Commentaar

1 reactie

Beetje blij

Politiek is soms lastig te begrijpen. De neuzen kunnen allemaal dezelfde kant op wijzen, terwijl het besluit een andere richting vermoedt. Dat is eigenlijk ook het gevoel nadat de rook over hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in Straatsburg wat optrekt. Het Europees Parlement gaat niet akkoord met de mogelijkheid dat lidstaten met alternatieven kunnen komen voor vergroening.

Vergroening van het landbouwbeleid staat niet ter discussie, wel de mate waarin en hoe dit moet gebeuren. De Europese Commissie, met commissaris Dacian Ciolos in een sturende rol, gaat het verst. De Commissie ziet het liefst één systeem dat geldt in de hele Europese Unie. Maar dat is volgens velen te rigide. De landbouwministers hebben al aangegeven deze voorstellen daarom te willen flexibiliseren. De landbouwcommissie van het Europees Parlement gaat met de Raad van ministers mee. De partijen in het Parlement werden het gisteren echter niet eens. Ieder bleef bij zijn standpunt, waarvoor geen meerderheid was.

Geen goed nieuws voor Nederland dat graag eigen alternatieven uitwerkt. Toch is er nog enige reden tot blijdschap: de korting op inkomenssteun valt mogelijk iets lager uit dan de Commissie wil. Hoe dan ook, de echte onderhandelingen over het GLB moeten ook nog beginnen. Daarin is alles weer vloeibaar, zelfs de opvatting van het Europees Parlement.

Eén reactie

  • ed12345

    Je ben d'r maar klaar mee zo'n romeen aan het roer

Of registreer je om te kunnen reageren.