Commentaar

2 reacties

De frites worden duur betaald

Aan de historisch hoge contractprijzen voor fritesaardappelen hangt een prijskaartje.

Het was sappelen voor de consumptieaardappeltelers de afgelopen decennia op een structureel overvoerde aardappelmarkt. Vooral door een forse areaalgroei in België dicteerden afnemers de prijzen. Tijdens de jaarlijkse onderhandelingen voor de contractprijzen moesten de telers bedelen voor een paar procentjes meer. Of zelfs forse prijsdalingen slikken, zoals in de teeltjaren 2012 en 2010.
Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Meer dan de fritesindustrie lief is, hebben de aardappelboeren de macht op de aardappelmarkt weer in handen, als ze die ooit al hadden overigens. Met forse prijsverhogingen pogen de afnemers hun greep op de markt te herstellen. De grootste vier fritesfabrikanten verhogen de aardappelcontractprijzen voor teeltjaar 2013 zelfs tot 40 procent, blijkt uit het jaarlijkse contractprijzenonderzoek van Boerderij.
De historische prijsverhoging is goed nieuws voor de portemonnee van akkerbouwers, maar telers moeten zich ook weer niet rijk rekenen. Voor een groot deel moet de prijsverhoging worden gezien als een correctie, na jaren van uitmergelen en telen onder de kostprijs. Een groot deel van de te verwachten gelden uit de prijsverhoging zal opgaan aan het plegen van achterstallig onderhoud, maar ook voor het aanleggen van financiële buffers die noodzakelijk zijn bij de risicovolle aardappelteelt.
De huidige hoge aardappelprijs en het historisch hoge niveau van de vasteprijscontracten leiden de komende jaren zeker tot teeltuitbreiding in Nederland en omringende landen. Vroeg of laat is er weer sprake van overproductie. Dat kan wel eens tot onaangename verrassingen leiden.
Duikt de reële markt onder een niveau van €50 per ton, dan wordt het verschil met de vasteprijscontracten van pakweg €150 per ton wel heel groot. Of onder die hoogspanning een matige partij aardappelen dan nog net zo makkelijk als nu door de kwaliteitscontrole rolt? De fritesfabrikanten nemen hierop alvast een voorschot met grotere kwaliteitpremies in de vasteprijscontracten van 2013.

Laatste reacties

  • agratax2

    Zou de teelt uitbreiden zo lang de graanteelt nog een duidelijke >plus< onder de streep oplevert?

  • Weerkundige

    en huur prijsen voor grond hoog zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.