Redactieblog

1 reactie

Oud en uitgebuit?

De ouderen laten van zich horen. Onder aanvoering van de ouderenbonden en de 50PLUS-partij hebben zij een mediaoffensief gestart om de aangekondigde bezuinigingsmaatregelen die ouderen raken te stoppen.

De ouderen voelen zich uitgebuit door de overheid omdat bijvoorbeeld de rollator niet meer vergoed wordt.

Maar dit is slechts peanuts. Want ouderen worden vooral uitgebuit door hun eigen familie of door bekenden. Het blijkt zelfs zo erg te zijn dat er binnenkort een proef begint onder notarissen om uitbuiting van ouderen te voorkomen. Volgens de organisatie van notarissen komt het geregeld voor dat familie of bekenden ouderen onder druk zetten om hun testament ten gunste van hen te veranderen. De notarissen krijgen een training om deze misstanden sneller te herkennen.

Bij een vermoeden van uitbuiting wordt een speciaal meldpunt ingeschakeld. Bij de proef zijn ook organisaties voor thuis- en mantelzorg betrokken, samen met banken en woningcorporaties. De test is onderdeel van het actieplan Ouderen in Veilige Handen, dat door het kabinet is ontwikkeld.

Ongetwijfeld zal uitbuiting van ouderen in de agrarische sector ook voorkomen. Volgens mij slechts zelden, maar misschien zie ik het niet goed. Ik denk dat in de meeste gevallen de ouders vaak nog met veel plezier meewerken op het bedrijf. En de bedrijfsopvolger wordt in het zadel geholpen door het bedrijf tegen een zacht prijsje over te doen zonder dwang. Zij vinden het gewoon fijn om samen in harmonie te kunnen werken en om te zien dat hun levenswerk nog een generatie langer voortgezet wordt. Extra hulp van ouders is vrijwel altijd welkom en echt geen uitbuiting. Achter de geraniums zitten kan altijd nog.

Ik ben zeer benieuwd of de nieuw getrainde notarissen straks veel testamenten gaan weigeren omdat een bevend oudje met angstige blik in de ogen naar zijn of haar kind kijkt. Dat wil er bij mij niet in.

Als ouderen onder druk zijn gezet, dan zullen de slachtoffers dit echt niet willen aangeven. De notaris zie je immers nooit meer, maar die bullebak van een zoon of dochter wel. De ouderenbonden kunnen beter aan dat probleem meer aandacht besteden dan te ijveren voor het blijven vergoeden van de rollator.

Eén reactie

  • J@gertje

    Ik denk dat dit vaker voorkomt dan gedacht wordt.
    Mensen praten er meestal niet over en het komt vaak pas aan het licht als de ouders zijn overleden, en de nalatenschap bij de notaris wordt behandeld.
    Goed dat hier aandacht aan besteed gaat worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.