Redactieblog

625 x bekeken 2 reacties

Bestuurlijke drukte

Ronald Plasterk ligt op ‘ramkoers’ en gaat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen, schrijft Bert Wagendorp in de Volkskrant onder de titel 'Napoleon 2.0'.

Hij waarschuwt: “Nemen politici het woord ‘efficiënter’ in de mond, dan is het zaak nachtsloten te controleren en juwelen te begraven in de tuin.” De krant ligt nog open als we een uitnodiging krijgen van gemeente Noordoostpolder om per dorp mee te praten en te stemmen of wij mee willen doen met die superprovincie.  Noordoostpolder mag zelf kiezen of ze bij west, noord of oost willen horen. Dat kiezen klinkt mooi, maar wat zijn de consequenties van een keuze? Een zaal vol mensen hoort de wethouder zeggen dat minister Plasterk nog geen integrale visie en takenpakket van die nieuwe landsdelen heeft neergelegd. Geen onderbouwing dus. Hoe kunnen we dan kiezen? Niemand neemt het nog echt serieus, maar we zijn er wel allemaal weer een avond aan kwijt.

Afgelopen week kwam Plasterk naar Lelystad om te praten met Provinciale Staten over zijn plan. Hij was al in Utrecht en Noord-Holland geweest. Twee uur lang zat ik voor m’n tv-toestel om het gesprek te volgen. Van te voren had onze commissaris van de koningin in de krant al gezegd: “Plasterk spreekt wel met de provincies, maar hij luistert niet naar ze.” En zo ging het ook. Plasterk wil de superprovincie gerealiseerd hebben voor de provinciale verkiezingen in 2015, maar een visie en een helder takenpakket zijn er nog steeds niet. Alleen: afslanken, besparingen en minder bestuurlijke drukte. En over een paar maanden moet de provincie haar zienswijze al geformuleerd hebben. De woorden turbo-aanpak, plofprovincie en bestuurlijke verrommeling vallen al gauw. Waarom snelheid boven zorgvuldigheid? Geen kwartetspelletjes en wij zijn wars van tekenkamerdictatuur…. De besparingen worden betwijfeld en de efficiency al helemaal. In Utrecht vroeg men zich af ‘voor welk probleem dit nou de oplossing is’. In Flevoland hebben alle partijen zich gezamenlijk gekeerd tegen de plannen omdat ze ‘te gehaast en ondoordacht zijn'.

Het veroorzaakt voorlopig nog heel wat bestuurlijke drukte, dat wel!

Laatste reacties

  • koestal

    dit plan heeft geen toegevoegde waarde

  • koestal

    hij heeft zeker niets anders te doen

Of registreer je om te kunnen reageren.