Redactieblog

48 reacties

Grote boeren worden rijker

Het kan bijna niet anders of grote boeren worden rijker.

Het nieuwe Brusselse beleid, dat zich aftekent, richt zich helemaal op de grote boeren in Europa en dus ook in Nederland. De subsidiekraan blijft de komende zeven jaar - tot 2020 - open. Het geld blijft dezelfde kant uitstromen. Twintig procent van de boeren krijgt 80 procent van de Europese subsidie.

Het is nu al zo dat grote bedrijven best kunnen leven van de toeslagrechten, die ze beuren. Alles wat het bedrijf opbrengt kunnen ze investeren of reserveren voor de magere jaren van de toekomst. Ze hebben ook nog het voordeel van de lagere kostprijs. Tel daarbij op dat de rente historisch laag is en het is duidelijk dat de groeipotentie bij grote bedrijven ligt.

Je ziet dat ook bij de stallenbouw. Overal zie je nieuwe stallen verrijzen. Niet naast ouderwetse slapende bedrijven, maar bij grote, al ontwikkelde bedrijven. Bedrijven met toekomst.

Ben ik er blij mee? Dat is niet aan de orde. Je moet ondernemen in het klimaat dat de omgeving schept. Dat is een groot bedrijf, lage kosten en zoveel mogelijk eigen grond. Dat maakt geld lenen ook goedkoper en gemakkelijker.

De afgelopen twee jaar was het mogelijk aan deze doelstellingen te werken. De komende paar jaar zal het ook nog kunnen. Daarna, als de toeslagrechten vervallen of sterk versoberen, is het voorbij. Het is nu de tijd om te kiezen voor winstgevend doorgaan of verliezend ten onder.

Laatste reacties

 • bankivahoen

  De enige weg vooruit is groter en groter,of je het zelf ook leuker vindt dan klein of gemiddeld vraagt niemand zich af. Wel een feit is dat iedereen je kostprijs kent door alle verplichte cijferopgaves in dit land,wat zeer interessant is voor diegene die jou product afneemt.Het gevolg is dat ( redenerend volgens hen) die er een rekensommetje op na houden dat er per bedrijf niet meer als een hooguit dubbel modaal inkomen uit hoeft te komen ogeacht de bedrijfsgrootte ! Dus als je graag 5000 zeugen wilt of 1500 koeien dan is de verdienste evengoed minimaal .Wel mag je enkele 10 tallen miljoenen schuld hebben en evenveel personeel dat eigenlijk evenveel verdient als jijzelf ! Welke idioot heeft hier nog zin in in de toekomst!

 • Mels

  Nou wie denk je????

 • agratax2

  Hier zien we duidelijk dat het overheid twee soorten beleid proclameert, door per eenheid (ha of dier) steunbedragen richting landbouw te sturen promoot ze de bedrijfsuitbreiding (mega (stallen) gebouwen) en aan de andere kant zou ze het liefst de mega gebouwen verbieden even als het houden van veel dieren op één locatie. Hoe verkoopt de overheid deze twee tegenstrijdige belangen zonder ongeloofwaardig te worden?

 • aarthamstra1

  De vraag is als er nog eens 80 % van de boeren het loodje leggen .Zo ook in de andere takken van sport wat te verwachten is. Wie kan dan nog de producten van die grote jongens kopen. Hoe houd Holland Bv.Eoropa bv, wereld bv. Het huishoudboekje op orde zonder Armoe, honger, van de overdadige,zieke,oude gezin's lid. Als je als boer,mens hier niet over wilt denken, Neem dan in ieder geval geen kinderen.

 • koestal

  jonge boeren hebben maar weinig keus ,investeren en produceren !

