Commentaar

624 x bekeken

Behoud suikerregeling tot 2020

De EU schaft uiterlijk in 2020 de suikerquotering en de minimumprijs voor bieten af. Bietsuiker in de EU moet dan concurreren met rietsuiker uit derde landen. Bietentelers en suikerproducenten stellen dat ze die concurrentie nog niet aankunnen. Dan verdwijnt een groot deel van de suikerproductie in de EU.

Dit doemdenken is niet erg realistisch. Brazilië is de goedkoopste suikerproducent ter wereld, gevolgd door landen als Thailand en India. In die landen stijgen de productiekosten snel, terwijl de kostprijs in de EU stabiel is. De suikerproductie per hectare stijgt en bieten worden steeds efficiënter verwerkt. Ergens rond 2015 naderen de kostprijzen van Brazilië en de EU elkaar. Wat betreft kostprijs is het logisch dat Brussel de suikerregeling afschaft.

Een veel groter probleem is dat landen buiten de EU hun eigen suikersector blijven steunen, terwijl rietsuiker na 2020 zonder veel problemen zijn weg vindt naar raffinaderijen in de EU. Dat drukt de Europese bietsuiker van de markt. Bij een suikertekort, zoals een aantal jaren geleden, moet de EU veel betalen voor suikerimporten.

Maatregelen voor wereldwijd verhandelbare producten (zoals graan en suiker) moeten in WTO-verband worden geregeld. Maar dat vergt veel geduld. Kijk maar naar het eindeloze gesteggel over een nieuw WTO-akkoord. Daarom moet de EU de suikerregeling behouden tot 2020 en dan proberen marktmaatregelen te treffen in WTO-verband.

Of registreer je om te kunnen reageren.