Redactieblog

1533 x bekeken

Meet- en regeltechniek

Gebrekkige ICT-infrastructuur is een bedreiging voor de innovatie in de landbouw.

Het is dertig geleden dat ik met een groepje boeren naar de Landbouw RAI ging. Daar waren twee redenen voor. De eerste was dat ze vrijkaartjes hadden en ik gratis mee kon. De tweede was dat zo’n landbouwbeurs pas echt nuttig is als je er samen met de specialisten bent. Het was in de tijd van de opkomst van de moderne melkstal en van de computer. In sommige getoonde melkstallen was allerlei computergestuurde meet- en regeltechniek verwerkt. En er waren weerstations, gekoppeld aan een computer, waarmee nauwkeurig was vast te stellen wanneer je veilig en effectief kon spuiten. En er draaiden managementprogramma’s. Ik keek mijn ogen uit.
Het grappige was dat mijn boerenkompanen oog hadden voor heel andere dingen. Naast de hamburgers en de schoonheid van de toiletjuffrouw ging het hen om enorme bietenrooiers, trekkers en combines waar je hoogtevrees op kreeg. Ik kon ze maar met moeite meekrijgen naar de weercomputers en de slimme melkmeetapparaten. Ze zagen er de schoonheid en het nut niet van in. Als ik het belangrijk vond, dan wilden ze best even geïnteresseerd doen. Maar ze waren het niet.
Een paar weken geleden nam professor in de informatiekunde Adrie Beulens afscheid van de Wageningse universiteit. Ik zag een samenvatting van zijn afscheidsrede. Hij stelt daarin dat de gemiddelde boer vijf jaar geleden nog nauwelijks wist van informatiemanagement en ICT, maar dat hij over vijf jaar niet zonder kan overleven. Beulens doelt op allerlei vormen van hightech informatie, zoals die via gps-gestuurde apparatuur en sensoren verzameld wordt en door computers verwerkt.
Ik zie nu in dat ik dertig jaar geleden aan een dood paard trok door boeren te willen interesseren voor moderne computerdingen. Beulens heeft het immers over vijf jaar geleden, niet over dertig. De professor noemt de Nederlandse boeren trendsettend op dit terrein. En ook dat het met het gebruik van moderne ICT in de landbouw nu echt heel snel gaat, en dat degene die niet meedoet een onoverbrugbare achterstand oploopt.
Beulens had ook een waarschuwing. Voor de toepassing van innovatieve technieken zijn onverstoorde gps, goed 3g- en 4g-bereik en snel glasvezelinternet nodig. En dat is er niet op het platteland. Ik heb er in deze column al een aantal keren op gewezen dat de Nederlandse landbouw vastloopt op ICT-infrastructuur. Ik ben blij dat Beulens dat nog eens onderstreept. Zonder glasvezel geen innovatie. Nu maar hopen dat het signaal zo sterk is dat het ook doorkomt in Den Haag, want bij Economische Zaken denken ze dat elke boer glasvezel heeft. Want ambtenaren wonen in de stad.

Of registreer je om te kunnen reageren.