Redactieblog

13 reacties

Wyno gaat weg

Wyno Zwanenburg vertrekt eind juni als voorzitter van de NVV. Op handen gedragen door een groot deel van de leden. Hij zegt wat leden denken en daar houden de varkenshouders van. Hij heeft ook invloed en er werd naar hem geluisterd.

Wyno maakte graag gebruik van de publiciteit. Hij schrijft een blog in Varkens en is nooit te beroerd de pers te woord te staan. Die nemen trouw zijn uitspraken over.

Zolang dat gebeurt, is Wyno tevreden. Dat verandert als de agrarische bladen minder positief over hem schrijven. Bijvoorbeeld over de surseance van betaling van zijn varkensbedrijf, dat gerund wordt door zijn vrouw. Of het wroeten in zijn bemoeienis met de biggennotering. Hij komt daar niet altijd even goed uit.

Wyno vindt dat soort publicaties maar niks. Vooral agrarische bladen moeten dat niet doen. "Die bestaan bij de gratie van abonnementen en advertenties uit de agrarische sector. Ze betalen de ellende die over bestuurders wordt uitgestort. Dat berokkent de sector schade." Fout, vindt Wyno.

Is dat een juist standpunt? In mijn beleving heeft een krant als taak alle kanten van de zaak te belichten. Ook de wat donkere kant, wellicht onprettig voor de betreffende bestuurder, maar toch waardevol. (Ik ben me er van bewust dat ik daar aan meewerk.)

In de visie van Wyno wordt een agrarische krant een kritiekloze spreekbuis van boeren. In de moderne tijd werkt dat niet meer. Een krant, ook een agrarische, moet alle kanten van een zaak belichten. Dat is hun taak. Dat is onderzoeksjournalistiek. Daar heeft ook een boer belang bij. Ondanks de mening van Wyno.

Daarom is het verstandig dat hij weggaat. Hij heeft vele verdiensten in het verleden. Niet meer voor de toekomst van de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • V.Arken

  Het wordt tijd dat vergaderboer ook maar eens opstapt, hij vindt het goed dat een 'vakblad' zoals boerderij meedoet aan roddeljournalistiek ala prive...Boerderij geeft zelfs zeer foute types een stem om maar wat te roepen en de varkenshouderij beschadigen, zoals wakker dier en onlangs het zeer lage nivo van boerderij en de schreeuwende peet
  Lekker makkelijk als anoniem persoon zoals vergaderboer...
  Tijd voor een nieuwe frisse vergaderboer die weet wat leden willen en nog binding heeft met de agrarische sector
  Wyno, bedankt !!

 • gjh

  vergaderboer stap zelf op naar mijn idee ben je een lto er en je weet zelf dat die niets presteren.
  WYNO is erg belangerijk voor de varkenssector en ik hoop dat hij blijft.
  Het is iemand met een rechte rug en die hebben we nodig

 • arkova

  Vergaderboer,U zult misschien wel gelijk hebben,maar als een buitenstaander de kritieken leest over de agr.sector,dan kunnen ze niet anders concluderen,dat er weinig van deugt.De helft van wat wij eten wordt geimporteerd,daar lees je maar zelden iets over.Er wordt voor +/- voor 78 miljard aan goederen geexporteerd door de Nederlandse agr.sector.Daar van vloeit nog niet een derde terug naar de primaire sector.De rest draagt bij aan onze economie,denk aan de veiling,veevoederindustrie, transport ,verwerkende industrie,havens,keuringsdiensten,noem maar op.Dat in de wetenschap,dat meer dan de helft van de primaire bedrijven,z'n eigen bedrijf zit op te eten,terwijl de hele wereld jaloers is op onze kennis,mag er ook wel eens iets positiefs geschreven worden in Nederlandse kranten en op TV.Wakker dier hoeft maar iets te melden,en de pers staat in de rij.Dat terwijl er ook veel nieuwe initiatieven zijn ontstaan,waar de burger nagenoeg niets van hoort.Ik ben trots op onze agr.sector,excessen zullen er altijd blijven,en die moeten ook bestreden worden,maar de manier waarover Wyno werd geschreven,had in mijn ogen een andere bedoeling,dan wat er aan de hand is.nl.alleen maar om hem en het NVV te beschadigen,en dat heeft hij niet verdiend!

 • Mozes

  Wie als burger in het land een anarchist is, is als politiek leider een tiran.
  Wie als boer in de zaal geen bestuur kan verdragen, kan als bestuurslid geen tegenspraak verdragen.
  De NVV en de NMV zijn opgericht door mensen die geen bestuur kunnen verdragen. Binnen hun eigen vereniging kunnen ze geen kritiek verdragen. Democratie wordt toegepast als een dictatuur van de meerderheid waarbij een minderheid als vuil aan de kant geschoven wordt. (denk aan de biggenprijs)
  In landen die door dergelijke mensen geregeerd worden wordt de persvrijheid ingeperkt. Wij zien nu ook vanuit de NVV dergelijke neigingen. Als boer-achter-in-de-zaal die nooit enige bestuursfunctie heeft vervuld huiver ik hiervan.
  Ik heb als boer-achter-in-de-zaal belang bij volledige vrijheid van spreken. Ook hier op deze site. Reacties van dier- en milieuactivisten zijn vaak onredelijk, beledigend en ééndimensionaal simpel. Vaak ook populistische en zelfs onnozele reacties van boeren en buitenlui. Hoe irriterend ook, je moet ze nooit van het forum verbieden zolang ze de fatsoensnormen niet overschrijden. Wie binnen eigen land of sector de persvrijheid en de informatievoorziening inperkt verliest het contact met de werkelijkheid van de wereld om hem heen en verliest daarmee uiteindelijk ook zijn positie in de wereld.

