Redactieblog

1656 x bekeken 8 reacties

Uienkartel

Na het zilveruitjeskartel en het paprikakartel is nu ook het uienkartel ontmaskerd. Het was mij nooit opgevallen, dat de eerstejaars plantuien zo duur waren, maar het blijkt maar weer eens, dat je je kunt vergissen.

Maar goed dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit er bovenop zit. Als je gelooft in de vrije markt met eerlijke concurrentie dan is dat de keerzijde: optreden tegen bedrijven die onderling afspraken maken over hun marktgedrag. Een boete van 4 miljoen euro, zoals nu uitgedeeld, zal wel afschrikwekkend werken.
Als je gelooft in de vrije markt, ben je natuurlijk ook tegenstander van de voorstellen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid om meer ruimte te geven aan producentenorganisaties. Boeren zouden dan zo maar legaal onderlinge marktafspraken mogen maken om de eigen portemonnee te spekken ten koste van de consument. Niet alleen de zilveruien, paprika's en eerstejaars plantuien zullen dan duurder worden.
De grote vraag is natuurlijk of die vrije markt wel werkt. En zo ja, of dat dan ook geldt voor de landbouw. Zijn onze boeren wel marktbestendig? Ik weet het antwoord op die vraag niet. Volgens mij weet niemand dat. Misschien moesten we het gewoon maar eens proberen: alle subsidies afschaffen, alle protectie verbieden, de capaciteit van de NMA verdriedubbelen. Kijken wat er gebeurt.
En als dan blijkt dat de voedselproducenten in de problemen komen, dan kunnen we de landbouw als een 'systeemsector' bestempelen en nationaliseren. Net zoals de bankensector, ook zo'n mooi voorbeeld van de werking van de vrije markt.
Wat mij in het bericht over de uien vooral opviel was de anonieme tipgever die de telers erbij gelapt heeft. Vijanden?
Ik heb ook nog wel een anonieme tip voor de NMA: hoe staat het eigenlijk met dat bierkartel? Ooit zijn er hoge boetes uitgedeeld, overigens deels door de rechter teruggedraaid. Maar is het bier nu goedkoper geworden? Niets van gemerkt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Als ik over deze zgn. kartels doordenk, kom ik tot de conclusie dat een coöperatie van boeren met als doel de afzet te bundelen ten strengste verboden is. Maar goed dat CEBECO Handelsraad niet meer bestaat anders hadden alle aangesloten coöperaties nu met en schrikbarend hoge boete van honderden miljoenen of meer opgezadeld gezeten. Laten we maar eerlijk zijn iedere vorm van marktversterking voor de boeren zal stranden bij de NMa omdat het hoe dan ook gezien wordt als 'prijs regulerend' en die truk mag alleen door de inkopers worden gebruikt. In het woordenboek voor de inkoop organisatie(s) komt het woord >monopolie< niet voor. Ik heb nog geen NMa horen klagen over de borreluurtjes van die enkel wereldhandelaar in graan. Hier zal echt niet alleen over Golf en de nieuwe sedan van Mercedes worden gesproken. Nee deze club heeft de markt macht en is sterker dan de NMa zij pakken liever een paar kleine lokale vliegjes, die op het wereld echt de prijs niet kunnen dicteren.

 • haverboer1

  de nma mag ook wel eens kijken naar john deere met het nieuwe verkoopbeleid in nederland. je kan in je provincie nog maar bij 1 dealer je john deere kopen. als je naar een ander gebied/dealer gaat geeft die geen prijs.
  ze mogen geen prijs geven want nederland in verdeeld.

 • w v gemert

  Laat de NMA naar de OPEC kijken en daareen grote broek aantrekken, dan zou ik daarna misschien enig begrip kunnen opbrengen voor dit onderzoek. Na de OPEC graag de AH,C1000 enz onderzoeken op machts misbruik,markt manupilatie en blokkeren vrije markt.

 • Mels

  Haverboer,raak je of aan een ander merk of,en dat vindt ik beter,naar een service punt,een oud dealer dus,ook die kan een nieuwe met garantie leveren.De trekker komt dan wel via Duitsland.OPEC en NMA,gaat nooit gebeuren,de NMA is een speeltje voor de gemoedstoestand van een paar politici die zonder NMA slecht slapen.

 • natuurboer

  Wel even bij de les blijven Willem Bruil. Het uienkartel gaat enkel over de plantuien en niet over de zaaiuien. In Nederland is het plantuienareaal 5% van het areaal zaaiuien. Een argeloze lezer die dit artikel leest denkt nu dat er ook bij zaaiuien kartelvorming is. En dat is niet zo. Nu moet ik alles uit de kast halen om aan het thuisfront uit te leggen dat het bij de kartelvorming alleen maar om plantuien gaat en niet om zaaiuien. Slordige journalistiek om in dit geval ook de sector zaauien verdacht te maken. Onterecht.

 • melkveehouder .

  @Willem. Als ik eerlijk ben valt in jouw beroepsgroep de schoonheidsprijs ook niet langer. Er zijn dan wel geen prijsafspraken in jullie branche, maar het juridisch gevecht schurkt alsmaar vaker tegen het niveau aan van Amerikaans worstelen; zich breed maken, veel schreeuwen, dreigen en gooien........... maar zonder de tegenstander pijn te doen. En het publiek c.q. de klant betaalt de rekening. Niet voor niets zijn er inmiddels zorgen over de schrikbarende achteruitgang van de rechtspraak. Ik schrijf dit niet graag, maar spreek helaas uit ervaring.

 • melkveehouder .

  Jammer dat reacties nooit worden beantwoordt. Een blog wordt hierdoor een blooper.

 • minasblunders1

  Melkveehouder, velen delen jouw ervaring met de 'recht'spraak. Het zal dan ook niet lang meer duren voor mensen het recht weer in eigen hand gaan nemen. Dit risico loopt men vanzelf als de rechterlijke macht niet meer functioneert.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.