Redactieblog

1 reactie

Hoe het met jullie gaat

Zo’n 2.900 personen lazen mijn vorige column “Hoe gaat het met jou?” op de Boerderij-website. De vragenlijst over “ledenbetrokkenheid”, gelinkt aan de column, werd 167 keer ingevuld. Men besteedde hier gemiddeld 9 minuten en 26 seconden aan, opgeteld zo’n 26 uur. Bedankt!

Eén ding valt onmiddellijk op: 97,5% van de 167 is man! Bravo mannen! Maarruh: is de coöperatie nou zó oninteressant voor vrouwen?

Vijfentwintig coöperaties kregen ‘hits’ - de meeste slechts een paar. Bijna alles is zuivel, voer en akkerbouw, met vier toppers: Cosun met 60 (de intranet-vermelding hielp!), FrieslandCampina (27), Agrifirm (18) en -opvallend- CZAV (11).

Het gemiddelde rapportcijfer dat men geeft voor de coöperatieve onderneming is een 7,4; de coöperatieve vereniging krijgt daarentegen slechts een 6,6. Zit daar iets achter van collectieve pijn? De akkerbouwcoöperaties (Cosun!) scoren bovengemiddeld met een 7,8 voor de ondernemingen en een 7,3 voor de coöperaties. In het voer en de zuivel stokt de coöperatieve vereniging daarmee -redelijk dramatisch- bij een 6,0. Daarbij: hoe bestuurlijk actiever men is, hoe hoger het cijfer voor de vereniging.

Men schat de kwaliteit van de directie met 7,1 hoger in dan de kwaliteit en toegankelijkheid van het ledenbestuur (6,5). Daarentegen krijgt de ‘coöperatieve inborst’ van de directie slechts een 6,3. Goede cijfers zijn er voor de prijs die men ontvangt/betaalt (7,3), de resultaten over de afgelopen drie jaar (7,2) en de buitendienstmedewerker (7.2). De economische redenen noemt men ook vooral die de betrokkenheid bepalen: het belang voor de eigen portemonnee (genoemd door 60% als één van de maximaal drie van acht factoren), markttoegang (42%) en de toekomst van de sector (38%).

Voor 7% maakt het niets uit of zijn coöperatie over 10 jaar nog een coöperatie is. Voor tweederde maakt dit heel veel of zelfs superveel uit. Daar ligt het probleem dus zeker niet.

De betrokkenheid lijkt primair zakelijk en -gelukkig- men waardeert de onderneming. Verwordt de vereniging tot een noodzakelijk kwaad?

Eén reactie

  • Mozes

    Voor mij is de coöperatie een gezamelijke onderneming met een economische doelstelling. Ik heb geen behoefte aan een 'socio-vereniging'.

Of registreer je om te kunnen reageren.