Commentaar

1072 x bekeken 5 reacties

Paardenvleesaffaire pijnlijk

Het gaat niet eens zozeer om de volksgezondheid; deze is in de paardenvleesaffaire niet direct in gevaar geweest. Toch is de fraude uitgegroeid tot een ware mediahype.

Een paard staat op een andere plek in de orde der dieren dan rund, varken of kip. Emoties, zeker in Groot-Brittannië, spelen een belangrijke rol. De zaak is duidelijk: als op het product rundvlees staat, hoort er rundvlees in te zitten. En geen paardenvlees. Hier is niets op af te dingen. De consument is terecht verontwaardigd. De vraag is of je het kunt voorkomen, en hoe?  De inspectiediensten moeten scherper controleren. Maar is het onmogelijk om elke partij te testen. De budgetten krimpen bovendien. De beste manier is om als verwerker alleen zaken te doen met betrouwbare partners, die op hun beurt dat ook doen. Zo sluit je de malafide partijen in de keten uit.

De affaire geeft ook een beeld van de 'spaghetti-structuur' in de vleeshandel. Paardenvlees uit Roemenië belandt via Frankrijk en Luxemburg als rundvlees in Ierse schappen. Ondertussen is het in Poolse, Italiaanse, Cypriotische en Nederlandse handen geweest. De vrije markt in optima forma, maar hoe kun je dit ooit monitoren?

Nog een pijnlijke constatering: als je er vanuit gaat dat elke partij aan de transactie verdient, is ook duidelijk dat een discussie over margeverdeling tussen de 'boerenprijs' en 'consumentenprijs' erg ingewikkeld is.

Laatste reacties

 • poldes

  hoe is dat precies geregeld met melk en melkafgeleide producten?

 • agratax2

  Beste Jan zolang er nog zoveel schijven aan voedsel kunnen verdienen, kan onze eigen verwerker (slachthuis,groothandel) ook trachten een voet tussen de deur te krijgen bij de eind verwerker. Of zou het zo zijn dat er alleen aan een niet gangbaar product zoveel te verdienen is omdat het via vele schijven moet lopen om traceerbaarheid nagenoeg onmogelijk te maken? Ik moet steeds vaker concluderen dat de oude Grieken gelijk hadden met hun stelling; 'De God van de dieven en de handel is één en dezelfde.'

 • joannes

  @agratax, het enige wat die dieven en handel gemeen hebben is dat ze zeer goed geïnformeerd moeten zijn over goederen en waar en hoe ze deze goederen kunnen slijten. Een kennis en vaardigheid die voor velen producenten niet hun eerste en belangrijkste is! Dat maakt de handel nuttig! Wanneer ze hun werk goed doen, kunnen ze een hele nuttige functie vervullen die voor producenten en consumenten meerwaarde levert. Een meerwaarde die natuurlijk ook betaald moet worden. Het vervelende en typische van die toegevoegde waarde is dat het informatief, creatief werk is wat niet te vergelijken is productie!

 • alco1

  En de verantwoordelijken gaan iets anders doen en de boer blijft weer achter, met weer een nieuwe smet op zijn levenswerk.
  Trouwens, als een paard als Bonfire geslacht zou worden, dan had je toch maar even Olympisch goud tussen de tanden.

 • koestal

  Plus geeft meer !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.