Redactieblog

4090 x bekeken 15 reacties

Beleggen in grond

Zelfs als er een bom op valt, blijft er nog een gat over. Dat zijn de woorden van mijn opa die weer bij mij opkomen als ik naar een prachtige foto met vette kluiten klei staar. De foto komt uit een prospectus van maar liefst 77 pagina’s waarin uitgelegd wordt dat je wel gek zou zijn als je niet in landbouwgrond zou gaan beleggen.

Een veiliger en betere belegging is er volgens de schrijvers niet. Het moet wel waar zijn. Een mede-columnist van Boerderij Weekend is er zelfs bij betrokken en dan moet het toch goed zijn, of niet? Ik weet het niet. Wat mij wel een beetje bezorgd maakt, is het feit dat het beleggingsproduct buiten het AFM-toezicht staat. Maar ja, misschien zie ik alleen maar beren op de weg. AFM-toezicht weerhoudt banken ook niet van omvallen.
Grondgebonden boeren investeren vanzelf in landbouwgrond. Natuurlijk is de grond nodig voor de bedrijfsuitoefening maar er zit wel degelijk ook een beleggingsaspect aan. En als je het op de lange termijn ziet is het een goede belegging. Het rendement is weliswaar bescheiden maar dat is het risico ook. Met de huidige instabiele euro is het niet vreemd dat steeds meer particulieren gaan investeren in landbouwgrond. Ik heb vroeger van mijn opa eens een briefje van 1 miljard mark gekregen. Klinkt veel, maar dat was het niet. Tijdens de hyperinflatie in Duitsland van voor de oorlog koste een ei maar liefst 6 miljard mark. Dat kan natuurlijk ook nu gebeuren met de euro denken vele beleggers en de stap naar “veilige” landbouwgrond is snel gemaakt. Deze ontwikkeling biedt ook kansen voor boeren. Het pachtareaal wordt immers vergroot en dat maakt het mogelijk om je bedrijf flexibeler uit te kunnen oefenen met minder kapitaalsbeslag.
Na overleg met Ans heb ik de aankoop van landbouwgrond toch maar even op de lange baan geschoven. Eerst moeten er andere investeringen gedaan worden en achterstallig onderhoud (bijvoorbeeld nieuwe dakpannen) weggewerkt worden. Maar toch blijft het kriebelen. Als er dan een bom valt op ons financiële systeem en de euro onderuit gaat, blijft landbouwgrond gewoon bestaan. Mijn opa heeft het volgens mij nog niet zo verkeerd gezien.

Laatste reacties

 • alco1

  Financieel kan grond aankoop alleen maar uit als je er door gebruik geld aan overhoud. Verder is het speculeren, net als met aandelen. Alleen zal de waarde nooit tot nul zakken, maar tot agrarische waarde en dat is dus de zekerheid wat investeerders trekt.

 • minasblunders1

  Maar dan moet je het miet nu kopen. Nog even wachten en je hebt het voor de helft of minder.

  En ook niet te vergeten: de overheid doet het voorkomen alsof het rendement (pacht) voor beleggers erg aantrekkelijk is. Daarom zijn de pachtprijzen opgeschroefd naar absurde hoogte. Helaas is er geen pachter die het kan betalen. Dus.....

 • Richard uit de grensstreek

  Er komt grond genoeg kijk maar naar de gemiddelde leeftijd van de grond eigenaar.

 • W Geverink

  Het mooie van grond is dat er niet meer van gemaakt wordt en daardoor het aanbod beperkt blijft.

 • Mozes

  W Geverink, aan jou reactie is te zien dat jij al heel lang in Canada zit. In Nederland kan wel grond gemaakt worden. Kijk maar naar de Ijselmeer polders.

 • W Geverink

  Bij jullie wordt er meer onderwater gezet dan er ingepolderd wordt toch?

 • Mels

  Toen de kans er was om de Markerwaard droog te maken hadden ze dat direct moeten doen. Helaas had men toen te maken met economische tegenwind in de agrosector samen met de opkomst van de neptuurproleten. De bal rolde net de verkeerde kant op. Nu zou het nooit meer kunnen. Over een paar jaar ligt het vanzelf droog door de bagger die er steeds maar bij komt.

 • denker123

  Mozes,ijselmeerpolders droogleggen is al 50 jaar geleden,de Markerwaard is al lang klaar voor droogmaking men hoeft de pompen maar aan te zetten.Maar dit zal niet gebeuren,dan gaan de natuur mannen helrmaal door het lint.

 • Mels

  In noord NL hebben wij ook aangroei van land. De natuur maakt het zelf. Waddenzee slib blijft hangen tegen de dijk en vormt buitendijks land. In het verleden(niet eens zo gek lang terug)legde men in de waddenzee gewoon een nieuwe dijk en bouwde vervolgens boerderijen op deze zeer vruchtbare zeeklei. Ook nu weer helaas wordt het tegengehouden door EU,werelderfgoed en de neptuuractivisten.

 • hendrikusgrunn

  Vraag me alleen wel af wat de juiste periode zou moeten zijn om grond aan te kopen. Weet uit ervaring dat er nu boerderijen te koop staan maar waar nu maar liefst 5 tot 10000euro minder per ha word geboden als er toendertijd voor betaald is. Als je nu noodgedwongen moet verkopen verlies je dus zelfs geld op landbouwgrond indien je het nog niet zo lang in bezit hebt en in de dure jaren hebt aangekocht.

 • minasblunders1

  Dat bedoel ik dus. Er wordt idd geen grond bijgemaakt, maar er komt wel steeds meer vrij. Dus...zakkende prijzen.

 • Mels

  Hendrikus,hier zakt t nog niet,het wordt enkel maar duurder en helemaal als de vollegrondsgroentetelers ook toeslagrechten krijg.

 • agratax2

  Als grond een goede belegging is voor de vermogende burger of professionele belegger, waarom zou ik als stoppende boer danmijn grond verkopen? Is verpachten tegen de huidge pachtprijs niet oninteressant helemaal nu de rente op je spaarrekening niet meer is dan 1- 2 % hier kan de pacht snel tegen op. Ik zie dan ook dat er meer en meer stoppende boeren zullen zijn die verpachten van de grond als pensioen inkomsten gaan zien en gebruiken. Dit is zeker een goede manier als er geen toren hoge hypotheken meer op het bedrijf zitten.

 • minasblunders1

  Agratax, die pachtprijs dat is nu net het probleem. Hoe lang denk je dat de pachters het volhouden met deze pachtprijzen? Over een paar jaar zijn ze verdwenen. Dan hebben we (zolang het duurt) nog de pachters die eigendom hebben en bijpachten. Zodra de grondprijs gaat zakken, zal ook dit bijpachten stoppen. En dan?

 • Mels

  Stoppen we allemaal en verkopen noodgedwongen aan de PvdD......Nee,wie het kan en wil betalen koopt of pacht voor het bedrag dat ie er voor over heeft.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.