Commentaar

4 reacties

Europa ter discussie

Het CDA wil zeggenschap overhevelen van Brussel naar de nationale staten. Onder meer in het milieubeleid – denk aan nitraat - wil de partij dat Nederland meer zelf mag bepalen. Dit is nogal een ommezwaai. De christen-democraten waren tot nu toe altijd erg pro-Europa en wilden liever meer dan minder Europese integratie.

Buma en de zijnen vinden kennelijk dat de tijden zijn veranderd. Aangrijpingspunten hiervoor zijn er genoeg, zoals de geruchtmakende speech van de Britse premier Cameron en de titanenstrijd over de begroting.

Er zitten veel kanten aan renationalisatie van Europees beleid, positieve en negatieve. Als het om nitraatbeleid gaat, bijvoorbeeld, is er best wat voor te zeggen dat Nederland dit zelf invult. Dan kunnen we het huidige systeem met een vrijwel permanente uitzonderingspositie (derogatie) gewoon verheffen tot nationaal beleid. Maar als het om landbouwbeleid gaat, ligt het anders. De Nederlandse agrosector heeft er alle belang bij dat dit Europees blijft. Dan kunnen de Duitsers en Fransen voor ons de kastanjes uit het vuur blijven halen, zoals ook nu weer lijkt te gebeuren met de frontale aanval van bondskanselier Merkel op Ciolos’ vergroeningseisen.

Een totaaloordeel over renationalisatie is eigenlijk niet te geven. Wel is de zet van het CDA een aanzet tot een volwassen debat  over Europa. Die is nodig, want tot nu toe kwam de discussie amper buiten het schema ‘voor’ of ‘tegen’, en dat is niet toereikend voor zo’n complex geheel.

Laatste reacties

 • Jaap 109

  Ach ze spartelen nog een beetje na bij de CDA. Proberen op deze manier nog weer wat achterban te krijgen. Ik denk dat het eerder als erg ongeloofwaardig overkomt gezien het eerdere beleid.

 • poldes

  er zijn voldoende regelgevingen vanuit EU geweest;die Nationaal toegestaan waren met 50% subsidie aan te vullen.
  Nooit niets van gemerkt toen CDA landbouw bezat en uitvoerde.

 • joannes

  Ik stel voor dat Jaap eens de verschillende belangrijke kranten van de diverse landen, vooral de zuidelijke en de oost europese leest van bv een zondag editie. Tegenwoordig kan dat eenvoudig met de automatische vertaler in ieder geval naar het Engels. En wat op zal vallen is; dat bijna alle landen met hun eigen beleid en vooral performance stoeien. Spanje is verwikkelt in een corruptie probleem wat niet alleen een individuele politicus treft maar de gehele politiek en de regering. Italië heeft iets soortgelijks met het verschil dat Berlusconie daar de trommel slaat en door een populaire voetballer te kopen direct politieke winst boekt en aan kop gaat in de polls(dat geeft vertrouwen!). Nu Griekenland weten we alles van. En Oost Europa komt ook regelmatig in het nieuws met schandalen. Het CDA heeft gewoon misgegokt in hun ambitie! Hun collega´s in die andere landen blijken toch een iets ander mentaliteit en vooral ethiek te hebben. Nu voor dat die bal terugkaatst is het maar beter nu afstand te nemen. En dan hebben we het nog niet over het rendement van die Nederlandse EU netto bijdrage gehad. Het rendement daarvan is dat natuurlijk erg arm, wanneer je weet dat die ¨arme¨ landen volgepropt zijn met Noord Europese producten op krediet die nu niet terug betaalt gaan worden. bv het SNS debakel.

 • joannes

  Sorry ik bedoelde Johan in de tekst hierboven ipv Jaap109,met wie ik het wel eens ben!

Of registreer je om te kunnen reageren.