Commentaar

1559 x bekeken 29 reacties

Sigaar uit boerendoos

Nederlandse boeren raken veel meer Europees geld kwijt dan eerder gedacht. Dat blijkt uit de jongste cijfers uit Brussel over de de uitwerking van het begrotingsakkoord dat de EU onlangs sloot.

Dat de geldknip dunner zou worden, was bekend. Maar hoeveel, daarover was het schimmig. Nu blijkt dat de korting op de inkomenstoeslagen de komende jaren gemiddeld maar liefst 15 procent gaat bedragen ten opzichte van 2013 en gecorrigeerd voor inflatie. Bovendien blijft de korting van het landbouwbudget voor Nederland relatief groot in vergelijking met andere landen.
Extra vervelend is dat het kabinet of de Europese Commissie niet met deze informatie komt. De duiding van de uitslag van het schimmige onderhandelingsspel wordt compleet overgelaten aan journalisten.
Nu de kruitdampen van het begrotingsoverleg optrekken, blijkt dat Nederland helemaal niet zo goed uit de onderhandelingen is gekomen als het kabinet tot nu toe heeft volgehouden. Alle aandacht ging naar het ‘binnenhalen’ van 1,1 miljard euro korting op de afdracht door Nederland aan de EU. Of dat doel gehaald is, was al een ingewikkelde rekensom met heel verschillende uitkomsten. Tegenover die ‘winst’ staat dus een groot verlies aan inkomenssteun voor de boeren, blijkt nu. Nederland wilde een kleiner EU-budget en minder afdracht. Dat is gelukt, door op de bijdrage aan de eigen boeren te knabbelen. Een sigaar uit boerendoos dus.

Laatste reacties

 • Mels

  Geeft niks,maar voor die beknibbeling moet lto en consorten meer vrijheid EISEN en ik ben bang dat dat er niet van komt. De bedragen die geinvesteerd worden in akkerbouw en veehouderij rechtvaardigen naar mijn idee geen enkele steun/subsidie. Als ze nou bedoelt zijn om iets in de benen te helpen of ter overbrugging van probleem tijden maar niets van dat. Structureel steunen levert bij goede inkomsten luie ondernemers op die de steun meecalculeren in de bedrijfsvoering terwijl het de kers op de taart moet zijn

 • Zuperboer

  Mels heeft geen agrarisch bedrijf

 • ikkethuis

  Mels, mag ik je er wel op wijzen dat als wij harder gekort worden als het buitenland onze concurentie positie nog verder verslechtert als hij alwas. Dus minder export dus minder agrarische produktie.

 • agratax2

  Als het klopt dat de Nederlandse boer meer inlevert dan zijn buitenlandse collega's is het landbouw fonds als wisselgeld gebruikt. Hieruit blijkt hoe belangrijk de landbouw voor de Haagse heren is, liever iets minder afdracht, dan een sterke landbouw.

 • boerderij12

  bedankt rutte je bent een kanjer !!!

 • bucks

  Geweldig straks allemaal weer op Rutte stemmen , dit zag ik al aan komen ik heb gelukkig CDA gestemd . Voor mijn gevoel valt mij niks te verwijten wie op Rutte heeft gestemd mag zichzelf wel voor zn kop slaan.

 • minasblunders1

  Het (Europese) beleid is er al jaren op gericht dat de landbouw hier weg moet. Dat is door de hoge heren afgesproken, óók door het CDA. De bedoeling hiervan is dat de minder ontwikkelde gebieden in Europa meer landbouw krijgen. Nederland moe(s)t een land worden van kennis, transport en recreatie. Dit beleid wordt door ALLE partijen ondersteund. De een is daarbij schijnheiliger dan de ander. Dus laat je niets wijsmaken; het maakt geen barst uit op wie je stemt.

 • Mels

  Zuperboer gaat niet door voor de koelkast. Wat ik wel weet dat Zuperboer teveel KRIJGT voor het doen van weinig want laten we eerlijk zijn,er staat niet precies bij waar je de steun voor krijgt. Het is concurrentie vervalsing waar dan ook in Europa. Bedenk eens wat een vrijheid je krijgt zonder bemoeienis.

 • BoB de Bakker

  Het is natuurlijk wel heerlijk dat wanneer je morgens wakker word je de eerste 100 euro (en sommige het x dubbele) al verdiend hebt!

 • Mels

  Dat is het ook en dat misgun ik ook niemand dat vooropgesteld.
  Hoop op stof tot nadenken ipv aggressie opwekken.

 • Mels

  Dat is het ook en dat misgun ik ook niemand dat vooropgesteld.
  Hoop op stof tot nadenken ipv aggressie opwekken.

 • koestal

  nu ook nog de duurdere diesel en een kentekenplaat op de trekker die ook weer geld kost

 • koestal

  De Duitse en Franse boeren zijn door de EU gespaard gebleven van de bezuinigingen,daar zijn ze nog trots op hun boeren ,hier zien ze liever natuur dan een boer op het land

 • W Geverink

  Echte ondernemers verliezen geen tijd met treuren. Hoe zwaar de tegenslag ook is, de top ondernemers trekken de buikriem een paar gaten aan en hebben de boekhouder en de adviseurs op de uitkijk of er ergens anders nog een rij is waar ze aan kunt sluiten om de hand op te houden.

 • Bison

  Echte ondernemers hebben geen subsidie nodig,..die halen hun eigen broek op.

