Redactieblog

2989 x bekeken 13 reacties

Ziekelijke quotumkoorts

Laat ik het maar duidelijk zeggen: ik word ziek van alle gedoe rondom het aflopen van het quotumjaar. De agrarische bladen bieden tegen elkaar op, kennelijk om angst te zaaien.

Vorige jaren was er steeds de dreiging van een overschrijding. Nu lijkt het dat we te weinig gaan melken om het quotum vol te krijgen. Nou, en?

Een greep uit de berichten: "Om het quotum vol te melken moeten de boeren tot aan de laatste dag nog flink doormelken", "Nog veel ruimte voor melkproductie in maart" en "Het is flink doormelken geblazen".

Wat een opgefokte onzin. Het brengt boeren aan het twijfelen. Het belangrijkste lijkt wel dat we ons quotum precies volmelken. Overschrijden we, dan krijgen we boete, leveren we te weinig, dan is onze bedrijfsvoering niet goed. De kranten willen ons doen geloven dat we dan een dief zijn op ons eigen bedrijf.

Het schijnt dat we ten koste van alles precies op de streep moeten eindigen. Waarom? Het is vaak heel onverstandig om met hoge krachtvoerkosten de laatste liters melk te produceren. De kosten zijn dan hoger dat de opbrengsten.

Daarom, gewoon doormelken op de meest rendabele wijze. Wij melken dit jaar een procentje onder ons quotum. We voelden ons er prima bij. Alleen de ziekelijke quotumkoorts in de landbouwpers is een zeurende pijn. Cijfers verstrekken prima, maar opjutten, nee.

Laatste reacties

 • radewijk

  Helemaal mee eens. De journalisten denken blijkbaar meer te weten dan een gezond denkend mens/boer.

 • Piet, Midden-Europa

  toch is het wel gesprek nummer 1 op verjaardagen en partijtjes !!!... Krijg jij je Quotum vol ???... nee ik niet, liever 100 kg te weinig dan 1 kg te veel !!!...

 • farmer135

  doormelken natuurlijk, de rekeningen moeten ook betaald.....

 • alco1

  Als boeren bepaalde blogs niet lezen, worden ze ook niet meer geschreven. Het is de lezer, wij dus die bepalen wat er geschreven wordt.
  Dat boeren er nieuwsgierig naar zijn is echter heel goed te begrijpen.
  Vergaderboer heeft bij 1 miljoen liter quotum 1% onder quotum en een normale verevening van 1 %. Dat is 20.000 liter maal +/- 20 cent is 4.000 euro voor lease laten liggen.
  Als je die spanning kwijt wilde dan hadden we moeten kiezen voor courant berekening. 3% te hoog of te laag doorrekenen naar het volgende jaar.

 • Mozes

  Alco1, ik heb 95000 geleasd voor 4 cent per liter (1 cent per % vet). Vergaderboer heeft voor die 20000 liter dus €800 laten liggen.

 • Mels

  Vergaderboer. Heb je je 800€ al terug verdiend??? Weet nog iemand hier die 4cnt betaald.... Mozes. Dat gezever is nou juist wat vergaderboer bedoeld.

 • johannetje

  Hup jongens, niet kletsen, melken!

 • Mozes

  Jij hebt eerder geleasd @Meis en 12 cent per liter betaald?

 • alco1

  @Mozes. Ik heb ruim 300.000 liter verleasd voor 18.6 per liter.
  Maar op het onderwerp terug te komen. Ik kan best begrijpen dat men de onderwerpen leest die hier over gaan, al is het alleen maar om een soort nieuwsgierigheid van. Heb ik het goed gedaan.

 • Jan Zonderland

  Ik kan me best voorstellen dat het voor melkveehouders een beetje spannend is hoe de eindstand is aan het eind van het quotumjaar. Je hebt nu eenmaal die rechten om x hoeveelheid te mogen produceren en dan wil je die rechten m.i. ook zo goed mogelijk benutten. Dat is toch ook ondernemersschap ? Ach, en dat 'de pers' er een beetje hysterisch over doet, so what. Geeft je als ondernemer nog meer voldoening als je het zonder al teveel kunst & vliegwerk precies uitgekiend hebt.
  Wij hebben bietenquotum op ha basis. Ik mag & moet 20 ha bieten zaaien per jaar + of - 2,5 % marge voor meetonnauwkeurigheid. Omdat de bietenteelt financieel een leuke teelt is probeer ik altijd op het scherpst te zaaien, dwz die 2,5 % erbij. Dit doe ik door de hectareteller zo goed mogelijk te calibreren en dan zaai ik 20,4 ha. Als men dan van de fabriek het perceel met gps na komt meten dan is het ook spannend hoe goed ik hetzelf uitgekiend heb. Teveel zaaien wil je niet want die moet je om halen, te weinig kost $ 1200 / ha boete.

 • Rip

  Alco1 is een aparte rekenaar. Hij telt de verevening op bij het geld dat vergaderboer zou laten liggen. Maar, Alco, als er geen onderschrijders zijn, valt er ook niets te verevenen. Wees dus blij met mensen als vergaderboer, die misschien wel op heel andere wijze hun melkprijs optimaliseren.

 • alco1

  Dan hoef je geen aparte rekenaar te wezen. Er is altijd zoveel verevening geweest. Ik heb er in ieder geval altijd rekening mee gehouden en het heeft me nog nooit wind eieren gelegd. Wat ik nu gedaan heb mag je best weten. Dat is gokken.

 • koestal

  gewoon je eigen quotum vol melken en je niks van al die berichten aantrekken

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.