 • V.Arken

  Ach mozes heeft de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt.....
  En beetje achterin de zaal zitten te mokken....(twijfel of hij er wel echt ooit gezeten heeft, veel makkelijker om beetje mee te lullen op een forum)
  Nee dan liever een bestuurder die wel initatief neemt om de belangen te behartigen voor de agrarische sector...
  Hulde aan de NVV waar wel geluisterd wordt naar de achterban en verantwoordelijkheid durft te nemen !!

 • drientje

  Ach vergaderboer is er ook een van type handje ophouden bij de belasting betaler.
  Een inkomen verdienen heeft hij nog nooit van gehoord.
  Als er een is die dit wel verwoord heeft, dan is dat Wyno. Wyno is trouwens statuair aftredend, voor diegene die zich al verontrust maakte. Wyno bedankt voor je inzet.

 • varkenshouder1

  Ik wacht gespannen de reactie`s af van Peet Berntsen en companen. Wat een zieke bedoeling. Succes in de toekomst Wyno. Je hebt vele goede dingen gedaan voor de varkenshouderij. Bedankt !!

 • joannes

  Mozes, is misschien wel een beetje jaloers op die bestuurders die de kritiek weerstaan en initiatieven tonen! Het is achterin de zaal een bescheide bedoening voor iemand die zo aktief is als anonieme commentator hier bij de Boerderij.

 • WT

  Helemaal mee eens varkenshouder1, echter begin 2006 heeft hij met z'n vriendjes uit het DB de eerste grove overtreding gemaakt en in julie 2011 de tweede. Dit weegt honderd maal zwaarder dan al het goede dat hij zeer zeker ook gedaan heeft. Ik ben bang dat hij juni niet gaat halen!!!

  V.Arken jij beschuldigt vergaderboer van anonimiteit, wat dacht je van jezelf of geldt dit niet voor Landelijk Bestuursleden van de NVV????

 • putten

  Wyno bedankt en aan de vergaderboer: doe hetzelfde als Wyno nl. OPSTAPPEN

 • BW

  Ik vind het jammer dat Peet Berntsen steeds weer opnieuw onrust stookt in de varkenshouderij. Als iedereen heeft gesproken moet je jezelf bij besluiten neer kunnen leggen. Ik heb ook diverse mails gezien. Die gaan terug tot midden 2011. Alleen (de voor Peet) negatieve besluiten worden rond gestrooit. Ik heb geen enkele mail gezien van Peet waarin gesproken wordt over de vleesvarkens-notering. Misschien is het verstandig om hier je voordeel te halen. Voor de NVV met varkensprijzen kwam werden biggen op allerlei noteringen verkocht. De vleesvarkens op Vleuten. Nu worden veel biggen op NVV verkocht (dus heeft de NVV zich bewezen) en vleesvarkens nog steeds op Vleuten. Zou het niet verstandig zijn als vleesvarkenshouders de vleesvarkens op NVV prijs gaan verkopen, dan hebben ze zelf ook zeggenschap in de opbrengstprijzen.

 • politiek

  Wyno en vergaderboer. Beiden bedankt. Ieder moet gewoon zijn werk doen.
  Met Wyno heb ik nog even goed kunnen buurten tijdens de landbouwbeurs in Venray. We vermeiden dan de gevoeligge onderwerpen echt niet naar elkaar.
  Met elkaar wat anonieme schouderklopjes geven ? , daar komt de sector echt niet verder mee. Dat is een beetje de (Z)LTO stijl. ( de Mozes stijl )
  Ook door het negatieve te vermelden kan je het positieve bereiken. !

 • joannes

  @BW, wat je opmerkt over de vleesvarken prijzen is wel een punt wat aandacht verdient! Wanneer je dat andere bericht over NL hekkesluiter voor vleesvarkens leest http://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2013/3/Nederlandse-vleesprijs-2012-hekkensluiter-in-ISN-landenvergelijking-1196505W/ krijg ik sterk de indruk dat de Nederlandse verwerkers of de marge zelf verdienen in de export of ze in het buitenland alléén voor wanneer nodig worden ingezet. Hoe verder weg hoe beter de prijzen blijkt uit dit artikel/onderzoek. Mogelijk een idee om van het wekelijkse vleesvarken aanbod voor een deel struktureel in het buitenland aan te bieden; geslacht of levend. Dit zou dan door de vleesvarkenshouders gestuurd moeten worden omdat de verwerkers op dit ogenblik passief of egoïstisch lijken. Het NVV zou hier inderdaad onderzoek en sturing aan kunnen geven middels een prijs publikatie die verder gaat dan één prijs voor NL. Eea verklaart natuurlijk ook waarom de biggen zo gretig verkocht worden in het buitenland. De marges liggen daar alleen op prijs al hoger, zelf voor de Denen die nog meer biggen exporteren.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.