Commentaar

815 x bekeken 1 reactie

Realpolitik in Brabant

Voorlopig komt er geen bouwstop voor de veehouderij in Noord-Brabant. Provinciale Staten hebben zich vrijdag niet laten leiden door emoties en protesten.

De rede is terug in het debat dat burgerinitiatieven en actiegroepen de laatste jaren dicteerden. Dat is goed nieuws voor de veehouderij.

Een maand geleden spraken provincie, ZLTO en burgergroepen in Sint-Michielsgestel af dat veehouders vanaf september alleen mogen uitbreiden als zij voldoen aan extra eisen over welzijn, milieu en volksgezondheid. Tegenstanders vrezen dat boeren de tussenliggende periode aangrijpen om op grote schaal vergunningen aan te vragen. Het spookbeeld van 1984 bij invoering van de Interimwet doemt op, maar de tijden zijn veranderd. Niemand vraagt zo maar even een vergunning aan. De eisen zijn hoog, de financiering is al lang geen een-tweetje met de bank meer. De legeskosten zijn aanzienlijk.

De provincie zit ook niet op ellenlange procedures te wachten. Van de tijdelijke bouwstop uit 2010 liggen nog zo'n dertig zaken bij de Raad van State. In twee zaken kreeg het provinciebestuur al gelijk, maar de angst voor schadeclaims is er nog steeds.

De veehouderij heeft maatschappelijke inbedding nodig. Het is de kern van het Brabants akkoord. Daarom is het goed om de criticasters toch tegemoet te komen. Na Pasen maakt de provincie een tussenbalans in vergunningaanvragen op. Er is dan nog tijd om bij ongewenste ontwikkelingen in te grijpen. De realpolitik is terug.

Eén reactie

  • abtje

    Prima, zolang het duurt, niets is onbetrouwbaarder dan politiek.
    En met de crisis willen ze graag fors leges ontvangen. Dat is toch serieus geld.

    Maar het zou de politiek brabant echt sieren om dit zo wettelijk te onderbouwen dat het zo lang mogelijk ook zo blijft.
    Niet dat na een verkiezing alles weer omgedraait word.

Of registreer je om te kunnen reageren.