewas wilde moeilijk afrijpen. Normaal is na het zaaien begin mei met 33 kilo, het oogstmoment eind augustus, begin september. Eigenlijk sta je dan ook wel te popelen om het land weer met gras in te zaaien. Maar goed, de focus was: meer structuur, meer prik van eigen land en dan moet dat prioriteit krijgen. Daardoor werd het begin oktober. Een prima opbrengst leverde het hennepoerwoud, waar de hakselaar het ‘t eerste rondje moeilijk mee had. Het vlies rond de stengel is taai en gaat om de rotors wikkelen. Gang is alles, eenmaal vrij baan verliep de oogst voorspoedig. Hennep is broeigevoelig. Na het hakselen in de rijkuil, een dik pak zand erop en met voldoende voersnelheid bleef de temperatuur onder de 17 graden.

Met nieuwsgierigheid zijn we in november begonnen te voeren. Het product is fris, uiteraard met in de bult een hennepgeurtje. In het TMR ruik je daar nagenoeg niets meer van. De structuurwaarde is 4 en het product had 32 procent droge stof. Wij voeren ongeveer 800 gram droge stof per koe per dag. De koeien doen het er goed op, lange tijd hebben we geen andere prik bijgevoerd. Gezondheid en productie zijn naar tevredenheid en het is goed voor de boerderijkringloop. We zijn voornemens het areaal te verdubbelen, zodat we hele jaar rond kunnen voeren.

Eén reactie

  • gerrit.lammertink1

    Denk dat er wel meer mensen hun areaal hennep willen verdubbelen

Of registreer je om te kunnen reageren.