Commentaar

6 reacties

Consumentenbedrog

En weer zijn alle ogen gericht op de voedselketen. Het Openbaar Ministerie in het Duitse Nedersaksen onderzoekt 150 biologische pluimveebedrijven. Zij zouden naar biologische maatstaven te veel legkippen houden, terwijl de eieren wel met een biologisch label in de schappen liggen.

Nederland en België worden in de Duitse pers al rap genoemd, terwijl nog niets in die richting wijst. Het blijft vooralsnog vooral een Duits schandaal. Justitie volgt de sector al sinds 2011. Er zouden sindsdien miljoenen eieren ten onrechte als biologisch ei zijn verkocht.

De affaire verschilt op veel punten van het paardenvleesschandaal, dat zich steeds verder uitbreidt. Ikea bijvoorbeeld haalde gisteren uit voorzorg gehaktballen van de menukaart. Toch heeft het ook raakvlakken. De consument krijgt niet wat op de verpakking staat. Consumentenbedrog dus.

De kritische consumentenorganisaties spelen hier gretig op in. Foodwatch bijvoorbeeld roept dat de affaires slechts het topje van de ijsberg zijn, ook in Nederland. Feiten ontbreken, maar het is wel weer even gezegd. Er zijn ook verdenkingen rondom olijfolie. Volgens de organisatie staan de boetes op fraude niet in verhouding tot de winsten die er worden behaald.

De keten zelf natuurlijk is aan zet. Zij moet orde op zaken stellen, en malafide partijen uitsluiten. De terugtredende overheden concentreren zich vooral op voedselveiligheid. Een helpende hand door overtredingen zwaarder te bestraffen zou welkom zijn.

Laatste reacties

 • vael

  zolang er alleen op prijs ingekocht(door super en consument) wordt veranderd er niets!

 • joannes

  Betrouwbaarheid wordt geld waard!

 • schoenmakers1

  wanneer wordt de overheid betrouwbaar?

 • joannes

  @schoenmakers1, een vertegenwoordiging, die samen met andere vertegenwoordigers belangen verdedigen in een dynamiek die dagelijks met verrassingen van elkaar en van buiten de invloed te maken heeft, is per definitie niet betrouwbaar. Politiek kan je dan ook vertalen in bewegingen van regels. Het eenigste wat je kan doen is je realiseren bij wie en door wie je vertegenwoordigd wil worden, of...... zelf in de politiek om, in ieder geval tijdig, geïnformeerd te zijn over de veranderende regels.

 • alco1

  Hoe meer regels, wetten en specialiteiten. Hoe meer fraude.

 • Mels

  Plus lage pakkans en dito lage boetes.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.