Commentaar

2107 x bekeken 10 reacties

L'Histoire se répète

Het nieuwe mestbeleid kan terug naar de tekentafel. Alle geproduceerde mest is namelijk plaatsbaar in Nederland, in de export en in de huidig beschikbare verwerking, bevestigt het ministerie van Economische Zaken in antwoord op een analyse van Boerderij.

Daarmee is de basis voor verplichte mestverwerking in het nieuwe mestbeleid weggeslagen. Dat zou namelijk ingevoerd worden om alle mest plaatsbaar te maken.

Voormalig staatssecretaris Bleker speelde hoog spel door te stellen dat de jaarlijkse fosfaatproductie 175 miljoen kilo is, de plaatsingsruimte 125 miljoen kilo. Zijn ultimatum: 50 miljoen kilo van de markt of de veestapel krimpen. Door dat maar vaak genoeg te herhalen, ontstond een 'sense of urgency' in de sector en accepteerden de belangenbehartigers de plannen, zij het tandenknarsend wegens de ermee gepaard gaande kosten voor de overschotsbedrijven. Achteraf gezien is die 50 miljoen kilo echter een zeer forse overschatting van de werkelijkheid.
Bleker speelde hetzelfde spel als Brinkhorst in 2000. Die stelde destijds dat het mestoverschot 54 miljoen kilo fosfaat was, een mestplas ter grootte van de stad Utrecht en een meter hoog. Ook die aanname ontzenuwde Boerderij met een eigen berekening. Het overschot was ‘in lucht opgegaan’ en volgens Boerderij slechts 3 miljoen kilo fosfaat. Het RIVM berekende daarna dat het inderdaad maar 0 tot 8 miljoen kilo fosfaat zou zijn. Brinkhorst haalde bakzeil en krimp van de veestapel verdween weer voor jaren uit beeld.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Boerderij nu ken ik jullie weer! Hier horen we vandaag meer van in het 8 uur journaal en bij Pow-news... of toch 1 april?

 • abtje

  Eindelijk een keurige aktie van de LTO, oh nee, die zijn weer ehh...
  Grandioos goed gedaan Boerderij, worden jullie belangen behartiger? Er is een vacature bij gebrek aan...

 • gjh

  abtje wat bedoel je met een keurige lto actie want daar kan ik me niets bij voorstellen die slapen nog met het mestbeleid !!!!
  trouwens met de rest van de landbouw ook

 • agratax2

  Robert. Als ik dit stukje lees en het andere stukje van je over mest, is er toch ca 50 milj. kg fosfaat niet plaatsbaar in Nederland dit moet dus op de een of andere wijze weg gewerkt worden. Export, verbranden of op andere wijze. Je kunt dan ook zegen dat de Bleker gelijk had, met dien verstande dat hij uit ging van een stagnerende export. Voor ons omringende landen zou een import verbod mogelijk zijn om hun eigen productie te beschermen. Wie de hond wil slaan vindt altijd een stok. Als dit t.z.t. gebeurd is er inderdaad een mest overschot waar de honden gen brood van lusten.

 • Robert Bodde

  @Agratax: productie 170, plaatsingsruimte 140 miljoen kilo. 170 -140 = 30 miljoen kilo meer productie dan in Nederland plaatsbaar. Die moet dan weg, niet Blekers 50 miljoen kilo.

 • abtje

  @gjh, het is ook spottend bedoelt. Dit HOORT de Lto te doen, echter je zegt het zelf al...

 • alco1

  Net als op het andere lijntje 'Extra mestverwerking niet nodig'.
  Cijfers moeten ingevuld worden naar wat de plant nodig heeft, daarop blijven wij hameren. Het hele zgn. mestoverschot verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.
  Een gezond gewas hebben we nodig voor de grootste CO2 omzetting. De minste kans op wasdom van onkruid, waardoor chemische bestrijding minder gauw nodig is, Gezonder gewas voor het vee. Minder import van restauratie voeders.
  Kortom, dat is duurzaam bezig zijn.

 • minasblunders1

  Alco, die kennis is er nu eenmaal niet meer. Niet bij de zgn. 'deskundigen' en ook niet bij de boeren. In het lijntje 'Extra mestverwerking niet nodig' zie je ook weer zo'n tellende stakker. Processen in mest bestaan niet; tellen maar!!

 • Mozes

  Net als op de andere lijn: hoe is de fosfaatproductie berekent? Forfaitair of op basis van BEX? Als de fosfaatproductie in de melkveehouderij forfaitair is berekent is de werkelijke fosfaatproductie nog 20% kleiner.

 • koestal

  nu ook al koeien met fosfaatgebrek ,waar moet dat heen ? weer een extra bolus

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.