 • Rip

  Jonge boeren hebben wel keus. Als ze een vader hebben, die op de ouderwetse wijze geboerd heeft en te laat geïnvesteerd, dan nemen ze een bedrijf zonder toekomst over. Dat is niet hun schuld, maar die van de ouders, die niet ondernemend genoeg waren. Als een bedrijf niet levensvatbaar is, dan is er maar één advies: zoek een baan buiten het bedrijf. Alleen de bedrijven van voldoende omvang geven jonge boeren mogelijkheden voor de toekomst. Zij mgen hun vader wel dankbaar zijn.

 • aarthamstra1

  Rip. hoeveel kinderen krijgen van jou een boerderij.

 • Rip

  Mijn kinderen, een jongen en een meisje zijn nog te klein, aarthamstra. Ik zal er echter wel voor zorgen dat ze later zelf de keuze kunnen maken. Of een gezond bedrijf overnemen, of een andere baan zoeken. Maar de levensvatbare boerderij zal er zijn, dat is het doel in mijn leven.

 • Mels

  Rest in peace. Wat een onzin. Misschien is vanaf een bepaald moment cosolideren wel beter voor de volgende generatie dan stompzinnig tegen de klippen op investeren omdat dat schijnt te moeten. De overname moet ook nog kunnen.

 • Mels

  Zolang de proleten in Brussel niet de eerlijkste verdeelsleutel kunnen verzinnen voor het GLB worden idd alleen de groten groter en de kleine opgeslokt. Via de gecombineerde opgave uitbetalen graag. Dan krijgt ieder jaarlijks wat hem toekomt. Nu en ook in het nieuwe beleid krijgt iedereen weer rechten maar dan moet je ze wel gehad hebben enz enz bla bla. Hierdoor worden ze weer verhandelbaar wat niet nodig is en ook niet moet.Jaarlijks bekijken en bij verkeerd opgeven. 0 toeslag voor dat gewas. Geld besparen was nog nooit zo eenvoudig.

 • info36

  Meneer RIP, de meest grote bedrijven in onze omgeving zijn uitgekochte bedrijven.
  Dat zijn niet de meest ondernemende bedrijven maar degene die veel geluk hebben gehad dat ze een berg geld hebben gekregen.
  Hierdoor hebben ze de kans gekregen een groot bedrijf op te zetten, hetgeen ze niet gelukt was met alleen boeren. Alleen zijn die bedrijven weer moeilijk over te nemen vanwege het vele kapitaal dat daar weer voor nodig is.
  Als ik jou was zou ik maar niet zo hoog van de toren blazen en een ander niet zo snel veroordelen.

 • Rip

  Wie geen doel heeft in zijn leven zal ook niets bereiken. En ik veroodeel niet, ik constateer. Wie een beetje ingevoerd is in de veehouderij ziet aan de buitenkant van een bedrijf wel wat een blijver is of een verdwijner. Niks mis mee, maar met afwachten tot het mis gaat of beter wordt toont men zich geen ondernemer. Ik las dat 25 procent van de boeren uitstekende resultaten heeft, 50 procent het net redt en 25 procent gedoemd is om te stoppen vanwege het inkomen. Het is maar net welk doel je je stelt om ergens bij te horen.

 • Mels

  En daar gaat de schoen wringen. Je kapot inveteren om bij de zgn groeiers te horen. Nee das lekker slim. Rip hou aub op met die onzin. Geen enkele portemonnee is gelijk. Van de buitenkant kan ik ook wel oordelen maar als blijkt dat daar veel EV zit kon ik die wel eens liever zijn dan jou toko met nieuwe stal die straks wel eens een molensteen kon zijn. O nee de melkveehouderij wordt wel weer in de benen gehouden door of Den Haag of door Brussel.

 • info36

  Meneer RIP, bescheidenheid siert de mens. Voel je eigen vooral niet meer als een ander want dan kan het wel eens erg mis gaan.

 • hoving1

  info 36

  zeer wijze woorden.

 • aarthamstra1

  Rib , zat meer te denken hoe het verder moet met de zwakkere . Lijkt dat dat een stap te ver is om over na te kunnen denken.