 • koestal

  Bison is vast geen boer,heeft vast een overheidsfunctie

 • koestal

  Rutte gaat de boeren opofferen voor hun 7 daagse werkweek

 • Bison

  Ik ben mijn hele leven al zelfstandig boer koestal.
  Overheid?,...daar hebben ik hier heel erg weinig weinig mee van doen.
  De enigste 'overheidsfunctie' die ik hier uitvoer is eens per jaar de BTW terugvorderen en inkomstenbelasting overmaken.lol
  Voor de rest doe ik met en op de boerderij helemaal precies wat ik zelf wil,.. punt uit.

 • Mels

  Lekker he Bison,makkelijk praten zo daarbovenin.......

 • gjh

  bison ik vermoet dat je niets gepresteerd heb en heel erg gefrusteerd bent en zeker een moeilijke jeugd gehad heeft en veel gepest bent op school.
  wat kan jij dom praten

 • boerrick

  Vind ook dat ze subsidies af moeten schaffen, hoort niet bij vrije markt, slecht voor imago enzo. maar dan moeten ze het wel overal doen en een beetje (veel) meer willen betalen voor de melk. en minder regels opdwingen

 • abtje

  Die subsidies zijn ze juist gaan geven toen ze de gezonde markt gingen verpeste.
  Zoals de schapenmarkt, altijd goed,tot de ooipremie...
  Mais, altijd goed gegaan tot de maispremie.
  En zo ging het bijna met alle marktsegmenten.

  Nu is het geld op, maar de medezeggingsschap geven ze nooit meer op.

 • alco1

  Boerrick. Marktwerking is een instrument waar velen nog geen weet van hebben. Subsidies zijn tot stand gekomen om de boeren te kunnen sturen.
  Als ergens subsidie wordt gegeven zakt door marktwerking automatisch de basis prijs. Maar heeft wel tot gevolg dat we wel afhankelijk worden van die subsidie, dus je wel volgzaam moet zijn, wat dus de opzet is.
  Daarom zijn er veel boeren die zeggen: Weg met die subsidie. Wel heel geleidelijk A.U.B.
  @gjh. Wat veel mensen voor in de mond hebben liggen, ligt veelal bij hen zelf na aan het hemd.

 • Bison

  Neen hoor gjh, ik heb een beste jeugd gehad en was 'leerling van het jaar' met eindexamen op de LLS.
  Nou ja, ik moet toegeven ik ben geen Einstein anders had ik geen boer geworden, zo we kunnen mekaar de hand geven ja.
  Ben je een beetje jaloers soms omdat het hier zoveel makkelijk gaat dan bij jullie?

  Mels ik zuig het echt niet uit de duim hoor,..kom maar kieke.

  Subsidies aan de boeren verdwijnen meestal subiet in de zakken van de afnemers en toeleveraars.

 • Mels

  Was ook geen sneer meer een lichte vorm van jaloezie..... Om te vertrekken moeten er meer dan een die kant op willen he,dat beslis je niet alleen of je moet vrijgezel zijn.....

 • Bison

  Je heb absoluut gelijk Mels.
  Maar als man en vrouw het niet eens zijn om te gaan emigreren dan krijg je toch wrijving want de een of de ander is held hostage en kan z'n droom niet verwezenlijken.
  Niet geschoten is zeker mis.
  I was lucky dat mijn vrouw net zo exited was als ik om op de bus te stappen maar we hadden afgesproken om terug te gaan als een van de twee het na 2 jaar nog niet harden kon.
  De rest is history.

 • Mels

  Je ben gewoon zover van het vliegveld af gaan zitten dat ze eenvoudig weg niet retour kon en wel moest wennen.........;)

 • ed12345

  Het is wel een feit dat de vrouwen het vaak moeilijker hebben dan de mannen Wij mannen hebben meestal veel meer werk dan we aan kunnen zeker de eerste jaren en komen toch beroepsmatig ook vaak met meer mensen in contact de vrouwen hebben vaak meer tijd om te prakkezeren Maar Mels als je een goed akkerbouwbedrijf in NL hebt ben je waarschijnlijk beter af dan hier
  als ik in NL ben zie ik de mooie nieuwe gebouwen en de nieuwe machines nou die heb je hier zo eentwee drie niet Degene die het hier gewoon heel goed doen
  zijn op dit moment de gemengde bedrijven melk en akkerbouw of pluimvee en akkerbouw de laatste 8 a9 jaar zit de akkerbouw hier in het algemeen goed maar ik kan me maar al te goed de eerste 15 jaar herinneren Een paar honderd ha bewerken klinkt leuk is het ook wel maar het gaat er maar om hoeveel $$$$$$ er over blijven
  Een uitgebreid bouwplan hebben is hier moeilijker er zijn bijna geen gespecaliseerde loonwerkers jij doet aardappels dan moet je daar ook alles zelf voor hebben het zelfde voor andere gewassen de loonwerkers die je vind ziijn in het algemeen Mest uitrijden nat of droog dorsen en spuiten en je kunt niet vergelijken met loonwerkers zoals in nl hier is het meestal een nevenbedrijfstak naast de boerderij of in het geval van spuiten een neventak van bestrijdingmiddelen handelaar

 • Bison

  Het vliegveld is hier maar 50 km ver weg Mels en ik heb haar nooit aan de ketting gehouden zo...

  Akkerbouw bestaat tegenwoordig hier in my neck of the woods voor 95% uit alleen Canola en tarwe...Knap eentonig..

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.