Commentaar

589 x bekeken 2 reacties

Voedseleconomie

De wereld telt nu nog ruim 7 miljard mensen. Volgens becijferingen van de Verenigde Naties komen er elke dag 200.000 bij.

In 2050 zal de wereldbevolking uit 9 miljard bestaan; tweederde ervan woont in Azië. De vraag naar voedsel neemt dus toe, volgens schattingen zelfs anderhalf tot twee keer van de huidige productie. Behalve meer voedsel, zal ook de vraag naar dierlijke producten stijgen. Het wordt een krachttoer om met de huidige hulpbronnen iedereen te voorzien.

Het is niet zo vreemd dat de term duurzaamheid steeds vaker de kop opsteekt. In de publieke opinie claimen nichemarkten nog te vaak deze kreet, terwijl gangbare teelten of houderijen vaak efficiënter produceren. Het is niet populair om dit te zeggen, weet voorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR. Hij blijft benadrukken om de cijfers er op na te slaan.

Een stap verder is het actieprogramma om verspilling tegen te gaan. Volgens cijfers van de Rijksoverheid gooit de Nederlandse consument jaarlijks ruim 50 kilo eetbaar voedsel per persoon in de afvalbak. Dat is in totaal 2,4 miljard euro. Producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten verspillen nog eens zo'n 2 miljard euro aan voedsel.

In Brazilië gaat 35 procent van de productie, ofwel ruim 10 miljoen ton voedsel, verloren. Niet uit overdaad, maar omdat de productie inefficiënt is. Er wordt verkeerd zaad gebruikt. De oogstverliezen zijn enorm en door slechte bewaring en dagenlange transport gaat nog eens veel verloren. Tot nu toe kenden we deze verhalen vooral uit het oude Sovjet-tijdperk. Je verwacht het niet direct bij deze agrarische grootmacht.

Er is kortom werk aan de winkel. De aanpak van het wereldvoedselvraagstuk kan niet worden losgekoppeld van de wereldeconomie, maar misschien kan een wat meer 'voedseleconomische insteek' oplossingen bieden.

Laatste reacties

  • gerjan slingenbergh

    Het wereldvoedselvraagstuk is geen capaciteits probleem. Als de boeren een fatsoenlijke prijs krijgen voor hun produkten kan er veel meer voedsel worden verbouwd. DE oplossing zit niet GGO's of intensivering en het verschralen van het huidige areaal maar veel meer in het gebruik nemen van de nu braakliggende gronden.

  • Rozalien

    @g. slingenbergh: +1. En vergeet de wereldwijde speculatie met basisvoedselproducten niet, zowel op beurzen als onderhands. Dat zou niet moeten mogen, daar vallen (honger)doden door, door de opgedreven prijzen. Behalve een handjevol grote investeerders wordt niemand daar beter van. De politiek zou in moeten grijpen maar lijkt ook hier wel verblind door die GGO- en intensiveringsbeloftes, en verlamd om iets aan de meest voor de hand liggende oorzaken te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.