Commentaar

3 reacties

Europees circus

Alle aandacht was deze week op Straatsburg gericht. Het Europees Parlement stemde over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Voor het eerst ook had het parlement de mogelijkheid om met amendementen te komen op de plannen van landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Nu de rook wat is opgetrokken, blijven er toch nog vraagtekens over.

Niet eens zozeer over de vergroening van het beleid. Iedereen is het daar wel zo'n beetje mee eens. Ciolos' voorstellen zijn star, en daarom bepleitte de landbouwcommissie eerder al voor een alternatieve invulling. In het parlement bestond hiervoor ook een meerderheid, maar in de plenaire stemming sneuvelde het voorstel toch. De partijen konden het niet eens worden over de formulering.

De vraag is overigens in hoeverre dit er allemaal toe doet. Het Europese circus trekt verder. Volgende week praten de ministers van landbouw over de hervormingsvoorstellen. Elke land heeft zijn eigen wensenpakket. Het is ook hier welhaast onmogelijk om in een plenaire vergadering met 27 landen een akkoord te bereiken. Waarschijnlijk past Iers minister Simon Coveney, en tijdelijk voorzitter van de Europese Unie, de biechtstoel-procedure toe. Hij gaat met elke lidstaat apart praten, en probeert tot overeenstemming te komen.  Niemand weet dan van elkaar waar de andere 'ja' of 'nee' tegen heeft gezegd. Er kan dan plotsklaps een akkoord liggen, tot verrassing van de deelnemers zelf. Eenzelfde tactiek paste Coveney toe bij de Visserijraad, enkele weken geleden. Hij liet de ministers tot 6 uur in de ochtend wachten. Ieder minister kan zo ook met zijn eigen winst/verlies-rekening naar huis. Maar zelfs dan is er nog niks definitiefs. Je zou het standpunt kunnen verdedigen dat dan de onderhandelingen pas écht beginnen.

Ondertussen is er nog slechts een handjevol mensen dat precies weet hoe de hazen lopen. Onderhandelen is een vak, vertrouwde een woordvoerder van Ciolos me deze week toe. Het ene land beheerst dit beter dan het andere. Nederlands staatssecretaris Sharon Dijksma zal al haar talenten moeten aanwenden.

Laatste reacties

  • alco1

    Het logge EP wordt steeds gecompliceerder. De grote vraag is hoe alles te controleren. Zou het niet veel beter zijn voor Nederland om daar iemand te hebben met bewezen talenten.

  • minasblunders1

    Dat wordt dan zoeken naar een speld in een hooiberg, Alco.

  • ed12345

    Ik zie Ciolos als een groot gevaar voor de europese akkerbouw .De open wereldhandel is volgens mij een haai waar de europese vissen niet tegenop gewassen zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.