Redactieblog

6 reacties

Waarom moet het kapot?

"Open overleg", noemt hij het zelf. De tournee van Ronald Plasterk door Flevoland, Utrecht en Noord-Holland is in volle gang. Hij is er maar mooi druk mee.

En met hem de vele bestuurders en burgers die iedere keer de zaaltjes vullen. En dat allemaal voor zijn poging om een superprovincie te formeren om juist de bestuurlijke drukte te verminderen. Hoe die voorstellingen in de andere provincies verlopen heb ik niet gevolgd, maar hier in Flevoland heeft hij nog geen applaus geoogst. Zelf zegt hij in zijn inmiddels welbekende inleidende riedel bij ieder optreden dat hij van tevoren door velen is gewaarschuwd om er maar niet aan te beginnen, want: "je krijgt het toch niet voor elkaar". Waarom doet hij het dan toch? Wat wil hij bewijzen? Ik voel een mengeling van bewondering en medelijden, als ik hem zo bezig zie. Hij praat de blaren op zijn tong, zoals hij zelf beweert, dat kan toch niet gezond zijn?
Nee, hier in Flevoland vindt hij totaal geen draagvlak voor opschaling. Ik hoor meerdere malen de vraag of hij niets geleerd heeft van de opschaling van scholen, ziekenhuizen en corporaties met hun desastreuze gevolgen. Ik hoor een indringend betoog over het nieuwe denken, het kleinschaliger denken, over binding met de burgers, over de menselijke maat. Ik hoor de klemmende vraag: "Waarom moet het kapot?"

Een van de sprekers wendt zich alvast tot Willem-Alexander als nieuwe koning: "Wilhelmus van Nassouwe, wij willen graag onze provincie onverdeeld behouden."

Eigenlijk wel mooi om te horen hoe blij iedereen is met onze provincies zoals ie is, terwijl we er anders zo vaak over mopperden…

Mijn gevoel van medelijden met Plasterk overwint als ik op de radio hoor dat zijn partijgenoten in Friesland bezig zijn met een motie en op het partijcongres aan de minister gaan vragen om te stappen met zijn fusieplannen.

Jongen, was er maar nooit aan begonnen….

Laatste reacties

 • agratax2

  Marianna dat jullie niet bij het verstedelijkte gebied Amsterdam - Utrecht willen kan ik me voorstellen. Maar zou Flevoland zonder de slaapstad Almere ernstig zijn voor de boeren? Almere heeft per slot niets met landbouw, haar bewoners zijn de 'vluchtelingen' uit de Randstad (Amsterdam). je kunt je verzetten als boeren, burgers en buitenlui en je kunt de dialoog aan gaan en proberen om deels je zin te krijgen. Alleen NEE roepen zal leiden tot een Haags dictaat en wet je zeker dat je verliest.

 • ACB

  Macht posities daar zijn ze in Nederland gek op , daarom gaat het ook zo goed met onze economie. Men wil overal een vinger in de pap hebben. Maar eens komt dit ze duur te staan. Dan keert dit systeem zich tegen hen en dat is niet ver weg meer. Zoals onze luxemborger al zei de demonen slapen nog todat ze wakker worden . Inderdaad alles in Ned schijnt kapot te moeten .

 • Mels

  Het moet kapot omdat dit stuk niksnuttig links proleet meent dat hem de opdracht gegeven is om de fusie voor elkaar te krijgen. De geschiedenis boeken zullen en moeten spreken over de fusie van NH,Flevoland,Utrecht,tot stand gebracht door PvdA minister Ronald Plasterk.Niks meer en minder,het is gewoon hoogmoed,iets waar meer PvdA ers last van hebben.

 • ed12345

  Marianne ik bergrijp je helemaal vooral jij als oudere nog weet dat de directie in bijna alles besliste en de polders echt een gemeeschap appart was met Lelystad en Almere is dat natuurlijk een beetje veranderd. Ik vind het ook te gek voor woorden ,net als alle gemeentes minstens 100.000 inwoners, besparen ze geld geven ze een betere service voor de burger mooi niet dus .

 • trekker123

  Vraag me zowiezo af wat ze daar de hele dag met zijn allen zitten te doen in dat provinciehuis in Lelystad. Ben ook geen liefhebber van superprovincies maar kon ook nog wel eens dat je er weinig van gaat merken of Flevoland wel of niet een apart provinciebestuur heeft. Het is de vraag of we daar een apart provinciehuis met een heel circus er omheen dat zichzelf in stand zit te houden voor nodig hebben.

 • herwaarden

  Plasterk is van de regering,toch ?! Opschalen betekende voor onze boeren en
  onze vissers, veel kosten ,veel stress en minder verdienste t.o.v. al deze ellende,toch ?! dus wees gewaarschuwd voor al die plannetjes richting dictatuur

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.