 • joannes

  @agratax1,zou de regering zelf weten wat ze promoten? Dat algemeen ondernemingsbeleid met afschrijvings regelingen en subsidie regelingen averechts werken in de agrarische wereld als ze de populaire publieke mening volgen hebben ze volgens mij totaal onderschat. Daarbovenop komt nog eens een keer het probleem van het export belang en/of afhankelijkheid van de sector. Allemaal balanceren tussen onmogelijkheden en marktverstoringen!

 • minasblunders1

  Vergaderboer merkt op dat een ondernemer zoveel mogelijk eigen grond moet hebben. 'Dat maakt lenen goedkoper en gemakkelijker'. Tot nu toe was dit inderdaad zo. Er kon onbeperkt bijgefinancierd worden op grond van de grondprijsstijging tegen een lage rente. NU is het niet meer zo slim om grond te kopen, als de grondprijs stagneert of daalt, heb je te maken met het omgekeerde effect. De grondmarkt is een soort pyramidespel; er komt een moment dat de laatste deelnemers goed de l.l zijn. Daarbij komt dat een intensieve boer z'n grond veel beter kan/mag bemesten, hoe meer grond hij heeft (dus hoe extensiever), hoe minder mest hij mag aanwenden. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

 • tessa2010

  Wat is rijkdom? Inderdaad ontvang je als boer geld uit Brussel(ik ook),de een wat meer dan de ander. Maar er is ook nog de factor: geluk! Daarmee bedoel ik dat je met hart en ziel kan genieten van je bedrijf en tevreden bent met wat je hebt! Dat is voor mij rijkdom!

 • abtje

  Helemaal met je eens, alleen als je je rekeningen niet meer kunt betalen is het kortstondig geluk en einde rijkdom.

 • hendrikusgrunn

  Groter is niet altijd beter. Ben zelf werkzaam in de boerenbranche en hebben heel veel veehouders als klant. Zo zijn er boeren die lekker met 80 koeien een goede boterham verdienen en geen dikke hypotheken en leningen hebben. Maar zo zijn er ook klanten die met meer als 200 koeien en ook 300 koeien het juist moeilijk hebben. Grote stal gebouwt van enkele miljoenen euros met hulp vd bank, personeel in dienst omdat het zelf niet meer te doen is allemaal. En nu word het lastig om maandelijks alle rente op te hoesten en gaan ze dus kapot. Komt het bedrijf te koop en is op het moment de grond ook nog eens 10.000ha minder waard als waar het een aantal jaar gelden voor is gekocht.
  Blijf je over met een mega restschuld.

  En het kleine boertje doet lekker door en dan mss niet met een grote melkcarrousel en een 200pk+ trekker maar hoeft zich niet druk te maken over die rente van enkele duizenden euros per maand.

 • Bison

  En zo is het hendriksgrunn.
  Als de boel is afbetaald ken het een hoop lijen.

 • Mels

  Idd hendrikus,hoorde hier ook vertellen dat er bij zijn met 3ton plus en ook met 5ton min,kan je wel raden waar de klap gaat vallen.Blijft natuurlijk wel zaak dat je bedrijf bij blijft voor wat betreft arbeidsgemak en diergezondheid/welzijn.
  Oude stallen hebben vaak smallere looppaden tussen de boxen maar daarentegen kun je de boxen wel renoveren en ook evt de oude put renoveren.Er staat nergens dat je dikke schulden moet hebben om bij de blijvers te horen net als dat er niet staat dat je geen schulden moet hebben.Ik ben wel van mening dat die laatste groep verder komt dan de eerste groep.

 • fpklessens

  ik heb maar 35 melkkoeien en van de 50 boeren in mijn omgeving die ons dertig jaar geleden een wijker noemden zijn er nog maar twintig over,
  Blijven of wijken zit tussen je oren.

 • Flyinghollander

  FpKlessens 30 jaar en geen inversteringen, ja dan kan er nog leuke boterham aan verdienen. Maar wat als jou kind <eren> het over willen nemen.... redden die het ook met 35 melkkoeien?

