Redactieblog

1064 x bekeken 2 reacties

What 's in a name?

De kogel is door de kerk. Na jaren van getouwtrek om de naam en productiewijze van ‘Boerenkaas’ is er een oplossing. Naast Boerenkaas is er nu ook ‘Kaas van de Boerderij’.

Is Boerenkaas dan geen kaas van de boerderij? Jawel, maar niet alle kaas die op de boerderij gemaakt wordt, mag Boerenkaas heten. Boerenkaas wordt uit de hoogste kwaliteit rauwe melk geproduceerd. In 2007 heeft Boerenkaas de Europese GTS-erkenning gekregen, als 1 van de slechts 38 producten in heel Europa.

GTS staat voor Gegarandeerd Traditionele Specialiteit. Boerenkaas moet volgens de eisen van het GTS-dossier gemaakt worden, anders mag het niet zo heten. Tot zover is het duidelijk. Maar wat doe je met alle op de boerderij gemaakte kaas die niet aan de GTS-eisen voldoet? Het eerste idee was een aanvraag te doen om de eisen van het GTS-dossier te versoepelen, maar dit zou nooit gehonoreerd worden en stuitte bovendien op veel verzet van ons, echte Boerenkaasmakers.

Want waar gaat het ons om? Wij willen niet dat alle kaas op één grote hoop geschoven wordt en zijn apetrots op ons neusje van de zalm. Iedereen die een stukje kaas koopt dat op de boerderij gemaakt is, moet in één oogopslag kunnen zien op welke wijze het geproduceerd is. Op de traditionele manier met rauwe melk of gemaakt van verhitte melk of misschien wel met vegetarisch stremsel.

Eerlijkheid en transparantie zijn belangrijk, zodat iedere consument zijn eigen afwegingen kan maken om voor het ene of het andere product te kiezen. Het is of we voorzien hadden hoe actueel dit zou worden, met het recente scharreleieren en paardenvleesschandaal. Dan zou je denken dat we nu blij zijn met de nieuwe naam en het bijbehorend nieuwe stempel voor de niet-Boerenkaas.

Maar ik heb zeer gemengde gevoelens, want in plaats van uit te gaan van de kracht van het onderscheid, is voor een naam en stempel gekozen die wel heel veel gelijkenis vertonen met de Boerenkaas en het Boerenkaasstempel. Dat is verwarrend voor de consument en onduidelijk voor de handelaren. Dus als u een heerlijk stukje kaas gaat kopen, zet uw bril op en vergeet niet te genieten!

Laatste reacties

  • koestal

    lk proef het ook zonder bril !

  • HARTJESTADJE

    Goed geschreven, Claudia!

Of registreer je om te kunnen reageren.