Commentaar

5 reacties

Boer en bank

Het debacle dat Nederlandse mkb-ondernemers beleven met de Deutsche Bank (DB) maakt duidelijk hoe de bankenwereld het spoor bijster is. 3.600 zakelijke klanten, waaronder naar schatting 1.100 boeren, hebben een brief gekregen met het advies naar een andere financier om te zien. Dat is op zich al opmerkelijk. Het mkb geldt immers als de ruggengraat van de Nederlandse economie, de landbouw is een van de beter draaiende sectoren.

De ellende begon al voor de financiële crisis. Op last van de kartelautoriteiten moest ABN Amro een deel van zijn klanten afstoten toen deze bank verkocht werd aan onder meer Fortis. Hoe die bankenfusie zelf misliep, is geschiedenis. Toen de crisis uitbrak, moest de Nederlandse overheid fors bijspringen om de 'systeembank' te redden. De mkb-ondernemers die ongevraagd bij de Deutsche Bank terechtkwamen, dachten eerst nog dat ze daar misschien beter af zouden zijn - Duitse degelijkheid en zo. Maar nu blijkt dus dat deze grootbank niks met kleinere ondernemers heeft en hen niet goed kan bedienen. De verhalen hierover zijn schrijnend. Ook deze kant van het ABN-Fortis-verhaal is dus uitgelopen in een drama.

Ergens is het maar een geluk dat de DB zelf inziet dat ze haar heil beter elders kan gaan zoeken. Maar de boodschap aan de klanten is wel bijzonder zuur: bij ons heb je geen toekomst, maar we laten je niet zonder meer gaan. Wie over wil stappen, krijgt te maken met extra financieringskosten en eventuele boeterentes. Melkveehoudersvakbond NMV schat de schade per bedrijf op 10.000 tot 12.000 euro en soms nog vele malen meer wegens die boeterente.

Ongehoord. Het is inmiddels Europabreed een gewoonte een beroep op de overheid te doen bij bankfalen. Die overheid is wellicht nu ook nodig. Niet om financieel bij te springen. Wel om druk te zetten op de Deutsche Bank zodat die deze klanten op een fatsoenlijke manier laat gaan. Anders worden ze nog meer slachtoffer van slechte besluiten die ver boven hun hoofden genomen  zijn.

Laatste reacties

 • aqwzsx12

  toch raar dat hier niet op gereageerd wordt. Hoe hoog moet die paal zijn om de topman van DB op te hangen en laten hangen?
  De overheid en de banken zijn de kleine man( ja ook grote landbouwondernemers zijn kleine man) aan het pluimen dat het geen naam heeft....en iedereen blijft rustig. Wat in Denemarken gebeurt en gebeurde aan faillissementen, gewoon door het geklungel van banken, zal straks nog klein bier zijn hier!

 • agratax2

  Johan. Iets anders of deze BD klanten wel geld krijgen bij een Nederlandse bank, nu die zo verschrikkelijk zuinig zijn, dat ze de motor van economie laten vastlopen, door constant krediet te weigeren aan het MKB. Zeker weten dat de miljarden verslindende Multinationals geen NEE te horen krijgen bij de banken ook. het wordt eer tijd voor een nieuwe bank geent op het oude beginsel allen voor één en één voor allen.(Boerenleenbank of middenstandsbank van weleer)

 • keesbaan

  Het gaat de klanten van DB veel geld kosten.
  Zonder dat je zelf enige invloed op de gang van zaken had of heb,wordt je in
  de problemen gebracht door de ploblemen van de ander.
  Het is te hopen dat LTO en andere organisaties hier met goede argumenten en inspraak voor ons de de beste oplossingen creëren.
  En niet het slachtoffer van de andere banken gaan worden.

 • Zuperboer

  Probleem van deze tijd is dat in diverse sectoren schaamte over eigen presteren of juist over het eigen niet-presteren niet meer aan de orde is. De wereld is anoniem en vluchtig geworden, oude sociale verbanden ontbreken en dit leidt tot ongebreidelde schaamteloze zelfverrijking waarbij men niet meer op basis van ethische afwegingen handelt. Dit alles komt pas terug nadat de basis voor velen uit de samenleving geslagen is (veel werkeloosheid, onzekerheid) en het is te hopen dat hiervoor geen fysieke strijd zal hoeven worden geleverd. De politiek zou hierin voorop moeten lopen, maar die regeert momenteel ook in de waan van de dag dus daarvan mogen we ook niet al te veel verwachten. Het is te hopen dat er echte democratische leiders opstaan die hun verantwoordelijkheid nemen.

 • Wiemelinckheide

  Boeterente is toch heel 'normaal'. Wij, als maatschap Bulten maakten dat in de vorige eeuw al mee met ABN-AMRO. Zij namen afscheid en wij moesten boeterente betalen. Terecht of onterecht daar hebben dit soort grootbanken schijt aan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.