Commentaar

1476 x bekeken 1 reactie

BVD-gevaar

De rundveehouderij zit met samengeknepen billen te wachten hoe de gevaarlijke ziekte BVD type 2 zicht ontwikkelt. De ziekte is besmettelijk en gevaarlijk.

De helft van de dieren die het krijgt, bezwijkt er aan. Drie Nederlandse bedrijven hebben het opgelopen via kalveren uit Duitsland, twee bedrijven zijn in onderzoek.

Ervaringen met besmettelijke dierziektes hebben we in Nederland onderhand genoeg. Een van de lessen uit het verleden is dat een stringente aanpak in het beginstadium veel ellende in later stadium kan voorkomen. Toch is die aanpak er niet. Er is niemand die echt het voortouw neemt om de maatregelen af te kondigen én af te dwingen. De staatssecretaris laat het aan 'de sector' over, want het is geen lijst-A-ziekte waarvoor wettelijke regelingen bestaan. Maar wie is 'de sector'? In de praktijk zijn dat de kalverintegraties en de boerenorganisaties. Maar die zijn verdeeld, onder meer vanwege financiële belangen.

Het is niet wenselijk om maatregelen af te laten hangen van de partijen die daar zelf direct meteen financieel nadeel van kunnen hebben. Ziektebestrijding is bij uitstek een collectieve aangelegenheid, waarbij de schade die individuen ondervinden door het geheel moeten worden vergoed. Deze 'nieuwe' runderziekte is gevaarlijk genoeg om op die manier aan te pakken.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Nu blijkt gelijk het nadeel van een socialist(e) op groen. Gedogen, gedogen, gedogen en later krokodillentranen. En dan zal het klinken Wir haben es nicht gewusst, maar het moet zijn Ich habe es nicht gewusst mevrouw Dijksma. Aanpakken en indammen die kalverbedrijven op korte termijn en import uit de verdachte duitse gebieden pas hervatten na vaccinatie. Of hebben we niet genoeg geleerd in het verleden? Als dit uit de klauwen loopt melken we het quotum van 2013/2014 ook niet vol, maar dat lijkt mij persoonlijk niet gewenst op deze manier.

Of registreer je om te kunnen reageren.