Commentaar

894 x bekeken 1 reactie

Ruimte voor marktmacht

Het Bundeskartellamt doet waar een kartelautoriteit voor is opgericht: bedrijven beboeten die onderling afspraken maken om de markt te beïnvloeden. De Duitse kartelautoriteit deelt voor 41 miljoen euro boetes uit aan 22 meelfabrikanten.

Het is niet de eerste keer in de Europese Unie dat meelfabrikanten de wacht krijgen aangezegd. In 2010 kregen vijftien meelbedrijven boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van in totaal 81,6 miljoen euro. De boetes zijn in een aantal gevallen verlaagd. De Franse kartelautoriteit deelde vorig jaar voor bijna 250 miljoen euro boetes uit aan een groot aantal meelfabrikanten.

In Nederland hadden de betrokken meelbedrijven een marktaandeel van zo'n 90 procent. Ook in Duitsland en Frankrijk besloegen de kartels een groot deel van de meelmarkt. In het onlangs beboete kartel van eerstejaars plantuien hadden de bedrijven een marktaandeel van 80 procent.

Dergelijke kartels beperken de vrije markt. De afnemers en uiteindelijk de consumenten zijn de dupe. Het is wenselijk dat de kartelautoriteiten optreden tegen dit machtsmisbruik. Maar een nuancering is op zijn plaats. Is de huidige voedingsmarkt wel zo vrij als een handjevol supermarkten of aardappelverwerkers de hele sector domineren? De vraag stellen is hem beantwoorden. Brussel moet daarom grote groepen aanbieders meer ruimte geven zich te bundelen tegenover dergelijke grote afnemers. De grens ligt bij monopolie, zoals in de meelsector.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Meelfabrikanten zijn verwerkers (lees: geen primaire sector) dus zij vertalen de kosten door naar de toeleveranciers, akkerbouwers en hun coop's, wel primaire sector. Plantuientelers zijn primaire sector en hebben naast marktwerking met veel andere factoren te maken die zij niet kunnen sturen. Centrale vraag bij dit alles is natuurlijk wel: Kun je de primaire sector dwingen om gewassen/teelten te zetten die langjarig verliesgevend zijn. Dit is mede de hamvraag bij veel andere primaire sectoren. De macht van de tussenhandel/detailhandel maakt dat sectoren worden uitgekleed en de basis van onze voedselketen een erg wankele wordt. Al die doeners die verloren gaan voor de keten zijn van belang voor de toekomst van de voedselvoorziening. Kortom een discussie die niet eenvoudig zwartwit te voeren is bezien vanuit de spreekwoordelijke helikopter van de NMA/EU karteldiensten, maar op dit moment wel zo gevoerd wordt. Voelt voor de primaire sector erg oneerlijk aan. Haast een beetje communistisch: Al kun je er niet aan verdienen je zult leveren voor de 'vrije' markt!

Of registreer je om te kunnen reageren.