Redactieblog

32 reacties

A-ware: voor grote boeren en de rug naar de samenleving

’Verfrissend”, zegt Hanna als ze de mogelijkheden voor boeren leest van A-ware. ”En duidelijk. A-ware kiest voor grote boeren.” Dat blijkt uit de voorwaarden die A-ware presenteerde. Boeren met minder dan 500.000 kilo melk zijn niet welkom.

Grotere wel. Die boeren kunnen naar coöperatie NoorderlandMelk. Of zelf onderhandelen en een contract voor korte of langere termijn afsluiten. Willen ze zekerheid van afname voor ’het leven’, dan moeten ze vijf euro per kilo melk inleggen. Toevallig hetzelfde bedrag dat ze meekrijgen van FrieslandCampina als ze deze coöperatie verlaten. Daarover vergoedt A-ware rente.
En er zijn minder regels. A-ware doet niet aan duurzaamheidregels en er komt geen weidepremie. ”Boeren begrijpen zelf wel dat het richting duurzaamheid gaat”, zegt directeur Van Ballegooijen, vroeger directeur bij FrieslandCampina.
”Aantrekkelijk voor grote ondernemende boeren”, zegt Hanna.”Die willen niet betutteld worden. Een toonaangevende boer als Jan van Weperen, met een groot en uitstekend bedrijf, past precies in dit beeld. En FrieslandCampina is een actievoerend lid tegen de weidepremie kwijt.”
FrieslandCampina krijgt kansen. A-ware kiest voor grote boeren met de rug naar de samenleving. FrieslandCampina is bezig de duurzaamheid te benadrukken. Dus straks zijn er twee verschillende aanbieders in de markt. A-ware met bulkkaas, gemaakt van melk van koeien uit grote stallen, die nooit in de wei komen. En FrieslandCampina, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Niet alleen de boer heeft straks wat te kiezen, ook de consument.
”FrieslandCampina moet wel aantrekkelijk blijven voor grote boeren”, spreekt Hanna haar zorg uit. ”Met kwantumtoeslagen en hogere weidemelkpremie moet het de grote boer aan zich binden. Anders wordt het een grote coöperatie met te veel kleine boeren. Daarvoor moeten bestuurders hun nek durven uitsteken.” Hanna zegt dit ook uit eigenbelang. Wij willen graag bij FrieslandCampina blijven, maar de voorstellen van A-ware passen precies in het straatje van onze Hans. Die vindt melkprijs belangrijker dan coöperatieve betutteling.

Laatste reacties

 • joannes

  Je geeft de Politiek wel handvaten met je verhaal! Vooral in je conclusie geef je het beeld dat zonder wetgeving ondernemende boeren gewoon uitbreken met A-ware en dat dat is wat ze willen. De vrije concurrentie wordt hier, in plaats van gebruikt voor verbeteringen voor de consument, misbruikt! Maar ja, misschien was dat je bedoeling met je FC voorkeuren, agrarisch maar vooral ook Politiek Nederland een signaal te geven voordat er echt uitgebroken wordt.

 • alco1

  Het wordt een interessant schouwspel: FC versus A- ware.
  Vooral het weidegang aspect. Moet het FC weidegang premie geven voor het zgn. imago, waar A- ware ook de vruchten van plukt? of is weidegang bij de burger een wens, maar waarvoor het toch niet een meerprijs wil betalen. De schappen in de supermarkt zullen scherprechter zijn.

 • abtje

  Inderdaad, en misschien leuker dan een avondje schouwburg.
  FC in zijn arrogantie, wat ze zelf wijsheid noemen, weidemelk opdringen bij de boeren die dan eieren voor hun geld kiezen en A-ware groot maken

 • joannes

  Welke schappen bij welke supermarkten @alco1? Het leeuwendeel gaat de grens over en daar gelden geen Nederlandse wetten van Nederlandse consumenten. Hun enigste bedreiging is dat die importeerde landen zelf kaas gaan kopen en verwerken tot in het pakje. Zolang er 10 liter melk voor een kilo kaas nodig zijn is productie op de melkproductie lokatie efficiënt. De nederlandse consument zal dus met hun koopdedrag nooit voor of tegen die melkproductie kunnen stemmen. Die nederlandse consument zal activisten motiveren om maar vooral veel te protesteren zodat de politiek de productie grenzen bepaalt, inclusief de weidegang!

 • alco1

  In het buitenland zijn er ook schappen met weidemelk producten.
  Activisten zullen zeker weer hun best gaan doen en dan maar weer afwachten of de consument nog weer de verhalen wil geloven dat buiten veel beter is voor de koeien. P.S. Ik ben voor weidegang hoor, maar alleen voor het plaatje bij mooi weer en wil daarbij de vrijheid houden om bij slecht weer, heet weer, draagkracht en te waterig gras zonder betutteling de deuren dicht te kunnen houden.