 • Mels

  Flyinghollander,waarom zou dat niet kunnen,t is maar hoe je er in staat????

 • trekker123

  Op water en brood kun je het lang volhouden. Ook met 35 koeien kun je het nog een hele tijd uithouden. Moet je wel een beetje leven als een bijstandsmoeder maar daar hoef je niet minder gelukkig om te zijn. Het is inderdaad maar net waqt je wilt met je leven en waar je je geluk uit haalt. Maar met het pakket aan vaste kosten waar je als zelfstandige al op voorhand mee te maken hebt zal het met 35 koetjes toch op en duur niet mee gaan vallen, ook al ben je schuldenvrij.

 • daantje

  trekker 123 het is maar net waar je tevreden mee bent

 • koestal

  winnaars hebben een plan,verliezers hebben een excuus,zo is het in de sport, maar ook in de landbouw,je moet ook durven !

 • koestal

  winnaars hebben een plan,verliezers hebben een excuus,zo is het in de sport, maar ook in de landbouw,je moet ook durven !

 • jeanjean

  Flyinghollander,jij weet denk ik het verschil niet tussen omzet en marges !!!!!en naar mijn mening weet fpklessens dat maar al te goed.Omzet verhogen oké, op die voorwaarden dat je marges beter worden,maar in de praktijk gaat het heel vaak anders,hogere omzet met mindere marges en dan ben je 'n goede burger want je laat alle mee-eters om je heen goed meegenieten.

 • fpklessens

  precies jeanjean

 • BO(skabout)ER

  als eerste wou ik zeggen 'slechte titel'

  Verder moet je als veehouder er niet van uitgaan te verdienen aan je Europese zakcentje. Je moet gewoon goed boeren en ondernemen, deze boeren hebben en houden een mooi levensvatbaar bedrijf, wat meestal inhoud dat ze meer dan het gemiddelde quotum en land hebben en toekomstplannen hebben om langzaam te blijven uitbreiden! (misschien wat sneller als het quotum er af gaat;))

  Ik denk dat over 10 jaar de gemiddeld goed draaiende boeren rond de 1,1 a 1,5 miljoen melk zitten. (1 boer)

 • Bison

  Ja boskabouter,(vervolg op je laatste zin)
  En tot z'n wenkbrouwen in de schuld en zwarte kringen om de ogen van vermoeidheid.

 • jan10

  Stilstand is achteruitgang!!

 • hendrikusgrunn

  jan10:

  Ben ik niet helemaal met je eens. Ken praktijkvoorbeelden van boeren die ook maar meer wouden. Extra qouta geleast, koeien bij gehaald en meer voerkosten, extra mestopslag nodig. Bleek dat aan het eind vh rekensommetje hij zelfs minder overhield dan met zn eigen qouta en hoeveelheid koeien. Kosten wogen niet op tegen de inkomsten.

 • jan10

  Waar zijn dan de keuters met 10 of 20 koeien gebleven??
  Heb nog nooit een veehouder gezien die zijn farm heeft ingekrompen omdat dat beeter zou zijn.

 • abtje

  @Jan10, die zijn er ook nauwelijks, wel zat bedrijven die bijvoorbeeld van 120 naar 90 terugzakken omdat ze het dan makkelijker zelf aankunnen.
  Hoeven dan niet constant op hun tenen te lopen en hebben mer tijd voor leven ipv geleeft te worden.

 • jan10

  @abtje ,je gaat de vaste kosten dus door 90 i.p.v.120 delen! Veel succes.
  Vroeger tijden barste het van de 10-20 koe bedrijven ,die zijn een allen geweken ,gegroeit of gestopt,jij mag het zeggen.
  Elk bedrijf lijkt mij wil groeien ,behalve als er een opvolger ontbreekt zou het anders kunnen zijn.

