Commentaar

1851 x bekeken 7 reacties

Geen limiet voor Forfarmers

Forfarmers blikt terug op een sterk jaar. De afzet groeide mede door twee grote overnames naar 6,3 miljoen ton. Het dividend per certificaat steeg van 6 cent naar 11,5 cent, een nieuw record. Het marktaandeel nam in de rundveehouderij toe.

De immense groei, qua afzet bijna een verdrievoudiging in drie jaar tijd, is voor topman Bert-Jan Ruumpol niet voldoende. In 2016 moet de afzet zijn gegroeid naar 10 miljoen ton. Hoewel Duitsland en het Verenigd Koninkrijk pas rauw zijn verteerd, wil de onderneming in een vijfde land actief worden, waarbij in de wandelgangen vooral Polen doorklinkt.

Het bedrijf wordt bovendien in 2015 of uiterlijk 2016 naar de beurs gebracht. Zo kan de onderneming in de toekomst geld ophalen voor verdere groei. ‘To buy and build’ in een hoog tempo is sinds de val van vleesreus Vion een besmet concept. Ook voor Forfarmers blijft het zaak goed naar achteren te blijven kijken voordat aan de voorkant geld wordt uitgegeven.

Toch lijkt de ambitie niet onrealistisch. Forfarmers hoefde anders dan Vion bij zijn oversteek naar Engeland geen peentjes te zweten bij de bank. Het bedrijf heeft honderden miljoenen euro's bestedingsruimte en investeerde anders dan Vion niet alleen in noodlijdende bedrijven. Hendrix was bij de overname kerngezond. Tenslotte blijft de mengvoermarkt een markt van dunne marges, waarbij omvang steeds belangrijker is om te kunnen investeren in betere producten.

Laatste reacties

 • veluwsboertje

  @harwilts Na aftrek van incidentele verkopen blijft 40 miljoen winst over
  6,3 miljoen omzet delen door 40 miljoen is 6,5 euro per ton ,wanneer wij deze
  ton delen door het verbruik van 4 vleesvarkens heeft forfarmers van elk varken wat een vleevarkenshouder afleverd ongeveer €1,50 netto
  Bij 8000 vleesvarkens per jaar 12000 euro's IK vind dit nogal wat

 • probe14

  veluwsboertje, dan kies je toch voor andere club. Er zijn er genoeg. Zeker nog cooperaties op de veluwe. Of je meer gaat verdienen is de vraag. Beter winst dan verkwisten, ook voor jouw leveranciers. Denk aan continuiteit.

 • wimpy

  dacht dat de beursgang eerst nog door de aandeelhouders goedgekeurd moest worden of is reumpol al alleen baas

 • grolschzetor

  Wimpy: Je zou het bijna denken!...

  Maar omzet maken is makkelijk... neem nou de productiekosten. Dat is een percentage van de te betalen prijs. Nu voer eenmaal duur is betaal je dus meer voor het produceren. Terwijl het productieproces hetzelfde is gebleven... !!!

 • joannes

  Zegt het succes van Forfarmers niet meer over de concurrentie? De Nederlandse voer efficientie wordt geëxporteerd! Hopenlijk verdienen ze in tegenstelling tot VION de meeste centen in het buitenland, zodat de Nedelandse voerprijzen door schaalvoordelen concurrerend blijven.

 • koestal

  overname Hendrix-UTD was een meesterzet

 • grolschzetor

  laten we hopen dat het geld uit cyprus weg is :P

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.