Commentaar

979 x bekeken 2 reacties

Gedraal met ophokken

Al een week geleden drong de pluimveesector bij staatssecretaris Sharon Dijksma aan op een ophokplicht voor kippen. Eensgezind, zelfs met steun van de biologische vakbroeders, die zich eerder nog tegen de ophokplicht keerden.

Nog steeds lopen kippen buiten. De sector kreeg ook gisteren op het departement van Economische Zaken nul op het rekest.

De ophokplicht staat elk jaar wel een keer op de agenda. Ergens in Nederland wordt aviaire influenza vastgesteld, vaak toegeschreven aan de vogeltrek. De directe relatie ontbreekt veelal. Duidelijk is wel dat uitloopkippen een groter risico op besmetting lopen. Harde garanties dat met ophokken een besmetting uitblijft, zijn het echter niet. En over welke periode zou deze ophokplicht dan moeten gelden? De biologische sector legt een grens bij maximaal 4 tot 6 weken.

De recente besmettingen in Lochem en Zeewolde baren extra zorgen omdat de dieren klinische verschijnselen van vogelgriep vertoonden. Het legt extra druk op het debat dit voorjaar. Dijksma beloofde vorige week kordaat optreden, maar blijft ondertussen dralen. Een ophokplicht zou een verkeerd signaal geven aan het buitenland, luidt het. Maar Rusland heeft inmiddels al stappen ondernomen. De grens voor eieren, vlees en dieren uit Gelderland en Flevoland is dicht.

De sector heeft behoefte aan helderheid. Nu, voor in het najaar, en volgende jaren. De data zijn wel bekend. Het is tijd voor besluiten.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    als de biologische en uitloop kippen niet gezond kunnen produceren moeten deze verboden worden, het kan toch niet zijn dat met voldoende alternatieven we zomaar ziektes binnen halen?

  • gerjan slingenbergh

    De helft van het aantal besmettingen komt voor bij kippen die nooit buiten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.