Redactieblog

1534 x bekeken 1 reactie

Coöperatief belastingparadijs

Ook de 'Tax Free Tour' van Tegenlicht gezien? Gaat over hoe de multinationals via belastingparadijzen hun belastingafdracht ontduiken. De Amsterdamse Zuidas speelt mondiaal een centrale rol. Zelfs de Nederlandse coöperatie kwam ter sprake. Hoe bestaat het...

Analisten becijferden dat 80 van 100 's werelds grootste grootste ondernemingen samen 11.000 miljard euro aan winsten via Nederlandse dochterondernemingen doorsluizen. Een bedrag ter grootte van zo'n 15 keer ons bruto nationaal product. De Nederlandse staat belast intellectueel eigendom maar met 1,9 procent en bovendien treft men bilaterale regelingen. Zelfs een procentje van dat bedrag...

Het malafide spel heeft drie hoofdrolspelers: de 'big four' accountants, de advocatenkantoren en de banken (toch niet onze Rabo?). 0,14 procent van de wereldbevolking zou 95 procent van al het particuliere vermogen beheren dat aldus 'offshore' elders is gestald. Mijn visie op eerlijkheid, gelijkwaardigheid en wereldburgerschap is een andere.

Maar dan de coöperatie. Terloops noemt men Walmart die Europese winsten doorsluist via zijn Blueleaf Coöperatie U.A. Oeps! Een topje van een ijsberg vermoedelijk. Tegenover zo'n 3.000 echte coöperaties, tel ik in het bestand van de Kamer van Koophandel zo'n 2.200 coöperatieve financiële holdings, waarvan onder andere 620 in risicozone Amsterdam. Men misbruikt de coöperatieve rechtsvorm voor fiscale voordelen.

Dat gaat zich natuurlijk een keer wreken. En wat betekent dat dan voor het merk 'coöperatie' en wie weet zelfs voor de rechtsvorm? Lijkt me dat je je daar als sector tegen wilt beschermen. Maar doen 'onze' echte coöperaties het wel beter? Jazeker. Heb zitten rekenen: De 30 grootste land- en tuinbouwcoöperaties droegen over de afgelopen tien jaar 20 procent van hun winst voor belasting af aan de samenleving. Absurd, maar daar mag je in deze tijd blijkbaar trots op zijn. Overigens doet driekwart zaken met de 'big four'. Gedragen onze coöperaties zich ook in het buitenland als maatschappelijk verantwoorde ondernemingen?

Apple, met vuile belastinghanden, is lid van een mooie Nederlandse coöperatie voor merkbescherming. Onze coöperaties zouden het coöperatiemerk zelf ook moeten beschermen. Met eerlijk zaken doen en gewoon belasting afdragen als coöperatieve waarden. Mee eens?

Eén reactie

  • agratax2

    Onno ik kan je laatste zin onderschrijven. Maar als intellectueel eigendom maar voor 1,4 % belast wordt lijkt het me nuttig dat we als Nederlandse landbouw ons product zoveel mogelijk onder brengen in deze groep. Ik denk aan bv. de 'nieuwe' varkensvlees productie (lupine varken, Limburgsvarken etc.) Allemaal concepten met iets speciaals, net als de kartonnen bekertjes van Starbucks die onder deze noemer vergoed moeten worden aan het 'uitvinders' filiaal van Starbucks. Maar nee wat doen de boeren zij vergeten zelfs hun concept te registreren als beschermt merk. Ra ra hoe kan dat gebeuren terwijl ze allemaal een accountant hebben die echt niet voor niets de cijfers naloopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.