Redactieblog

15 reacties

De eed

Sommige mensen liegen alsof het gedrukt staat. Toch valt mij op dat ook de grootste praatjesmakers schrikken als hen gevraagd wordt, bijvoorbeeld in een rechtszaak, om iets 'onder ede' te verklaren.

Je ziet ze dan vaak nadenken, en het verhaal wordt er vaak ook net iets anders van. Natuurlijk zullen er ook onverbeterlijke types zijn, die keihard meineed plegen, maar toch heeft de eed wel enige betekenis.

Bij de aanvaarding van bepaalde ambten wordt ook gevraagd om een eed af te leggen: rechters, leden van de Tweede Kamer enzovoort. Daar wordt eveneens betekenis aan gehecht. Banken willen nu de bankierseed invoeren. De bankier zweert / belooft dan onder meer dat hij zijn functie integer en zorgvuldig zal uitoefenen, dat hij het belang van de klant centraal zal stellen en dat hij zich zal inspannen om het vertrouwen in de financiële sector te behouden en te bevorderen. Zo waarlijk helpe hem God Almachtig. Men kan daar natuurlijk schamper over doen. Toch denk ik wel dat het zelfs deze geharde types kan helpen om op het rechte spoor te geraken, hoewel het waarschijnlijk de echte graaiers niet zal hinderen.

De landbouw wordt weer eens geconfronteerd met voedselschandalen. Er geldt natuurlijk, net als in de bankensector allerlei regelgeving, maar dat blijkt niet voldoende om narigheid te voorkomen. Het lijkt mij wel een goed idee om een verplichte 'boeren-eed' in te voeren. De boer verklaart, in het openbaar, bijvoorbeeld dat hij niet zal knoeien met voedsel, dat hij het belang van de consument centraal zal stellen en dat hij de goede naam van de Nederlandse landbouw zal behouden en bevorderen.

Of het de paardenvleesmengers en de Ehec-bacteriekwekers in toom zal houden, mag je je natuurlijk wel afvragen, maar wie weet, bedenkt men zich nog eens een keertje alvorens iets te ondernemen dat alleen het eigen belang dient. En het imago van de landbouw kan wel een opkikker gebruiken met zo'n eed. Zo waarlijk helpe ons God Almachtig.

Laatste reacties

 • Mans

  Hoezo de boer verklaart, je bedoelt de handel !!!!!!!

 • Marco22

  Boeren knoeien niet meneer Bruil. U moet bij de handel en verwerkers zijn meneer Bruil.
  Ik had het al wel geschoten handel verwerkers maken er een potje van en de boer die heeft het dan gedaan. Ik zie het aan komen ; strengere regels en toezicht voor Boeren.
  Misschien moet er ook een eed komen voor Hoogleraren

 • jan1966

  Bah wat een wetenschappelijke borrelpraat.Er wordt door boeren niet geknoeit met voedsel Bruil, het voedsel is nog nooit zo veilig geweest. Excuses van uw kant lijkt me op zijn plaats ,anders massaal het lidmaatschap van deze krant, die zich bedient van deze riooljournalistiek, opzeggen is mijn advies.

 • trekker123

  Mag toch hopen dat meneer Bruil dit niet serieus meent? Hoewel een hoogleraar eigenlijk onder ede zou moeten verklaren in zijn werk de maatschappij centraal te zullen stellen en bij het schrijven met collums voor een groot publiek geen D-66 achtig goed bedoeld maar ver van de realiteit staande en kant nog wal rakende ideeën naar voren zal brengen. Zo waarlijk helpe hem god almachtig. Tja, en dan die boer die de consument centraal stelt. Gaat de consument aan de ingang van de super markt zo waarlijk helpe hem god almachtig onder ede verklaren bij zijn aankopen de producent centraal te stellen? God allemachtig, hebben we niks anders om over te praten? Iets waar je ook wat mee zou kunnen ofzo?

 • Zuperboer

  We zullen maar aannemen dat het 'a slip of the pencil' was!

 • Mozes

  Graag wil ik mij aansluiten bij de reactie van @Mans #1. Het is niet de boer maar de handel die fraudeert buiten medeweten en verantwoordelijkheid van de boer om.

  Daarnaast zou het veel meer terecht zijn dat we de consument een eed laten afleggen. In de publieke opinie hecht men veel waarde aan dierwelzijn en duurzaamheid. In de winkel koopt men alleen op prijs. Als de consument dierwelzijn en duurzaamheid zo belangrijk vindt laat hem dat dan onder ede verklaren en controleer zijn koopgedrag.

 • Sjaak

  Willem Bruil heeft toch wel gelijk...
  Alleen blijkt uit de reakties, dat men zich aangesproken voelt en dat niet terecht acht. Daarin zit nu ook juist de clou; er wordt immers van iedereen verwacht, dat men juist handelt naar maatschappelijke morele waarden en normen. Indien men twijfelt aan de handhaafbaarheid hiervan, zou je iedereen wel op kunnen roepen om een eed hierover af te leggen....wat is dan nog de waarde van 'de eed' ?
  Heb overigens meer moeite met die mensen, die de eed afgelegd hebben en zich vervolgens als 'moraalridder' opwerpen om de maatschappij te verbeteren, terwijl ze zelf de eed niet trouw zijn....laat die dan ook maar publiekelijk afgeserveerd worden!

 • melkveehouder .

  Sjaak, ik denk het niet. Terecht wordt opgemerkt dat de (tussen)handel knoeit en sjoemelt. Ik zou echt niet weten hoe ik ongemerkt zou kunnen sjoemelen met de producten die ik (af)lever. De melk, het vlees, het voer en de bedrijfsproducten worden allemaal gecontroleerd en geregistreerd. Als er ( zelfs onbewust) iets in mijn producten terechtkomt wat niet mag, zoals dioxine, dan sluiten ze mijn bedrijf. Als de tussenhandel opzettelijk producten mengt, dan zou de boer zijn vingers moeten opsteken. Rare gedachtekronkel.

 • alco1

  Bruil zal nu wel zeggen dat hij een 'Handelseed' bedoelde.
  De handel verklaart......

 • wijntje41

  Bruil bralt onzin

 • koestal

  hoe denkt hij over de bankiers ?

 • sjaakbea

  Ik heb wel eens een lezing van Bruil gehoord. Was een leuk verhaal. Ik kreeg wel de indruk dat je niet alles wat hij zegt serieus moet nemen. Soms wat ludiek bedoeld. Ik hoop nu maar dat hij dit ook echt niet serieus bedoelde. Anders verdient hij de titel hoogleraar niet.
  Sjaak van Essen

 • Rip

  Bruil heeft gewoon gelijk. Hoeveel boeren sjoemelen niet met antibioticavoorschriften. En wie heeft het belang van de consument op het oog? Het eigenbelang gaat voor. Bijvoorbeeld door voer te kopen van als minder bekend staande leveranciers. Nee, er zijn veel boeren die geen eerlijke eed kunnen afleggen.

 • bankivahoen

  Kom met bewijzen Rip@ als je zegt dat boeren sjoemelen met antibiotica voorschriften of je loopt serieus kans dat je een advocaat mag gaan bellen.Het is werkelijk te gek dat iedere idioot hier onzin loopt te verkopen!

 • melkveehouder .

  @ Rip, ik sluit me aan bij bankivahoen en werp je de handschoen toe..........

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.