Redactieblog

2069 x bekeken 6 reacties

Knorrende trekkers

Bij boerennatuurbeheer is veel te weinig aandacht voor het landschappelijk belang.

Al jaren controleren mijn vrouw en ik wandelroutes van natuurbeschermingsorganisatie Het Drentse Landschap. We doen het met groot plezier, want het is aangenaam en nuttig tegelijk. Vorige week controleerden we een 18 kilometer lange route in het gebied van de Drentsche Aa. Kijken of de beschrijving nog klopt (of ‘linksaf bij bosrand’ moet worden vervangen door ‘linksaf bij gekapte bosrand’), of paden niet overwoekerd zijn, dat soort zaken. Het Drentsche Aa-gebied is ooit uitgeroepen tot vijfsterrenlandschap, en daar is niets te weinig mee gezegd. Grote delen van het gebied zijn in handen van Natuurmonumenten en andere professionele clubs. Het is een gebied vol singels, hooilandjes, beekjes en essen. Van oudsher landbouwgrond. De hooilanden zijn niet meer in gebruik, daarvoor is de opbrengst te laag en het werk te zwaar.
Ik kom veel in het gebied, niet alleen ’s winters. Je kunt er uitstekend fietsen en wandelen – op gecontroleerde routes dus. Toch ontbreekt er iets. Er is geen enkele activiteit, afgezien van wandelende en fietsende recreanten. Ik vraag me al langer af hoe je zo’n landschap weer levend zou kunnen maken. Vorige week viel het kwartje. Er werd door boeren namelijk volop gewerkt op de landerijen die aan het gebied grenzen. Op het akkerland werd gemest, geploegd en gezaaid, op de weilanden was men in de weer met eggen en rollen. Bedrijvigheid alom. Eigenlijk zijn het de landbouwgronden die het gebied levend houden.
Er is in het Drentsche Aa-gebied steeds druk om landbouwgrond om te zetten in natuur. En niet alleen daar: overal waar natuur is wordt aan de landbouwgrond geknabbeld. Met het oog op de ecologie zal daar vast wel wat voor te zeggen zijn, maar voor de recreatieve waarde van zo’n gebied is dat niet goed. Laat boeren er gewoon hun werk doen, dan gebeurt er tenminste nog wat.
Dat brengt me bij een tweede punt. Recent heeft een aantal natuurorganisaties gezegd meer grip op agrarisch natuurbeheer te willen hebben. De doelen moeten scherper en alleen kansrijke gebieden zouden benut moeten worden. Vanuit het oogpunt van biodiversiteit is dat niet zo raar, want boerennatuur draagt niet zoveel bij aan de bescherming van zeldzame soorten. In weidevogelbeheer zijn boeren beter dan natuurbeschermingsorganisaties, voor de rest houdt het niet over. Boerennatuur draagt echter wel erg bij aan een aantrekkelijk landschap, en juist daarin ligt wat mij betreft de meerwaarde. Het wordt tijd die kant van het agrarisch natuurbeheer beter te laten zien. De meeste fietsers en wandelaars hebben immers meer oog voor het landschap dan voor de natuur. En knorrende landbouwmachines maken het alleen maar mooier.

Laatste reacties

 • Bison

  Wat loop je toch te zeuren man, wil je nou natuurgebied of wil je landbouwgrond?
  Als je natuurgebied wil dan moet je het alleen laten en er verder met de handen afblijven. Geen paadjes ook(die horen in een park thuis),gewoon wild laten groeien dan komen de dieren vanzelf,en anders laat je de boeren maar gewoon hun gang gaan.Die zijn veel bijdehanter met die dingen dan die cityslickers and treehuggers.
  Als je trekkers wil zien dan ga je maar naar een polder of zo.

 • Mozes

  Als je natuur wilt hebben moet je als eerste de wandel en fietspaden opruimen. Wild kan prima leven met de boer maar niet met wandelaars en fietsers die de rust voortdurend verstoren.

 • agratax2

  Ik zou zegen als we nu eerst gaan definiëren wat we willen. Is dat puur ongerepte natuur dan geen fietspaden etc. is het landbouw met een boswalletje en Strijker zijn wandelroutes kan geregeld, maar doe niet wat er nu gebeurd en roepen NATUUR moet beschermd worden. Natuur is een levend iets en bestaat niet uit verloederde graslanden of kopakkers met zgn. veldbloemen mix. Natuur is niet meer en niet minde dan boeren land in samenhang met (wilde) bospartijen waar vogels en ander wild hun gang kunnen gaan. Dit wild zal voor een deel ons boeren helpen met het bestrijden van insecten en andere plagen. Wat Nederland doet heeft niets te maken het creëren van >natuurlijk evenwicht<. Wij zullen moeten erkennen dat we in één grote stad wonen met hier en daar een wat groot park waar boeren mogen >tuinieren< met hun speelgoed (machines) en de veehouder zorgt voor vrolijk blaten de schapen, beulende koeien en daarnaast kleed hiermee het landschap aan om het aantrekkelijk te houden voor de fietsende stadjer. Wil je als boer onbelemmerd je vak uitoefenen vertrek dan met het eerste het beste vliegtuig naar Zuid Amerika, Afrika of mijn part Rusland hier is de brood nodige ruimte voor boer en natuur.

 • Mels

  Agratax,best maar waar vind ik het schip met geld aangezien ik wel graag hetzelfde risico wil houden en ook de sociale voorzieningen op hetzelfde peil wil houden. Verders heb je gelijk. Hoe weids Nl her en der ook lijkt,we zijn hier maar an t klote op een postzegel. Niet meer en niet minder.

 • W Geverink

  Eens met de vorige reacties. Natuur ontstaat als je de natuur zijn gang laat gaan. Geen levenloze bossen waar de bomen strak in de rij staan, het dode hout wordt afgevoerd en waar secuur gesnoeid en geharkt wordt.

 • ed12345

  geverink niet met u eens bos is volgens mij een gewas wat geoogst moet worden wanner rijp met het jiuste onderhoud en de juiste soorten kan dat dat hout ook verwerkt worden tot bruikbare producten ,meubels gebouwen enz.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.