Commentaar

741 x bekeken 5 reacties

Meer blauw op straat

Er moet meer controle komen op de voedselproductie en zwaardere straffen voor knoeiers. Dat vindt D66. Deze partij komt met een voorstel om €4,5 miljoen uit te trekken voor de aanstelling van 50 extra controleurs op 'voedselfraude'. Dit is nodig, vindt de partij, omdat de huidige controles tekortschieten. Dat is weer mede een gevolg van bezuinigingen op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vragen om extra controles en zwaardere straffen is de gemakkelijkst denkbare reactie op calamiteiten. Het klinkt als de roep om 'meer blauw op straat' en zwaardere straffen als het om veiligheid op straat gaat. Vraag is of dat hét antwoord is. Waar moeten die controles plaatsvinden? Wat moet er gecontroleerd worden? Hoe voorkomen we dat de extra controleurs straks weer als hinderlijke bureaucraten ervaren worden?

Ook bij de financiering zijn vragen te stellen. Wat al te makkelijk wordt ook hier weer gewezen naar de geldpotten van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid in Brussel.

Dan de samenhang. Hoe is dit te rijmen met de afbraak van de productschappen waarvan D66 een van de aanjagers is? De schappen hebben onder andere een rol in ketenkwaliteitsystemen. Ze zijn geen bewezen honderd procent garantie tegen geknoei, maar hun afschaffing zal het er zeker niet beter op maken.

Eerst oude structuren wegschoffelen, en dan ad hoc een blik van 50 nieuwe controleurs opentrekken. Dat lijkt niet op een goed doordacht recept voor het terugwinnen van het consumentenvertrouwen.

Laatste reacties

 • abtje

  Heb D'66 nog nooit op iets goeds kunnen betrappen.
  De keren dat ze aan de macht waren, drama's.
  Els Borst hielp de zorg kapot te maken en Brinkhorst de landbouw.
  Die geven het liefst alles uit handen aan Brussel, hoeven ze zelf niks te doen en toch rijk worden.

 • jordi 1455

  laten ze maar boeven vangen die agenten.

 • Mels

  Lijkt mij dat ze in Brussel wel wat meer kunnen verdienen met fraude bestrijding,wil de NL landbouw nog producten van eigen bodem willen verkopen dan zal de controle waterdicht moeten zijn.

 • SkeereStudent

  Kwaliteit over kwantiteit. Beter zorgt de roverheid dat de instellingen die controleren (RIVM, VWA) goed hun werk doen dan nog meer mensen inhuren om te controleren.

 • politiek

  D66 Landbouwminister Brinkhorst had zonder meer goed in de gaten destijds dat er het nodige mis was betreffend voedselveiligheid. Productschappen is zonder meer goed dat die opgeheven worden en dat de verantwoording inzake voedselveiligheid dichter of eigenlijk direct onder verantwoording Ministerie van Volksgezondheid komt te liggen. Gelden die bespaart worden zonder die Productschappen kunnen veel efficienter ingezet worden inzake voedselveiligheid en het opsporen en bestraffen van die fraudeurs.
  Inzake voedselveiligheid hebben Productschappen veel te veel steken laten vallen. Mogelijk komt dat omdat besturen bemant worden door het bedrijfsleven zelf. !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.