Redactieblog

8 reacties

Swiebertje moet geld verdienen

"Wat een zegen dat oud-staatssecretaris Bleker de natuurbeheerders durfde aan te pakken", zegt Hanna instemmend.

"Vooral als je de onthutsende reacties leest na de bezuinigingen." Ze heeft gelijk. Bleker riep de natuurverenigingen tot de orde. Op de 'Blekermanier': niet tactisch, wel duidelijk. 'Stop en niet verder', dat was de boodschap. De natuurlobby klaagde ach en wee, maar kreeg weinig steun. De massa kwam niet in beweging. Alleen de actiegroepen roerden zich een beetje, maar het geluid verstomde alras.

De nieuwe regering kon door de PvdA-deelname niet anders dan de pijn iets verzachten. Dat moest wel voor het groene imago. En om niet teveel stemmen te verliezen aan linkse politieke clubjes als Groenlinks en de Partij voor de Dieren, die krioelen van de bloemetjes- en bijtjesmensen. Gelukkig wordt er door PvdA en VVD toch stevig bezuinigd op natuur.

"Dat kan ook best", meent Hanna. "Bij de natuurverenigingen klotste het subsidiegeld tegen de met riet beschermde wallen en de bomen, waardoor het publiek het bos vaak niet meer mocht zien."

"De arrogantie ten top", stem ik in. Ze geven dat ook toe. Directeur Herman Sieben van Staatsbosbeheer Noord, zegt het: "We hadden nooit geldzorgen. We kregen wat we nodig hadden. Waar zou je je dan druk om maken?" Zo verklaart hij de situatie, zoals die was voordat Bleker kwam. Nu gaan ze nadenken hoe ze aan geld kunnen komen.

Hanna grinnikt: "De boswachters in hun groene pakjes zullen wel een ander leventje moeten gaan leiden. Nu lopen of fietsen ze nog als een soort Swiebertje door het bos. De bosveldwachter, die zijn tijd heeft gehad. Meer grappig dan doelmatig. En vaak met een baard. Vergelijkbaar met de boerin, die vroeger in lange rok de op het erf lopende kippen voerde."

Dat is voorbij. Directeur Sieben denkt nu aan geld verdienen. Meer hout kappen, parkeergeld innen en betalen voor excursies, die kant gaat het uit.

"De boswachters moeten aan het werk", is Hanna’s laatste opmerking. Ik denk dat ze voorlopig maar even geen boswandeling moet gaan maken.

Laatste reacties

 • jan67

  die gasten krijgen ze echt niet meer aan het werk alles wordt nu nl al uitbesteed

 • kleitokkers

  Natuurclub directeur zal ook wel boven balkenende norm zitten

 • pieterdejong

  laat ze maar ganzen gaan jagen

 • GJUHB

  Bij de inspraakronde aangaande EHS en nieuwe natuur in het provinciehuis te Zwolle liep om half 4 de zaal leeg. Hun werktijd zat erop.

 • minasblunders1

  WERK-tijd?? Aanwezigheidspremie!!

 • Demeter Griend

  Ik betaal 90 euro pacht voor hun grond. Voor het mest plaatsen beur ik al een dikke 500 euro. Heb ook nog wat hectares in de SAN voor 1125 euro, maar dat lukt me denk ik niet weer met SNL.

 • Demeter Griend

  Ik betaal 90 euro pacht voor hun grond. Voor het mest plaatsen beur ik al een dikke 500 euro. Heb ook nog wat hectares in de SAN voor 1125 euro, maar dat lukt me denk ik niet weer met SNL.

 • koestal

  allemaal dure jongens met een terreinwagen onder de kont

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.