Commentaar

1121 x bekeken laatste update:3 jan 2014

Aflatoxine

De voerwereld is in rep en roer vanwege de te hoge gehaltes kankerverwekkende aflatoxine die in veevoer en ook al op enkele plekken in melk zijn aangetroffen.

Honderden, misschien wel meer dan duizend melkveehouders hebben nu al of krijgen zeer binnenkort te maken met een inruilactie. Het mengvoer dat hun geleverd is, wordt weer opgehaald, en ze krijgen er nieuw voor terug.

Het is een mega-operatie die zijn weerga niet kent. Na een aarzelende start wordt doorgepakt. Geen gemier, gewoon alle voer waar mogelijkerwijs iets mis mee is, terug naar de fabriek. Het is de methode-Toyota. De autofabrikant haalde al meermalen miljoenen auto's terug omdat er heel misschien iets mee was. Het is een investering in vertrouwen die zich op lange termijn terugverdient. Bij alle teleurstelling en zorg die deze zoveelste affaire in de voerbranche oproept, is dat een lichtpunt.

Er is nog iets positiefs te constateren. De voerwereld is een sterk versnipperde branche. Het is bovendien een krimpmarkt, terwijl iedereen wil groeien. Onder leiding van TrustFeed slaagt men er toch in om één lijn te trekken. Oké, het had misschien eerder gekund. En dat er flinke druk van zuivelorganisatie NZO nodig was, zij zo. Het gebeurt dan toch maar.

Misstanden onder ogen zien en doorpakken. Het is de enige manier om zo'n crisis te lijf te gaan. Nu met samengeknepen billen hopen dat het meevalt met de verspreiding van aflatoxine en in de toekomst nog intensiever controleren op deze gevaarlijke stof.

Of registreer je om te kunnen reageren.