 • Mozes

  Één vraag wordt in het voorgaande overgeslagen: betaald A-ware een hogere melkprijs dan FC ?
  Hoeveel boeren zijn in het verleden weggegaan omdat ze geen grote coöperatie konden verdragen en zichzelf wijsmaakten dat ze elders beter af waren? Later bleek dat ze financiëel alleen maar slechter uit waren.

 • abtje

  Als je dezelfde prijs beurt, of iets minder, maar zonder het betuttelen,dan kan ieder zelf wel de juiste afweging voor zichzelf maken.
  Voor FC is het juist een uitdaging, een nieuwe fabriek erbij bouwen is leuk, moet je wel de boeren vast weten te houden.
  Ze waren aan het indutten, we zijn de grootste, wie doet ons wat?
  Laat het nu maar zien, het is alleen maar goed dat ze scherp gehouden worden.

 • alco1

  Jan van Weperen houdt zich de laatste tijd aardig stil rondom het onderwerp weidegang. Hij kon wel eens denken. 'Wie niet horen wil, moet het maar voelen'.

 • harm59

  Vergaderboer, je doet het in dit verhaal overkomen alsof niet-weidegang niet duurzaam is. Alsof de koetjes zo blij zijn met weidegang als de zon iets te fel schijnt of als het regent.

 • Mozes

  Abtje #7, hoezo boeren vast weten te houden? FC moet 1,2 miljard liter melk verplicht doorverkopen aan derden (waaronder A-ware) tegen een prijs van 1% ONDER de garantieprijs. Over deze melk moet wel prestatietoeslag betaald worden aan de boeren die deze melk geleverd hebben. Alle melk die wegloopt bij FC hoeft niet meer verliesgevend doorgeleverd te worden aan derden. Dit betekent dus een hogere winst. Deze winst kan ook nog eens gedeeld worden door het kleiner melkvolume van de blijvende boeren waardoor de prestatietoeslag per liter dubbel omhoog gaat.
  U moet in de gaten krijgen Abtje, dat wij bij FC de eerste 1,2 miljard liter met plezier zien weglopen.

 • abtje

  Mozes, iedereen blij dus.

 • alco1

  Dat 1.2 miljard liter verplicht { NMA} moet doorverkopen, wordt dat lager als boeren weglopen?

 • hookwood1

  idd alco1dat wordt dan lager en dus heeft A-ware mijns inziens helemaal geen belang bij melk van RFC boeren. Voor melk die wegloopt van RFC boeren naar A-ware moet A-ware dus sowieso een 2,5 ct meer betalen dan wanneer ze dezelfde melk uit het DMF ontvangen.

 • Mozes

  Het bovenstaande verklaart waarom A-ware zich speciaal op DOC boeren richt en niet op RFC boeren.

 • alco1

  Sorry hoor, maar ik ben niet top ingewijd in deze materie.
  Maar is het dus zo, dat als ik mijn lidmaatschap opzeg bij de FC, de A-ware 2.5 cent moet afdragen aan het FC en de melk van mijn DOC buurman zonder enige verplichting kan ophalen? Of is het gewoon de betalingsverplichting van melk die doorgesluisd wordt, want dan zou de A ware zich net zo goed op de FC boeren kunnen richten, die daar hun lidmaatschap willen opzeggen.

 • Mozes

  RFC moet 1,2 miljard liter verplicht doorleveren aan derden via Dutch Milk Foundation (DMF) tegen een prijs van 1% onder de garantieprijs. Een veehouder die vertrekt naar een andere melkafnemer krijgt eenmalig een premie van 5 cent per liter (verplicht door de NMA). Alle melk die wegloopt naar andere afnemers hoeft niet meer doorgeleverd te worden aan derden. Dus als veehouders met 200 miljoen liter weglopen naar andere afnemers hoeft nog ( maar ) 1 miljard liter verplicht doorgeleverd te worden.

  Veehouders die rechtstreeks aan A-ware leveren verwachten een melkprijs die concurrerend is met die van RFC. Dus een prijs die gelijk is aan de garantieprijs+ prestatietoeslag. A-ware moet voor deze melk dus een veel hogere prijs betalen dan wanneer zij de melk via DMF zou aankopen. Het is voor A-ware het voordeligst wanneer veehouders bij RFC blijven en de melk via DMF geleverd wordt inplaats dat de veehouders bij RFC weglopen en rechtstreeks aan A-ware gaan leveren.

 • Mozes

  Nog een aanvulling: het komt er dus op neer dat RFC door de NMA verplicht is om de melkverwerking van anderen te subsidiëren ten koste van de melkprijs van de eigen boeren. In het geval van A-ware komt deze subsidie niet ten goede aan de boeren van een andere coöperatie maar aan de winst van aandeelhouders buiten de landbouw.

