Commentaar

1879 x bekeken

Profiteer van subsidies, nu kan het nog

Voor boeren die dit jaar gaan investeren, is er altijd wel een vorm van subsidie.

Het subsidieaanbod in de agrarische sector is in 2013 vergeleken met vorig jaar nauwelijks afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse subsidiespecial Goed om te weten van Boerderij. Een meevaller, gezien de hardnekkige economische malaise met een overheid die op zwart zaad zit. 
Tegelijk ook een reden om er dit jaar maximaal van te profiteren. De kans dat er na 2013 wel in subsidiepotjes wordt gesneden, is groot.
Ruim 50 procent van de boeren is van plan subsidie aan te vragen in 2013, zo blijkt uit het lezerspanel van Boerderij. Een opmerkelijk hoog percentage. Dat kan duiden op het besef van 'nu of nooit', maar ook op het feit dat veel boeren met investeringsplannen rondlopen. Echter, van plan zijn is één, doen is twee.
De hoopvolle ondernemers die in de subsidiematerie duiken, treffen een woud aan potjes en loketten aan. Ze hebben grote kans tegen bureaucratische weerstand aan te lopen, al dan niet met de intentie tot ontmoediging. Laat u echter niet van de wijs brengen en lees deze Boerderij, waarin alle subsidies als hapklare brokken worden opgediend. Er is veel geld mee te verdienen!
Voor akkerbouwers zijn er nieuwe fiscale steunmaatregelen voor investeringen in bewaring, mét of zonder koeling. Veehouders kunnen profiteren van investeringen in stallen door de fiscale winst te drukken in finan
cieel goede jaren. Dat kan zomaar duizenden, zelfs tienduizenden euro’s schelen.
Van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-’13, met daarin vele miljoenen euro’s Brussels geld, staat vast dat erin gesaneerd gaat worden. De budgetbesprekingen hierover zijn nu in volle gang. Het totale budget voor plattelandsbeleid wordt na dit jaar zeker minder.
Echter, vanaf 2014 is er hopelijk weer 'nieuw' geld beschikbaar voor talloze projecten ter versterking van de landbouwsector. Diverse steunmaatregelen blijven wel bestaan om de boer te stimuleren in de gewenste richting; innovatief, milieuvriendelijk en duurzaam.

Of registreer je om te kunnen reageren.