Commentaar

5 reacties

Machtsevenwicht moet worden hersteld

Mededingingsinstanties moeten hun blik verruimen ten gunste van de boer.

Cees Vink heeft een fruitbedrijf in Kraggenburg (Fl.). Het steunt op twee belangrijke pijlers: fruitteelt en het produceren van jams, sappen en sauzen. Het gros van de appels en peren gaat weg via de handel. Hier geldt de tucht van de markt. Voor zijn Jonagolds heeft Vink te accepteren wat afnemers betalen. Anders laten ze hem met zijn fruit zitten en heeft hij helemaal niks. Voor hem tien anderen. Een onmachtige positie.
Bij zijn jams daarentegen ligt de situatie anders Als suiker 4 cent per potje duurder wordt, verhoogt Vink eenvoudig de prijs: "Ik heb voor mijn verwerkingstak klanten, een markt, waarbij ik zo kan opereren. Ik hoef geen supermarkt als klant om er eerst afhankelijk van te worden en vervolgens te worden uitgeknepen." Hier staat Vink steviger. Consequentie is wel dat hij niet zomaar zijn fabriekje kan opschalen.
Vinks situatie geeft in een notendop de spagaat weer waarin de Nederlandse, op export gerichte landbouw zit. Boeren willen liefst zonder opgelegde beperkingen produceren én ze willen kostendekkende prijzen. Die twee blijken slecht verenigbaar, zeker bij overvloedig aanbod. Pas nog joeg Albert Heijn boer en tuinder in de gordijnen met de aankondiging van 2 procent prijsverlaging. Vorige week kwam Jumbo met een leverancierskorting van 3 procent. Direct of indirect komt die bij de boer terecht.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat doet een moreel appèl op supermarkten. Ze zijn verantwoordelijk voor wat er in de hele keten gebeurt, vindt hij. Duurzaam voedsel tegen een redelijke prijs moet de norm zijn.
Het is een terecht appèl. Zeker tegen de achtergrond van rendementen op eigen vermogen van 20 à 30 procent bij de supermarkten.
Bij alleen een beroep op de goede wil van het grootwinkelbedrijf mag het niet blijven. Wat vooral nodig is, is dat de mededingingsautoriteit zijn blikveld verruimt. En wel ten gunste van de vele honderdduizenden Europese boeren. Het machtsevenwicht moet worden hersteld.

Laatste reacties

 • agratax2

  Het probleem is 'De boer hij ploegde voort'. Dez volkomen on economische productie stijl wordt gebruikt door de voedselketen. Als we nu eens minde fabrieksmatig aan ons eten knutselen blijft er meer over van de winkelprijs voor de boer. Ik heb nl. nog geen horen klagen over de marge die direct afzet aan de consument via Landwinkels en / of internet. Boeren zullen weer meer zelf moeten doen om de consument te bedienen. Waarom moet alles letterlijk aan de straat gezet worden en daarna wachten wat de groothandel / industrie er voor wil betalen. Had de consument zijn rundergehakt bij de boer of zelf slachtende slager gehaald, hadden we geen paardenvlees schandaal gehad en zo zijn er meer miskleunen te bedenken.

 • joannes

  Wat machts evenwicht? Je maakt een ernstige fout met deze interpretatie. Zolang de Nederlandse Agro veel meer exporteert dan Nederlanders kopen is het evenwicht gewoon verstoord door overproductie. De prijzen zouden nog veel lager liggen als we van Nederlandse supermarkten afhankelijk zouden zijn voor de Nederlandse productie. De Nederlandse mededingingsinstanties hebben geen invloed op prijzen van Nederlandse productieoverschotten die verwerkt en verkocht moeten worden door verwerkende en exporterende coöperaties. Daar heerst de tucht van de wereldmarkt. En daarbij de marges die jij noemt zijn bruto marges voor operatie kosten(overhead,transport,distributie en verkoop), zie bv bij Ahold: 4,3 % operating margin https://www.ahold.com/Financial-information/Key-figures.htm

 • joannes

  @agratax1, je laat zien dat je de effecten van efficientie verbeterende middelen onderschat. Dankzij al die verpakking en distributie kosten die toegevoegd worden kunnen producenten, boeren, op een grotere schaal produceren waardoor ze weer machines in kunnen zetten die hun arbeid efficiënter maakt waardoor ze goedkoper kunnen produceren. Dat deze boeren dan met hun grotere productie weer afhankleijk worden van de verpakkende en distribuerende inddustrie om nog verder een markt te bereiken is de consequentie. Het evenwicht wordt voordurend geprovoceerd door de stuwende productie die een markt moet vinden. Een markt die steeds zoekt naar middelen om de consument te bereiken met provocerende vormen, kleuren, smaken, functionaliteit, afstanden, etc,etc, Boeren provoceren met hun focus op hun eigen efficientie dat de Nederlandse verwerking, distributie en export steeds met relatief goedkope grondstoffen klanten vinden, Het is dan ook niet verwonderlijk dat de marge steeds bij de distributie valt omdat zij het zijn die de creativiteit en de oplossingen moeten vinden met relatief weinig risico: Ze kopen pas met een prijs wanneer ze de klanten gevonden hebben en hun marge kennen.

 • poldes

  johannes vergeet landsbelangen en eu beleid/belangen;waar de nederlandse boer aan bujdraagt.

 • alco1

  Juist Poldes. Wij als Nederland importeren ontzettend veel. Olie, auto's, electronisch wegwerp spul en ga zo maar door. Daar moet ook iets tegenover staan. De handels balans wordt door de landbouw nog in grote mate positief gehouden. Dit moet men koesteren anders gaat men Griekenland enz. achterna.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.