 • Mels

  Jan10,lees-denk-reageer. In die volgorde. Vooral lezen. Als je kosten stijgen en je marges dalen bij meer dieren dan lijkt het mij logisch dat je weer terug gaat. T is een beetje als autorijden. Als je 90 rijd rij je zuinig.het duurt iets langer maar kost minder. Ga je harder rijden ben je er sneller maar t kost meer.

 • jan10

  Dus mels als ik jou goed begrijp is iedereen die gegroeid is of wil gaan groeien niet goed bezig in jouw ogen.
  Krimpers zijn in jouw ogen de beste.Mischien ga jij ook wel krimpen of ben je dat al??
  Dat van die auto kan je ook zo zien dat je inplaats van 40000km per jaar trug gaat naar 30000km. per jaar ,je km. kostprijs gaat dan gewoon omhoog ook al ga je die afstand langzamer rijden.

 • abtje

  Nee Jan10, je begrijpt Mels niet goed. Lees reactie 40 nu eens goed door.
  Je moet niet generaliseren, iedere situatie is anders. Het is niet moeten groeien om meer te verdienen.
  En als jij auto praat, :-0 . Als je 10.000km minder gaat rijden koop je geen duurdere auto maar een kleinere zuinige. Dat is ondernemen, niet blind groeien,maar soms een pas op de plaats maken. :-)

 • jan10

  Abtje ,je stelt dat je van 120 trug gaat naar 90 koeien .
  Met je auto van 40 trug naar 30000 km. per jaar.
  Je blijft dan toch op de zelfde boerderij met de zelfde stal,land en mechanisatie??
  Je blijft dus ook in de zelfde auto rijden met de zelfde verzekering ,afschrijving en wegenbelasting .
  Dan zijn je kosten per koe toch hoger ,en de km. prijs van je auto toch ook hoger??
  Ben nog geen veehouder tegen gekomen die een kleinere boerderij koopt omdat hij zijn eigen spulletje te groot heeft laten worden naar zijn zin.


 • Demeter Griend

  Ik kan ook leven van de toeslagrechten. Leerde vroeger altijd van mijn ouders dat boeren hard werken was. Gelukkig kwam er 1st Mac Sharry en nu dit. Mijn oom heeft zijn hele leven in de sanering gezeten ook een perfecte regeling voor hardwerkende boeren die wilden stoppen omdat ze te klein waren.

 • dewaecker

  jan10, het zijn niet alleen de vaste kosten die je inkomen bepalen, voer en mest afzet zijn variabelen. het aandeel vaste kosten zal stijgen, maar wanneer de variabele kosten meer dalen hou je toch meer over? Uiteindelijk draait het om inkomen en niets anders...

 • aarthamstra1

  Nu we weten dat niet alleen de multinationals maar ook de grotere bedrijven werken met postbus kantoren om neutraal belasting te betalen , De grote bedrijven grotere kortingen krijgen op hun aankopen, grotere toeslagen op hun leveringen met dank aan onze boerenbelangen bedrog ZLTO/LTO die er voortvarend aan mee werken met hun MULTINATIONALS .Zal het alleen maar sneller met de sanering . Het leuke er van is dat de natuur vrienden er ook keer op keer in trappen.

 • Mels

  Demeter,|Teelt jij ook nog wat of houd je nog dieren??? Of heb je ze enkel verhuurt voor de boterham. Laat ik voorop stellen dat ik je welk antwoord je ook geeft gelijk geef. De mogelijkheid is er nou eenmaal en je bent een dief van jezelf als je het niet doet maar ik vind het op de keper beschouwd niet de juiste manier,het zou toch zo moeten zijn dat wie teelt voor eigen rekening en risico daar ook de toeslag voor krijgt die de EU daar voor heeft staan. In het nieuwe GLB laten ze deze kans weer liggen omwille van de knoeilanden die het te moeilijk vinden om een deugdelijke gecombineerde opgave te laten bijhouden. Welke landen dat zijn laat zich raden.......

 • koestal

  het is allemaal tijdelijk,er komen ook weer andere tijden

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.