Commentaar

1517 x bekeken 4 reacties

Weg van minste weerstand

Staatssecretaris Sharon Dijksma zit niet te wachten op de invoering van dierrechten voor de rundveehouderij, stelde zij vorige maand in een interview met Boerderij. Maar zij dreigt er wel mee, met als doel de mestverwerking voldoende van de grond te krijgen.

Een inventarisatie van Boerderij wijst uit dat er op dit moment voldoende plannen zijn om de gewenste hoeveelheid mest te kunnen verwerken. In totaal moet er verwerking komen voor 29 miljoen kilo fosfaat in 2015. Inmiddels zijn er installaties operationeel voor de verwerking van 12 miljoen kilo fosfaat. Daarnaast zijn er plannen voor de bouw van extra mestverwerkingscapaciteit voor 17 miljoen kilo fosfaat. Precies voldoende dus om aan het geëiste doel te kunnen voldoen.

In plaats van te dreigen met dierrechten zou de staatssecretaris een positieve bijdrage moeten leveren om de plannen in de sector te ondersteunen. Dreigen is wel heel makkelijk. Helpen om deze initiatieven van de grond te krijgen en nieuwe plannen te realiseren is veel moeilijker. Dit vraagt volledige medewerking van politiek (vergunningsverleners) en financiers. En juist in dat traject zijn de hardste noten te kraken. Zo levert de afhandeling van de nieuwe mestwet keer op keer vertraging op. Politici, verstrekkers van financiële middelen en veehouders zouden juist gezamenlijk moeten optrekken om dit varkentje te wassen. Het is dan niet constructief als een deel van deze partijen zich verschuilt achter retoriek en dierrechten misbruikt als stok achter de deur.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  En de politiek is de minst betrouwbare partner die je kan wensen.

 • jan1966

  Een PvdA'er die boeren gaat helpen, hoe naief kun je zijn.................

 • wmeulemanjr1

  Als mestverwerking goed van de grond komt is dit ook bijzonder goed voor de nederlandse economie, de bouwsector doet dit op dit moment niet, overheid pak je kans en stimuleer de landbouw!! Alvast bedankt!

 • hietkamp

  Buit alles om hoe de mestverwerking nu is of lijkt te worden, het is toch gewoon zo als je hectare grond hebt kan je zoveel koeien houden wil je meer houden dan dat je totaal op je grond mag houden dat je dan als ondernemer zijnde een mestverwerking zien te regelen.

  Dat geld dan voor de varkenshouderij, voor de varkens rechten. Een ondernemer heeft zoveel rechten, dat zal dan beteken dat die mest afgezet kan worden. Wil je meer gaan houden dan de rechten dan moet er aangetoond worden dat die mest verwerkt kan worden.

  Dus lijkt mij kinderlijk eenvoudig, wil je meer dieren houden dan je pluimvee/varkens rechten en voor koeien per hectare gebasseerd, dan moet je voor die extra mest mestverwerking zien te regelen.

  Dit is natuurlijk de basis gedachte, de uitwerking zal er nog moeten komen, maar ik denk dat niet zo gek is. Dan weet je volgens mij altijd dat er geen mest overschot is en je legt niet een administratie last neer bij alle boeren, maar alleen voor de ondernemers die meer dieren willen houden, Maar goed administratie is nooit leuk.

  Het huidige landbouw systeem kan ook wel grondig afgestoft worden denk ik. Het is nog een jaren 90 systeem, maak hier 1 goed eenduidige systeem van, dat iedereen begrijpt ook kwa regels, amoniak uitstoot is dan zo uitreken, kan je het manier van mest aanwenden ook veranderen lijkt mij. Ik zou zeggen durf te veranderen en als wij met huidige systeem door moderen gaat dat tegen werk in de toekomst denk ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.