Redactieblog

2250 x bekeken 20 reacties

Aflatoxine

Door het gebruik van Servische mais is aflatoxine in melk terecht gekomen. Wat mij opviel was dat deze kankerverwekkende stof best in de melk mag zitten, alleen niet te veel.

Ik vind dat een onheilspellende gedachte. Trouwens niet alleen in melk mag aflatoxine zitten, ook in pinda's en noten, mais, granen, specerijen en babyvoeding, In melk mag nog veel meer zitten: lood, dioxinen en pcb's, jodium, restanten van bestrijdingsmiddelen en antibiotica en weet ik wat niet allemaal.
Natuurlijk zijn daar maximum gehaltes, zogeheten mrl's, voor vastgesteld. Wij vallen daarom niet onmiddellijk dood neer na het drinken van een glas melk. Maar toch: het zit erin.
Mij bekruipt wel eens de gedachte dat wij zo langzamerhand veel te veel weten. En we blijven de onderzoeken maar verfijnen en uitbreiden en dus ook de hygiënecodes, monsterprotocollen, regelgeving. We komen dus nog steeds meer te weten en er zullen dus ook steeds vaker voedselschandalen voorkomen.
Vroeger zat er ook allemaal rotzooi in ons voedsel, maar we wisten het niet. Eigenlijk wil je dat ook niet weten, want dan durf je niets meer te eten. En voor degenen die een dieet van rauwe groenten overwegen: ook daar kan van alles in zitten en dat mag ook.
Voedsel is dus eigenlijk niet zo gezond. Maar als we er dan toch een keer aan dood gaan, dan maar zo lekker mogelijk. Laat al dat onderzoek zich eens daarop richten: wat is lekker?
Ik ben zelf al met de eerste research begonnen. Op grond daarvan heb ik besloten om de melk te laten staan. Niet zo lekker. Ik drink liever bier. En dan Duits bier, 'gebraut nach dem Deutschen Reinheitsgebot'. Dat klinkt buitengewoon vertrouwwekkend, vooral als het door Duitsers wordt gebezigd.
Misschien mag er in bier ook wel aflatoxine, lood, jodium of dioxine zitten. Ik heb dat niet onderzocht. Ik wil het niet weten.

Laatste reacties

 • Kristof Van Hoye

  idd je wil het niet weten...maar mocht de verleiding te groot worden: 'gushing' invoeren in een zoekmachine zodat tegen de start van het weekend een glas kraantjeswater het enige is waar je nog naar verlangt...en ook dat is toxisch in grote hoeveelheden.
  sta mij toe dat ik de dag begin met een groot glas melk. de voordelen zijn mij nog steeds dierbaarder dan eender welk nadeel je maar verzinnen kan.

 • politiek

  WIJZE WOORDEN van de heer Willem Bruil. Die wijze woorden sprak minister Veerman ook meerdere keren naar de Tweede Kamerleden. Bent u maar gerust !, Ik overzie alles.
  De Voorzitter , ik wil u overigens wel dringend vragen om NIET uit de brief te citeren of hier te communiceren die momenteel ter inzage ligt. Doet u het wel dan zal Reglement van Orde ingeroepen worden.
  De inhoud van de brief moet u maar in uw gedachte meenemen. !!
  Kamerlid: Het voer is teruggehaald , slechts een zeer beperkt gedeelte helaas. Kunt u aangeven wat er met dat gedeelte is gebeurd wat dan teruggehaald is. Ik lees ongeveer 15 % dat het bekend is. Wij weten niet waar de rest van dat teruggehaald voer is gebleven.
  Tevens is de Minister in de VS geweest om zich in deze problematiek te verdiepen. Een Minister mag zo niet met deze problematiek omgaan.
  Voorzitter: Meneer kamerlid , ik vind dat u te ver gaat. U mag niet uit deze vertrouwelijke brief citeren.
  Kamerlid: Ik citeer niet , ik heb alleen na snelle lezing een conclusie getrokken. Het is dus mijn conclusie.
  Voorzitter: Het is op het randje. Ik laat het hierbij, omdat u toch door spreektijd heen bent.

 • J@gertje

  Beste Willem,
  Je wilt het niet weten, of je komt het niet te weten wat je allemaal via ons binnen krijgt.
  Mijn vrouw heeft nog nooit gerookt, drinkt niet, sport veel en we eten (denken we althans) gezond en alles met mate.
  Toch kreeg ze 3 jaar geleden darmkanker met uitzaaiingen in de lymfe klieren.
  Gelukkig is ze er na een zware operatie en 6 chemokuren goed uitgekomen, maar het komt toch ergens vandaan.
  Er wordt veel te veel gerotzooit met ons voedsel en daar is niet de boer maar wel de veevoerhandel en de voedselindustrie debet aan.
  En daar moet nog veel meer bekendheid aan gegeven worden.

  Groet,
  J@gertje

 • J@gertje

  In mijn eerste zin bedoel ik wat je allemaal via ons voedsel binnen krijgt.

 • sjaakbea

  leuke column Willem Bruil.
  Toch zou het een leuk experiment zijn. Op een onbewoond eiland, Jij alleen 5 glazen bier per dag en ik 5 glazen melk. Na 2 dagen was jij vast gelukkiger, maar na een week ben ik daar nog niet van overtuigd.
  Conclusie: eet en drink vat je lekker vind maar wel een beetje gevarieerd.

