Commentaar

1 reactie

Krokodillentranen

Cosun betaalt over oogst 2012 een bietenprijs van €68,80 per ton. Nog nooit eerder beurden bietentelers meer per hectare. De financiële klapper volgt op al mooie jaren 2011 (€55,69) en 2010 (€43,00).

De Europese suikerindustrie, en daarmee akkerbouwers, plukken eindelijk de zoete vruchten van de suikerhervormingen uit 2006. Op aandrang van de Coca Cola's en Mars-fabrikanten van deze wereld schroefde Brussel de Europese suikerproductie terug van 18 miljoen ton naar ruwweg 12 miljoen ton. 83 fabrieken gingen dicht, enkele duizenden mensen verloren hun baan. De suikerafnemers wilden die 6 miljoen ton liever kopen op de wereldmarkt, waar de prijzen aanzienlijk lager lagen dan in Europa. Zij maakten echter een misrekening. De vraag naar suiker uit de opkomende economieën in Azië nam fors toe. Brazilië als belangrijkste leverancier kon die vraag niet aan, met als gevolg dat de prijs op de wereldmarkt omhoog schoot. Europa kon niet afzetten op die markt. De prijs in Europa bleef achter. Je hoorde de afnemers niet klagen.

Nu de situatie op de wereldmarkt zich herstelt, en daar de prijs daalt, dringen dezelfde afnemers op nieuwe hervormingen aan. De fabrikanten moeten nu eerst de 12 miljoen ton 'dure' Europese suiker verwerken tot frisdrank en chocoladereep voordat zij de goedkopere suiker op de wereldmarkt kunnen kopen. En die import is bovendien in handen van de suikerindustrie.

Zij beklagen zich erover dat hun marges smal zijn. De frisdrankfabrikanten willen ook direct kunnen inkopen op de wereldmarkt zonder tussenkomst van Suiker Unie. De suikerregeling moet zo snel mogelijk worden afgeschaft, stellen zij.

Het zijn krokodillentranen. Zij wilden deze markt, en moeten niet meteen huilen als de druiven even zuur zijn.

 


Eén reactie

  • koestal

    In Brazilie rijden veel auto,s op ethanol ,wordt ook gemaakt van suiker uit suikerriet

Of registreer je om te kunnen reageren.