  Hier ligt ook de reden dat Delta Milk geen nieuwe leden aanneemt. Ze kunnen winstgevend kaas maken van melk uit DMF. Als ze meer melk binnen halen via nieuwe leden veroorzaakt dit een hogere inkoopprijs. De lagere winst die hier uit volgt moet ook nog eens gedeelt worden door meer leden. De soep wordt daardoor voor de huidige leden aanzienlijk dunner. Dus een ledenstop.

 • abtje

  Ik begrijp dat je het heel oneerlijk vind, maar heeft de NMA niet een heeeel klein beetje gelijk?
  De FC is gewoon te groot en machtig geworden. Als het bestuur vindt dat weidegang verplicht is moet het hele land daar aan meedoen. Kleintjes worden gedwongen om mee te doen uit concurrentie optiek.

 • hookwood1

  Goed verwoord Mozes.

  @abtje, weidegang is niet verplicht bij RFC. Het is een keuze en die kun je zelf maken.

 • abtje

  Weet ik, hookwood1, tenminste nog niet.
  Het is bedoeld als voorbeeld. Juist met concurrerend tegengeluid wordt het misschien ook nooit verplicht.
  En wat is verplichten? Als je de bonus voor weidegang steeds hoger maakt, of apart niet weidegang laat ophalen, ga de de niet weiders toch of veel minder betalen of dwingen.

  Kijk maar naar het salmonella verhaal, 90 % was vrij, alleen de hotspotgebieden hadden/hebben er last van.
  Wat zeggen de zuivelaars? Alleen salmonella vrij.
  Blijken die onderzoeken niet te deugen. Fc doet of haar neus bloedt, regel is regel.Punt.
  Het door Mozes aangehaalde Delta zegt, opschorten die verplichting, eerst uitzoeken wat er fout gaat.

  Daarmee wil ik alleen maar zeggen dat je blij moet zijn dat Fc niet 100% heeft.

  Kijk maar naar het salmonella verhaal

 • Mozes

  Abtje, de NMA is er uitsluitend om het (prijs)belang van de consument te dienen. Hoe machteloos u zich voelt tegenover RFC is geen verantwoordelijkheid van de NMA en zal dus ook nooit een rol spelen in hun beleid.

 • abtje

  Die laatste regel hoort er niet onder.

 • Morrisman

  Eet meer Gras kaas!

 • abtje

  Mozes, ik voel me allesbehalve machteloos tegenover de Fc.
  Dat is aan hun leden voorbehouden...
  Eerlijk is eerlijk, ze(de FC) verstouwen een gruwelijke hoeveelheid melk, daar past alleen maar respect en bewondering voor.
  Daar geen misverstand over, alleen te veel macht corrumpteerd.

 • Mozes

  Ik begrijp abtje, dat u hunkert naar macht. Over hunkering naar macht heb ik in het verleden al eens het één en ander geschreven.

 • abtje

  Mozes, op zulke onzin ga ik niet in, succes met je zelfgenoegzaamheid.

 • alco1

  Bedankt voor alle informatie.
  We zullen de concurrentie prijzen en voorwaarden afwachten.

 • alco1

  Na een dagje 'Vrij' toch nog het volgende:
  We hebben het er vaak over dat de melkprijs hoger moet. Er werd zelfs een idee geopperd om een soort overkoepelende organisatie te maken, om zo bij de retailers iets te kunnen afdwingen. Kan de FC dat al niet met zijn enorme omvang, die dan dan de kleinere verwerkers, zoals die van @abtje meezuigt.

 • abtje

  Als FC meer betaalt, dan MOET de rest wel mee uit 'concurrentie'overweging.
  En aangezien de FC meer dan 80 % van de nederlandse melk heeft is dat toch echt de aanjager, of in dit geval de drukker van de melkprijs.

 • Mozes

  Alco1, dat doet RFC al. Wij moeten in Nederland ruim 60% exporteren. In een land waar een groot deel in het buitenland moet worden afgezet ligt de prijs altijd lager als gevolg van hogere transportkosten. Ondanks dit nadeel beuren de melkveehouders in Nederland een aanzienlijk hogere melkprijs dan in de ons omliggende landen.
  Helemaal extreem is de situatie in Engeland die op zuivelgebied een importerend land is en waar de boeren toch een melkprijs beuren die 3 à 4 cent lager is dan in Nederland.

 • abtje

  We exporteren niet zozeer melk, maar melkprodukten.
  Dat hoort meerwaarde op te leveren.
  Kijk naar Danoontje, kinderen willen niets anders. Het is een melkprodukt met nauwelijks melk. Reken je daar de literprijs voor om zit je op 2.50 euro per liter melk. Dat is meerwaarde creeren.
  Het goedkopere, melk wordt juist geimporteerd om te verwerken en zo meerwaarde te geven.

 • koestal

  De consument zegt wel wat ,maar gaat toch voor de laagste prijs,gaat liever 3 keer per jaar op vakantie

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.