Redactieblog

1263 x bekeken 2 reacties

Lactose voor meer melkgeld

"Merken worden steeds minder belangrijk", zegt Hanna. "De consument kiest voor huismerken. De prijs bepaalt de keuze."

Niet zo verwonderlijk. Het is bekend dat huismerken hetzelfde product bevatten als de merken.  Alleen de verpakking is anders. Daar profiteert de consument van 2013 graag van.

"Fabrikanten moeten minder energie steken in merken en meer in nieuwe producten", concludeert Hanna. "Daar is markt voor. FrieslandCampina geeft het goede voorbeeld met de melk zonder lactose, die volgende week in de schappen van de supermarkten komt. Deze lactosevrije melk heeft een richtprijs van €1,73 , terwijl een gewone liter halfvolle melk ongeveer een euro opbrengt. Dat is kassa dus."

"En reken maar dat de klant ervoor wil betalen. Er zijn nogal wat mensen die allergisch zijn voor lactose. Voor hen is het een uitkomst, deze lactosevrije melk. Reclame hoeft FrieslandCampina ook niet te maken, want via Google las ik dat allergiepatiënten de melk, voordat die er is, al omarmen. Allemaal gratis publiciteit", knikt Hanna instemmend.

Goed nieuws. Vooral nu FrieslandCampina voorstelt van lactose een onderdeel te maken van het systeem voor het uitbetalen van de melk. Ik vind dat een goed idee. Lactose wordt ook gebruikt voor andere bestemmingen in de wereld van de pillen en de poeders. Daar valt vast meer geld mee te verdienen dan met bulkkaas.

"We moeten blij zijn dat FrieslandCampina bezig is met nieuwe producten", knikt Hanna."Kennelijk heeft de Dutch Dairymen Board (DDB) daar geen kaas van gegeten. In een eerste commentaar was men, zoals gewoonlijk, weer wantrouwend en afwijzend. Het voordeel voor de boer op korte termijn zien ze niet en het is duidelijk dat men niet denkt op lange termijn. DDB is een echte tegenpartij."

Het meest zotte tegenargument dat ze aanvoeren vind ik de melkprijsvergelijking. Als FrieslandCampina ook lactose meerekent in de uitbetaling, kunnen ze niet meer vergelijken met andere zuivelfabrieken. Bij DDB telt dus niet de hoogte van de melkprijs, maar de prijs in vergelijking met anderen.

"Kortzichtig en wantrouwend", sluit Hanna af.

Laatste reacties

  • joopi

    wederom een baggerstukje

  • sensia

    er bestaat allang lactosevrije melk: Soya melk, havermelk, rijstmelk. veel gezonder en beter voor het milieu dan eerst het traject voerconversie, koe, kalf door te lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.