Commentaar

10 reacties

Schaliegas

In Amerika is een revolutie gaande op energiegebied. Grootschalige winning van schaliegas, vaak onder boerenland, heeft geleid tot sterke verhoging van het aanbod van gas en daardoor zijn de prijzen fors gedaald.

Hoewel er risico's zijn voor het milieu, varen Amerikaanse boeren er financieel wel bij. Grondeigenaren in de belangrijkste schaliegasgebieden in Ohio, de Dakota's en Texas krijgen grote bedragen, tot miljoenen per bedrijf, als ze tekenen voor gaswinning onder hun land. Zo verdienen ze dubbel aan energie.

Het biobrandstofbeleid van de Amerikaanse regering heeft ook al een boost gegeven aan de akkerbouw - niet aan de veehouderij, want de mais is er schaarser door geworden en dus duurder. En er is zelfs nog een derde manier waardoor het gas Amerikaanse akkerbouwers goed uitkomt. Met het gas daalt ook de kunstmest in prijs.

Omdat intercontinentale gashandel nog lastig is, zijn de prijzen hier nog niet mee gezakt. Dat geeft in principe een concurrentienadeel. Dat kan snel snel anders worden als er meer gastankers beschikbaar komen en de VS gaat concurreren met de Russische gasexporteurs. Maar wellicht komt het zo ver niet, omdat ook in Europa de gaskoorts uitgebroken is.

Verlekkerd door de verhalen uit Amerika begint ook hier een lobby voor schaliegaswinning zich te roeren. In Nederland zijn de voorraden betrekkelijk klein, maar toch de moeite van het winnen waard. Er zijn boorconcessies verleend in Brabant en de Noordoostpolder. De milieubeweging is mordicus tegen, vooral uit angst voor bodem- en grondwatervervuiling.

Anders dan in Amerika zullen boeren hier niet financieel binnenlopen. Eigenaar ben je slechts van de bouwvoor, wat daaronder zit, is van Vadertje Staat. Verdiensten zijn er alleen in de vorm van vergoeding voor onkosten of opbrengstderving. Reden dus voor boeren en hun belangenbehartigers om kritisch te zijn over de voors en tegens van schaliegaswinning en zich niet te laten verblinden door de goudgerande verhalen uit Amerika.

Laatste reacties

 • alco1  É É N APRIL. Kikker in je bil

 • denker123

  Nee alco 1 dit is echt geen EEN april grap,de Amerikaanse economie komt er nu bovenop dank zij dit spotgoedkope schaliegas Dit schaliegas kost +_ 30 dollar per vat als het vergeleken wordt met de olieprijs van meer dan 100 dollar.Voor nieuwjaar sprak iedereen over de Fiscall cliff wat toen 2 maanden is uitgesteld,maar op 1Maart was er nog geen overeenkomst.Nu zijn de automatische bezuinigingen ingezet en de Dow Jones stijgt als nooit tevoren,niemand praat nog over de Fiscal cliff dankzij het schaliegas,geluk voor President Obama. De veiligheid van het schaliegas boren is goed dankzij de nieuwste boortechnieken,het zijn de jalourse burgers die tussen de boeren wonen en geen vergoeding voor het gebruik van hun land krijgen die nu nog protesteren tegen schaliegaswinning.Door dit spotgoedkope aardgas kunnen de ethanol fabrikanten nog iets verdienen ,beter is de auto's rechtstreeks op schaliegas laten rijden dan via mais.

 • Mels

  Zo raakt Blowbama nooit op de schop stoel,Het is de NLversie van ons Emielekke,het gaat er echt nog wel pijn doen daar,reken daar maar op.

 • Bison

  Als het aan Obummer lag was te hele oil en gaswinning in Amerika al stop gezet.
  Die moron is overal op tegen wat niet 'groen' is

 • alco1

  ÉÉn april kennen ze ook niet in Amerika, maar wel hier.

 • Mels

  I know.Bison. Hobahmah wordt regelmatig besproken met mijn correspondent in die bananenrepubliek. Lefties in Nl zijn slappelingen vergeleken met deze wijsheid in pak.

 • Bison

  Je heb gelijk alco1, Een april kennen ze hier niet....hier zeggen we.. april first.

 • Henk Daalder Windparken Wiki

  Schaliegas is geen 1 april, maar zeker geen blijvertje in de VS. peak oil geldt ook voor schaliegas, alleen veel sneller. Binnen een paar jaar is in de VS de hype en prijs rush al weer voorbij.

  Windenergie werkt stabieler, het is schoon en raakt niet op.
  Maar je moet het wel samen met burgers doen, http://www.pakdewind.nl

  Het landschap is een collectief goed, daarom moeten burgers ook mee kunnen delen, met een eigen stukje windpark per gezin.

 • denker123

  Schaliegas wordt in de V.S.nu op meer plaatsen en nog in grotere volumes gevonden,er is zeker volop voor een paar honderd jaar. Genoeg om de overstap naar hernieuwbare energie gelijdelijk te maken.Want zeg nu eerlijk zonne en windenergie en andere hebben meer tijd nodig om volwassen te worden.Daarom gaat Obama een tax heffen op olie en gas om de hernieuwbare energie verder te ontwikkelen. Dit is geen April first grap.

 • Bison

  Die Wookie Obungo is wel erg hardleers!,.hij heeft 4 jaar geleden en paar honderd miljard aan fabriekanten van 'groene energie' gedoneerd omdat hij claimde het was de energie voor de future.
  Ze zijn vandaag allemaal failiet en de gedoneerde centjes zijn ook pietje pleitheine.


Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.