Commentaar

1079 x bekeken 1 reactie

Alertheid geboden in slotepisode GLB

Alle lof voor staatssecretaris Sharon Dijksma voor haar optreden in de landbouwraad in Brussel. Nederland heeft binnen de beperkte onderhandelingsruimte binnengehaald wat bereikbaar was.

De melkquota gaan er per 2015 af en voor de drie vergroeningsmaatregelen zijn alternatieven mogelijk. Goed nieuws voor de landbouw. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Nederlandse invloed beperkt is. Grote landen als Duitsland en Frankrijk maken de dienst uit. Dijksma moet de eer ook delen met haar voorganger Henk Bleker. Hij vocht al sinds Ciolos' presentie van de plannen voor hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in oktober 2011 voor flexibilisering. De voorgestelde eisen - blijvend grasland, gewasdifferentiatie of 7 procent natuurbraak - waren te star.

Ierse voorzitter Simon Coveney moet nu in achttien weken Europese Commissie, landbouwraad en Europees Parlement op één lijn krijgen. Het EP wees vorige week nog een alternatieve invulling van de vergroening af. Nederland speelt geen rol meer in die gesprekken.

Alle aandacht van Nederland in de slotepisode moet nu naar de uitwerking van de alternatieven, en de Brusselse goedkeuring ervan. In december moet alles klaar zijn. Natuurlijk wordt achter de schermen allang aan plannen gewerkt. Zij moeten doorvlochten zijn, de effecten meetbaar en controleerbaar, en voor boeren vooral inpasbaar en werkbaar. Anders zijn zij blij gemaakt met een dode mus.

Eén reactie

  • koestal

    Dijksma en Bleeker verdienen alle lof,Rutte heeft het in Brussel wel verknald voor de Nederlandse boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.