Commentaar

6 reacties

Gemakkelijke woede over voedselverspilling

In de discussie over de wereldvoedselproblematiek krijgt één onderwerp de laatste tijd steeds meer aandacht. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma heeft er al een fors statement over gemaakt: de verspilling van voedsel.

In het Westen zou eenderde van het voedsel de mensenmaag niet bereiken, in derdewereldlanden zelfs 40 tot 50 procent.

Schandalig natuurlijk. Dijksma kondigde deze week in een conferentie in het sjieke Amsterdamse Hilton aan dat ze nog dit voorjaar met een actieprogramma komt. Ook andere hoogwaardigheidsbekleders maakten goede sier met hun afkeer van voedselverspilling.

Natuurlijk, het is onethisch om goed eten weg te gooien. Dat hoort niet. Maar is tegengaan van verspilling de oplossing voor honger? Dat zou veronderstellen dat het kliekje dat niet de kliko ingaat, voortaan op het bord van die ondervoede arme in de Sahel terecht zou komen.

Dat is veel te simpel geredeneerd. Bovendien stuit je op allerlei rare dilemma's als 'verspilling' taboe wordt: wat te denken van vergisting van reststoffen? En van biobrandstofgewassen? En, nog een stap verder, van vlees eten, braaklegging of zelfs natuur? Gelukkig waren er ook verstandiger analyses te horen. Zoals deze: niet voedselschaarste maar armoe is de oorzaak van honger. Economische groei is de enige uitweg. Dan krijgen mensen een koopkrachtige vraag en kunnen ze producenten gewoon betalen voor goed eten.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Johan. Nog niets geleerd . Kijk eens naar de gouden eeuw ,Het ging GEWELDIG met het land ,alleen het VOLK daar ging het iets minder mee. Dit herhaalt zich
  de komende 20 jaar .landen en multinationals gaan wederom een goede toekomst tegemoet .Het volk zal wederom krom liggen.
  Ps. voedsel afval ,Verzamel al 45 jaar voedsel resten .HET IS NOG NOOIT ZO SCHAARS GEWEEST. Nog een groter leugen als de zure regen /gat in de ozon/niet zo groot als de CO2 leugen .

 • Mozes

  Wat doe je met die voedselresten, Aarthamstra1? Je mag het niet aan de varkens voeren.

 • denker123

  Politiekers,maak dan van het weggegooide voedsel biobrandstoffen,inplaats van er voedselgewassen zoals mais,tarwe en soyabonen voor te gebruiken.

 • jordi 1455

  denker123 daar heb je een vlijm scherp punt. waarom gewassen telen terwijl je plantaardig afval ook kan gebruiken voor bio brandstoffen.

 • aarthamstra1

  Mozes , Voedsel resten ,daar maakt mijn vrouw een soepje van mozes. een slaatje , of paneermeel .ook warmt ze het soms weer op voor bij de volgende gang. .De hond eet er van mee .De kippen en de geit. , het paard. De vogeltjes ,de rest gaat op de composthoop waar het de wormen zich er aan te goed doen. Dat doen wij met onze voedselresten, MOZES.

 • minasblunders1

  Zo, Gedist!!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.