Redactieblog

1318 x bekeken 1 reactie

De keukenstoel als troon

Veel Nederlanders hebben er deze week een nieuw woord bijgeleerd. Ik ook.

Meteen na de mooie toespraak van koningin Beatrix, waarin ze aankondigt uit haar ambt te zullen terugtreden, worden we bekogeld met het woord ‘abdicatie’. Hoewel dat woord al lang bestaat, had ik er nog nooit van gehoord. Maar door het veelvuldig gebruik ervan op radio, tv, internet en in alle kranten weet iedereen nu wel dat het zoiets als ‘troonsafstand’ betekent.

De koningin zegt dat ze niet terugtreedt omdat het ambt haar te zwaar zou vallen, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor ons land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Met het volste vertrouwen zal ze het koningschap overdragen aan haar zoon. “Hij en prinses Máxima zijn ten volle op hun toekomstige taak voorbereid”, zegt ze.

Ineens zie ik een heleboel overeenkomsten tussen het koningshuis en een boerderij. Bedrijfsopvolging gaat ook vaak van ouders op zoon of dochter. Boerenkinderen komen ook al op jonge leeftijd in aanraking met de voor- en nadelen van hun toekomstig ambt. Ze kunnen er afstand van nemen of zich erop voorbereiden. Boeren praten ook pas over overnemen als ze het gevoel hebben dat hun opvolger er klaar voor is. Meestal treden ze niet terug uit hun ambt omdat het ze te zwaar valt, maar vanuit de overtuiging dat de verantwoordelijkheid voor hun land nu in handen van een nieuwe generatie moet liggen. Ik herinner me de troonsafstand van Sjoerds vader nog heel goed. Bij het koffiedrinken zat hij altijd aan het hoofdeinde van de tafel. Maar de dag nadat wij onze intrek in de boerderij hadden genomen, bleef hij even stil staan bij de stoel aan dat hoofdeinde en liep toen door naar een stoel aan de zijkant. Zonder woorden ging hij zitten en eveneens zonder woorden nam Sjoerd zijn plaats in aan dat hoofdeinde van die tafel. De keukenstoel als troon. Stille abdicatie.

Eén reactie

  • giblaceira

    Geweldig goed getroffen, proficiat.

Of registreer je om te kunnen reageren.