Commentaar
6 reacties
Gemakkelijke woede over voedselverspilling
In de discussie over de wereldvoedselproblematiek krijgt één onderwerp de laatste tijd steeds meer aandacht. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma heeft er al een fors statement over gemaakt: de verspilling van voedsel.
In het Westen zou eenderde van het voedsel de mensenmaag niet bereiken, in derdewereldlanden zelfs 40 tot 50 procent.
Schandalig natuurlijk. Dijksma kondigde deze week in een conferentie in het sjieke Amsterdamse Hilton aan dat ze nog dit voorjaar met een actieprogramma komt. Ook andere hoogwaardigheidsbekleders maakten goede sier met hun afkeer van voedselverspilling.
Natuurlijk, het is onethisch om goed eten weg te gooien. Dat hoort niet. Maar is tegengaan van verspilling de oplossing voor honger? Dat zou veronderstellen dat het kliekje dat niet de kliko ingaat, voortaan op het bord van die ondervoede arme in de Sahel terecht zou komen.
Dat is veel te simpel geredeneerd. Bovendien stuit je op allerlei rare dilemma's als 'verspilling' taboe wordt: wat te denken van vergisting van reststoffen? En van biobrandstofgewassen? En, nog een stap verder, van vlees eten, braaklegging of zelfs natuur? Gelukkig waren er ook verstandiger analyses te horen. Zoals deze: niet voedselschaarste maar armoe is de oorzaak van honger. Economische groei is de enige uitweg. Dan krijgen mensen een koopkrachtige vraag en kunnen ze producenten gewoon betalen voor goed eten.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.