Voorfinancieren

André van Breen
Ongemerkt wordt er veel geld in de grote voercoöperaties voorgefinancierd. Bij deze grote coöperaties zijn de marges op het voer groot, terwijl ze beschikken over een torenhoog eigen vermogen.

Dit gaat ten koste van de leden. Het is risicovol, gaat het coöperatieve hierdoor niet ten onder?

Vaak hoor ik dat leden een flinke nabetaling krijgen. Dat lijkt een mooi spaarpotje, of ligt het toch iets anders? De leden betalen eerst 15.000 à 20.000 euro te veel voor het voer. Dat ontvangen ze het jaar erna vervolgens weer deels retour. Een deel blijft achter voor zelfverrijking. Renteloze leningen voor ForFarmers-directeuren, zodat die daarmee aandelen kunnen kopen. Komt dit door de machtspositie van de directie? Het verbaast me dat leden zich hiervoor laten gebruiken. Is de coöperatie over enkele jaren beursgenoteerd, dan zal de zeggenschap voor de leden verdwijnen met alle risico's van dien.

Hoe anders is het bij de kleinere coöperaties. De eigenvermogensposities zijn hier ook hoog, maar hoeven niet te groeien. Iedereen dezelfde prijs, zonder hoge marges. De prijs is scherp, met een kleine nabetaling. Op deze manier hoeven de varkens- en pluimveehouders geen duizenden euro's extra te betalen. Het geld blijft tot hun beschikking. Er wordt transparant met leden omgegaan, openheid in de voersamenstelling. Zie www.voederwaarde.nl. Zo ontstaat er een win-win situatie.

Bij de omzetcijfers over 2012 door Nevedi is te zien dat de landelijke mengvoederomzet 3,5 procent is gedaald, maar bij kleine en middelgrote voercoöperaties is er een omzetstijging van 5 à 6 procent.

Ik als pluimveehouder hoef geen 8 tot 10 euro nabetaling. Ik ben zelf lid van een kleine voercoöperatie, waar het wij-gevoel sterk is. Dit is mij veel meer waard dan eerst 15 à 20 duizend euro in een coöperatie te pompen, om vervolgens achter de grote jongens aan te lopen zonder zeggenschap.

 

André van Breen, pluimveehouder in Haarle, bestuurslid van voercoöperaite Zuid-Oost Salland.

 

Dit is de laatste in een korte serie columns van bestuurders van kleine coöperaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.