Redactieblog

3 reacties

Witte rook

Woensdagavond is er de witte rook waar al die mensen op dat plein in Rome op staan te wachten.

In een uitgerekt acht-uur-journaal zien we de nieuwe paus. Wederom een oude witte man. Toch is hij heel bijzonder volgens de in allerijl opgetrommelde deskundigen. Voor het eerst een Latijns-Amerikaan en voor het eerst een jezuïet. En voor het eerst een paus die zijn toespraakje begint met 'Buona sera' (goedenavond).

Kardinaal Bergoglio uit Argentinië kiest Franciscus 1 als zijn paus-naam. Franciscus staat bekend als een man die op een sobere manier het geloof predikte. Volgens de eerste jubelende reacties van de deskundigen houdt Bergoglio er ook een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, reist per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis. En hij kookt zijn eigen eten. Ook schijnt hij strijd te voeren tegen het uitwassen van het kapitalisme.

Als katholiek kind ben ik opgevoed met verhalen over Franciscus van Assisi. Wat ik me vooral herinner is zijn grote respect voor al het leven en dat van dieren in het bijzonder.

4 oktober is de gedenkdag van Sint Franciscus en die datum is later ook uitgeroepen tot werelddierendag. De Partij voor de Dieren zal wel blij zijn met deze nieuwe paus. Ik hoorde in verhalen dat Franciscus kon praten met dieren. Hij preekte voor vogels en ze luisterden aandachtig. Hij praat ook met een wolf die mensen aanviel en laat hem beloven dat hij dat niet meer doet in ruil voor eten.

Franciscus was de stichter van de kloosterorde van de franciscanen of minderbroeders en werd heilig verklaard in 1228. Minder bekend is de vrouwelijke tak van de franciscanen: de orde der clarissen. Die werd rond 1212 gesticht door Clara van Assisi. Franciscus en Clara werkten veel samen. Van samenwerking tussen mannen en vrouwen in de huidige hiërarchische katholieke kerk merk ik weinig. Maar misschien maak ik het nog mee dat de volgende witte rook een zwarte vrouw toont met als naam: Paus Clara 1.

Laatste reacties

 • ed12345

  Marianne ik weet niet hoe het bij julie is maar hier zitten toch vrij veel vrouwen in het kerk bestuur .Bij het gebrek aan jonge priesters worden
  toch steeds meer dingen gedaan door vrouwen

 • abtje

  Weet niet wat voor stroming er in Zweden zit, maar daar heb je echt vrouwelijke priesters.

 • Hanne-Lise

  Ja zo is dat haha

Of registreer je om te kunnen reageren.