Redactieblog

1177 x bekeken 7 reacties

Geknutsel met kaasresultaat

Hanna verbaast zich. Plotseling betere cijfers van kaas bij FrieslandCampina. Meer merkkazen gingen naar het buitenland, terwijl het verlies van de kaasdivisie komt door de matige verkoopprijzen van boter en melkpoeder.

"Is het lek in de jarenlang verliesgevende kaasdivisie dan gevonden?" vraagt Hanna zich af. Ze geeft meteen zelf het antwoord: "Natuurlijk niet. De cijferaars van FrieslandCampina hebben het lek zelf gedicht. Ze hebben een andere interne rekenmethode toegepast. De melk, die in de kaas gaat, wordt niet meer belast met de prestatietoeslag en de uitkering ledenobligaties, maar met de garantieprijs. Was de volledige boerenmelkprijs wel doorberekend, dan zou het verlies op de kaasdivisie meer dan 100 miljoen euro groter geweest."

Ik voel me bij de neus genomen. Als FrieslandCoberco-boer weet ik nog dat de toenmalige directie vond dat de kaas de volledige melkprijs met toeslagen plus het rendement op het eigen vermogen moest opbrengen. En ook kon opbrengen. Dat was het doel waarnaar gestreefd werd.

FrieslandCampina onder leiding van Cees 't Hart heeft kennelijk een andere doelstelling. Die wil niet meer lezen dat de kaasdivisie het elk jaar weer slecht doet. Straks komt A-ware en stel dat die met kaas wel goede resultaten haalt. Dan gaat de kaasdivisie van FrieslandCampina af als een gieter.

"Dat gaat die nu ook al", meesmuilt Hanna. "Kaascoöperatie Cono had vorig jaar een veel hogere melkprijs dan FrieslandCampina, inclusief de prestatietoeslag. Ook DOC komt over 2012 met een melkprijs, die fors hoger is dan de garantieprijs van FrieslandCampina. Groter brevet van onvermogen kan de kaasdivisie van FrieslandCampina zichzelf niet geven."

Ze heeft gelijk. Om dit beeld te verbergen heeft 't Hart de lat lager gelegd. Straks maakt de kaasdivisie op papier jaarlijks winst. Niet vanwege de betere prestaties, maar als gevolg van creatief boekhouden. Dat is kwalijk.

Hanna is nog directer in haar oordeel: "Ik houd er een naar gevoel aan over: cijfermatig besodemieterd, dat zijn we".

Laatste reacties

 • jan1966

  Zouden de districsbestuurders dit aan de leden kunnen uitleggen? Of wordt alles wat krom is weer rechtgepraat?

 • alco1

  Ik vindt als boer alleen belangrijk wat er onder de streep staat als melkprijs, dit in vergelijking met de andere afnemers.

 • minasblunders1

  Een andere interne rekenmethode toegepast....lijkt de mestwet wel.

 • koestal

  ga maar naar de vergadering van FC,kun je alles vragen

 • Mozes

  Ik vond de eerste rekenmethode maar raar. Eerst werd de winst berekend op basis van de garantieprijs om vervolgens deze winst in een tweede resultaat berekening weer als kostprijs op te voeren. Je had daardoor helemaal geen beeld meer van welke werkmaatschappij welke bijdrage aan de prestatietoeslag heeft geleverd. In de huidige berekening is dit duidelijker.

 • joannes

  Mozes, hoe zit het dan met de vergelijkbaarheid van de diverse FC onderdelen met de concurrenten die niet van verschillende walletjes kunnen eten en het moeten hebben van alléén kaas, alléén poeder, alléén enz ? Concurrenten die met hogere grondstofprijzen werken; grondstofprijzen die verkoop of opbrengstprijzen voor boeren zijn. Cees ´t Hart doet aan (product) portefeuille management en hoopt jaarlijks de verliezers ruim met de winnaars te kunnen compenseren. Daarmee speelt hij wel met een deel van de opbrengstprijs van zijn leveranciers, de boeren. De loyale FC boeren vertrouwen hem dat toe zo blijkt uit jouw reactie. Maar ik denk dat hij zijn divisies te veel ruimte geeft voor verliezen op kosten van de boeren met die lagere grondstofprijzen. De specialisten in de markt zoals Cono of DOC zullen veel scherper op de marktsituaties reageren met hun hogere grondstofprijzen. Of... zou Cees met zijn eigen resultaten bezig zijn op rekening van de leveranciers, de boeren?

 • Mozes

  Joannes, je vertelt een hoop onzin. De melkprijs van DOC kan helemaal niet vergeleken worden met de kaasdivisie van RFC. De melkprijs van DOC komt niet alleen van de kaas maar ook van de weiverwerking. Het is dus een integrale melkprijs van de hele onderneming. De melkprijs van de kaasdivisie van RFC komt van kaas, boter en poeder. De zeer winstgevende weiverwerking is ondergebracht bij de divisie ingrediënten.

  In de vorige winstberekening werd de winst uit het buitenland meegerekend in bv de kaasdivisie. Nu wordt dit gescheiden gehouden. Dit geeft een veel beter beeld van het functioneren van de divisies. Door de winst of verlies van de kaasdivisie te verrekenen met de garantieprijs ontstaat juist een betere vergelijking met andere zuivelondernemingen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.