Redactieblog

1331 x bekeken

Voorjaarsluchtjes

“Zullen we nog even bij Janos langs gaan?”, vraagt Michel, als we met de wagen vol boodschappen vlakbij de afslag naar onze straat zijn. “Ja, is goed,” antwoord ik en we rijden de afslag voorbij. “Janos! Mestwagen!”, klinkt het vanuit het kinderstoeltje. Haha, de achterbank is het er ook mee eens.

Een paar honderd meter verderop komen we bij de poort van onze oude plek. Die, in tegenstelling tot het beleid van onze ex-buren madenkwekers, wagenwijd open staat. We kunnen zo naar binnen rijden. “Is dat voor Janos?”, vraag ik Michel. Hij knikt. “Tot 18.00 uur mag de poort open blijven staan.” Wel net zo handig, als je er elke keer met een volle mestwagen door moet.

We zijn net door de poort als een auto ons tegemoet komt. Met een laadbak vol… mest! Oh oh. Daar zit een luchtje aan. “Ken je die man?”, vraag ik Michel. Hij knikt. “Die man belde vanmorgen of hij wat mest mocht. Ik had hem gezegd om morgen te komen. Omdat Janos vandaag in zijn eentje is. En Janos weet dat hij niet voor anderen mag laden.” Maar blijkbaar is de man toch achter onze rug om gekomen. Jammer. En ook jammer voor Janos. Want dat gaat hem een deel van zijn loon kosten.

Gister vroeg een andere buurman, die eveneens lucht had gekregen van onze mesttransporten, ook al om een wagentje mest voor zijn land. Geen probleem. Maar dan wel in goed overleg.

Wat in ieder geval wél goed voelt, is dat we begonnen zijn met die mest. Want het is nogal een hele partij. Vier jaar lang de oude potstal niet uitgemest. Een hoop kostbare mest die daar maar lag te liggen. Maar nu we onze eigen mestwagen hebben, kunnen we het eindelijk op het land brengen. En sommige van onze percelen hebben die extra mest hard nodig.

Hopelijk komt het de mais van komend jaar sowieso ten goede. Want de mislukte maisoogst van vorig jaar (door droogte en hagelschade) heeft er flink ingehakt. Maar we gaan vol vertrouwen het nieuwe maisseizoen in.

Als de volgende dag de man een fles zelfgemaakte huiswijn komt brengen als dank voor de mest, is met hem de lucht in ieder geval wel weer geklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.