 • politiek

  Beste J@gertje ,
  Allereerst sterkte met je vrouw en uiteraard veel sterkte voor je vrouw zelf.
  De angst , die gedachte die u aanhaalt zal haar nooit verlaten.
  Ze heeft de dood in de ogen gekeken.
  Ook een schoonzus van mij had kanker een 5 tal jaren geleden. Ze overwon de strijd en ook de kanker . De angst bleef.
  Vorige week werd ze ongerust i.v.m. een verdikking in de nek. Er werd onderzoek gedaan. Maandag kreeg ze de uitslag. Uitslag was helaas ongunstig. Vandaag , zojuist om 9.00 uur behoorde ze in ziekenhuis Rotterdam te zijn.
  Gisteravond heb ik nog wat met haar gesproken en gezin .
  Ze gaan weer een bijzonder zware tijd tegemoet.

 • agratax2

  Willem. De onderzoekers hebben per vervuilend product de schadelijke drempel bepaald aan de hand van ????? Ze hebben nog nooit voor welke schadelijke producten dan ook een limit gestel van de mix van al die schadelijke stoffen. het zou best kunnen dat die al lang is overschreden met de aparte gehaltes, maar het kan ook dat de mix volkomen ongevaarlijk is omdat de stoffen elkaar opheffen.
  Soms heb ik het gevoel dat we veel te veel kunnen meten en te vel weten om nog rustig te leven. Voor mij is net als in de oudheid Bier de enige zuivere drank want vul water en vuile gerst geeft geen bier.

 • J@gertje

  Politiek,

  Ik wens jou en je familie ook heel veel sterkte toe de komende tijd.

  Groet,
  J@gertje

 • alco1

  We worden nog ziek van de angst

 • jordi 1455

  alco1 dat is de kracht van de suggestie.
  volgens wetenschappers is niks meer veilig om te eten.

 • politiek

  KANKER,( vervolg)
  Uitslag, Slecht nieuws. Er gaan onderzoekingen komen naar verdere actieve kwaadaardige uitzaaingen in lichaam deze maand.
  Therapie met bestraling gaat niet meer omdat die eerder is toegepast.
  Indien uitslag ,,gunstig,, is zal er een operatie volgen met huidtransplantatie.
  Indien uitslag ongunstig is zal behandeling gericht zijn op het rekken van het leven. Zo draaglijk mogelijk. Maar ook dan behoor je te vechten. Voor elke dag die je nog mag leven..
  Dat ben je verplicht naar jezelf , je man en je kinderen.

 • Mozes

  Politiek, hoe oud is uw schoonzuster?

 • bankivahoen

  Hier wordt veelal een verband gezocht tussen voedsel en kanker wat zeer zeker ook een factor is maar niemand praat er over de vele entingen die we als mens krijgen. Baby's krijgen bijna elk jaar een extra enting toegediend tegen wat voor ziekte dan ook. Nu is men druk met entingen van jonge meisjes tegen HPV,maar niemand weet de gevolgen over lange termijn, wie weet waar alle allergieën vandaan komen die er vroeger niet waren.Je wilt niet weten hoeveel van kwik afgeleide adjuvanten er in entstof zit. Om niet te spreken van de toevoegingen die de houdbaarheid verlengen. Maarja aan de farmaceutische bedrijvenlobby is wereldwijd bijna niet te ontkomen. Zouden er ooit gedegen onderzoeken zijn gedaan naar het aantal kankergevallen bij mensen die vroeger wel tegen alles ingeent zijn en mensen die om principiele of uit geloofsovertuiging niet behandeld zijn? Lijkt me interessant om te weten.

 • jordi 1455

  Politiek vervelend voor je schoonzuster maar wij hoeven dit gedrag van jou niet te pikken. er zijn grenzen en jij overschrijdt ze allemaal. Doe wat nuttigs en hou gewoon je kop politiek. Je maakt je nu schuldig aan laster en daar staat max 6 jaar op en een vette boete.

 • alco1

  Jordi. Ik hoop dat je het gezegde in #2 bedoeld. De andere # zijn menselijke drama's.

 • politiek

  Mozes ,
  Mijn schoonzus is juist 50 jaar geworden. Een leeftijd wat voor haar al een overwinning was. Verder hopen we dit jaar nog naar de Franse Alpe-d`huez te kunnen natuurlijk . Een reisje wat enkele maanden geleden al gepland was.
  Tevens ben ik ook wat actief voor www.opgevenisgeenoptie.nl
  Zoals onlangs de fietstocht/tourtocht Alpe d`HuZes op 10 februari geweest is.
  Daarnaast doe ik wat voor diabetes. Daar heb ik ook grondige en gemotiveerde redenen voor.
  Maar niet ik ben het slachtoffer. ik kan heus wel tegen die kritiek die me zo af en toe ten deel valt op lijntje boerderij.nl. Ik zal blijven strijden voor openheid en transparantie , gezond en veilig voedsel, ook al stoort dat veel veehouders en voerindustrie.
  Denk maar aan de echte slachtoffers.

 • jordi 1455

  Openheid jij bent alles behalve open.

 • koestal

  Alles met mate ,ook bier ,anders krijg je weer andere problemen

 • Koen Franken

  Vind het wel vreemd dat het vooral de melkveehouderij is die dit soort voer heeft gehad

 • leo,s vriend

  tini,Is dat zo? of hebben de controlemechanismen gewerkt en is het vooral van belang dat een eventuele besmettingsbron bij de melkveehouderij potientieel gevaar opleverd voor vooral zuigelingenvoedsel en dat de NL veevoederindustrie gewoon haar verantwoordelijkheid neemt?

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.