Redactieblog

948 x bekeken 2 reacties

Coöperatie met ziel

Kijk eens naar het tabblad ‘duurzaamheid’ op de websites van beursgenoteerde ondernemingen.

DSM verklaart: “Al wat wij doen, moet bijdragen aan een duurzame wereld.” Een mooi geïntegreerde duurzaamheidsstrategie moet leiden tot “meetbare verbetering van de kwaliteit van het leven”. Het Sustainable Living Plan van Unilever beoogt de groei los te koppelen van milieu-impact en de maatschappelijke sociale invloed van de organisatie te vergroten. PepsiCo heeft het met Performance With a Purpose over “een verschil maken in de wereld”. Nestlé vertelt met Creating Shared Value over “meerwaarde creëren voor de samenleving”, waaronder plattelandsontwikkeling.
De foto’s van blije Afrikaanse mensen, blauwe luchten en mooie bossen ontbreken niet. Je kunt bijna niet anders dan warm worden van het verhaal dat elk vertelt over een betere wereld. Het lijkt allemaal eigenlijk te mooi om waar te wezen. Want het gaat nog steeds vooral over chemicaliën, wasmiddelen, cola en chocolade. Met de rendementsgerichte, anonieme investeerders die erboven hangen, verwacht je hier geen mooie verhalen. Maar in sommige gevallen is het echt meer dan ‘window dressing’.
De (agrarische) coöperatie heeft juist intrinsiek een dieper verhaal: samenwerking zit in de genen. Opeenvolgende generaties die geworteld zijn in lokale gemeenschappen, solidariteit, eerlijkheid, vertrouwen, delen, langetermijninvesteringen, werken met levende natuur, gezinsarbeid, de menselijke maat, gezamenlijke besluitvorming, toezicht door gebruikers, ledenbetrokkenheid enzovoort.
Maar kijk dan eens naar de websites. Welk verhaal vertellen ze? Het gaat vooral over goede kwaliteit producten en zaken als voedselveiligheid, ketenmanagement, innovatie, processen, arbeidsvoorwaarden, reductie van milieu-belasting, duurzame energie, dierwelzijnsnormen en landschapsbeheer. Het is indrukwekkend en knap wat de coöperaties technisch voor elkaar krijgen. Maar maakt het ook warm?
Ik ben nog wel benieuwd: waarom of waartoe doen de coöperatie en haar leden dit alles? Wat of waar is de ‘ziel’ van de coöperatie?

Laatste reacties

  • H.vanHerwijnen

    Zij hebben hun ziel al verloren of dreigen die te verliezen.

  • koestal

    er moet nog betrokkenheid zijn ,anders is is het voorbij

Of registreer je om te kunnen reageren.